Ek zam talebindeki Mata işçileri serbest bölgeyi salladı: ‘Biz bu yoldan dönmeyiz!’
Yüzde 25 ek zam talebiyle mücadele başlatan Mata işçilerinin direnişi 3. gününde. İşçiler Tuzla Organize Serbest Bölgesinde yürüyüş yaptı, işçilere direnişlerine destek olmaya çağırdı.

Yüzde 25 ek zam talebiyle mücadele başlatan Mata işçilerinin direnişi devam ediyor. Direnişlerinin 3. gününde olan Mata işçileri, öğlen saatlerinde Tuzla Organize Serbest Bölgesinde yürüyüş yaparak fabrikalarda çalışan işçilere direnişe destek olma çağrısı yaptı. Fabrika camlarına çıkan işçiler yürüyüşteki Mata işçilerine alkışlarla destek verirken AKS, Valfsan, HT Solar, gibi Birleşik Metal İş’in üyesi işçiler de yürüyüşe katılarak mücadeleyi büyüttü. Birleşik Metal İş’in üyesi olan Hitachi ve direnişteki bir diğer fabrika MKS’nin işçileri de serbest bölgeye gelerek yürüyüşe destek oldu. Yürüyüş esnasında “Her yer Mata her yer direniş”, “İşgal, grev, direniş”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Mata işçisi direnişin simgesi” sloganları atan işçilere tır ve araçlardan da kornalarla destek verildi.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR YILMAK YOK’

Yürüyüş esnasında Ekmek ve Gül’e konuşan işçiler, “Ek zam için mücadele ediyorum 4 yıldır çalışıyorum, hakkımızı alacağız sonuna kadar, hakkımız için mücadele ediyoruz” dedi. Bir başka işçi ise, “Söke söke alacağız hakkımızı, yılmak yok” diye seslendi. “Biz iş sağlığı ve güvenliği için, çalışma ortamının düzeltilmesi için, ek zam hakkımız için mücadele ediyoruz. Ülke şartlarında ücretlerimiz çok altta kaldı. Talebimizi alacağız. Patron kapıları kilitledi, zulümlerini yapıyor ama biz hakkımızı alacağız, tehdit ediyor, ekmeğimizle aşımızla tehdit ediyor. Bu hep böyle sürüyordu ancak bunlara boyun eğmeyeceğiz, direnişe devam” diyen bir işçiye de başka bir işçi şöyle destek verdi: “Kötü şartlardan dolayı yürüyoruz, hakkımız için 3 gündür buradayız. Bu mücadeleye devam edeceğiz.” Bir diğer işçi de “Tek derdimiz hak ettiğimiz değeri almak. Asgari ücret 8 bin 500 iken netimiz 7 bin 500 olamaz. Geçen sene de aynı olay oldu. Tek derdimiz hak ettiğimiz geliri almak. Bu sadece para olayı değil, mobbinge, baskıya karşı da buradayız. İçeride değiştireceğimiz çok şey var” dedi. HT Solar işçileri de toplu olarak işçilere destek verdi, “Mata işçisi kardeşim için buradayız sonuna kadar da burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘BİZ KAZANACAĞIZ’

Yürüyüşün ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı basın açıklamasında söz aldı. Açıklamada konuşan Serdaroğlu “Ve biz burada bu cesareti, bu coşkuyu aylardır bu bölgede ortaya koyarak Türkiye işçi sınıfına yol göstermeye devam ediyoruz. Sendikalı işçiler grev yasağına itiraz etti, mücadeleyi sürdürdü. Yaptığınız sözleşmeler kısa süre içinde anlamsız kalıyor. Bize tehdit mesajları gönderiyorlar. Fabrikayı kapatırız diyorlar. Biz buna boyun eğecek miyiz? Hayır! İşte bu ses onları ürkütüyor. Metal işçileri, boyun eğmeyecek. Biz kazanacağız” dedi.

‘BU MÜCADELELERİ BÜYÜTMEK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCU’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise direnişin dalga dalga yayıldığını söylerken deprem bölgesinde işçilerle buluşacaklarını, “Sizden alacağımız güçle, sizin selamınızı ve kararlılığınızı da götüreceğiz onlara” dedi. Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Sermayenin payı yukarıya doğru gidiyor, emeğin payı aşağıya doğru iniyor. Bunu, bizi sendikasız bırakarak, sendikalı toplu iş sözleşmeli yerlerimizde yüksek enflasyonla ücretlerimizi baskılayarak açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum ederek yapıyorlar. Biz biliyoruz ki bu ülke büyüyorsa, bu ülkede herhangi bir şey üretiliyorsa işte buradaki işyerlerinde, fabrikalardaki, atölyelerdeki işçi sınıfının emeğiyle oluyor, bizim alın terimizle oluyor. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz, kimseden sadaka istemiyoruz. Anlımızın teriyle çalışıyoruz ve alnımızın terinin karşılığını istiyoruz. İşte Mata işçisi kardeşlerimizde bunun mücadelesinin çok güzel bir örneğini sergiliyor bugün. Patronlar, işverenler bizim alın terimizin üzerinden hayatta görmedikleri kârları yapıyorlar. Biz bu fabrikalarda vardiyalarla, 24 saat çalışıyoruz. Ama açlığa ve yoksulluğa mahkum ediliyoruz. Ülkenin ekonomisi karşısında ek zam talebi başta olmak üzere emeğimize sahip çıkmak için bu mücadeleleri de büyütmek hepimizin boynunun borcudur. Ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz; bizim emeğimizi ucuzlatmak üzerine kurulu bu politikalarınızı asla ama asla kabul etmiyoruz. Türkiye büyürken işçi sınıfını küçülten, hakkımızı alamadığımız bu politikaları bilsinler ki işçi sınıfı tarihin çöplüğüne atacak.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Güvencesiz, sigortasız çalışan tekstil işçisi kadı...

İstanbul’da tekstil atölyelerinin yoğun olduğu Bahçelievler Zafer Mahallesi’nde sokak sokak atölyele...

Sendikalı işçiler bile asgari ücretli, ek zam kaçı...

İnsanca yaşayacak bir ücret için, tüm işyerlerinde kadın-erkek işçilerin ilk yapacağı şey istenecek...

Her şeye zam gelirken ücretler yerinde sayamaz! Ek...

Emekçiler sadece ücretlerine zam talebiyle yetinemez, bu talebin iktidarın ekonomi politikalarına ka...