Ege Üniversitesi hastanesi işçileri: Alın terimizin karşılığı şimdiden eridi
EÜ Hastanesinde çalışan Sağlık-İş İzmir Şube üyesi işçiler geriye dönük alacaklarının ödenmesi için iş bırakma eylemi yaptı: Bir yıla yakın süredir zamsız çalışıyoruz ve paramızı vermiyorlar.

Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) İzmir Şube üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesiyle bağıtlanan geriye dönük alacaklarının ödenmesi için üç gün iş bırakma eylemi yaptı.

Temizlik, yemekhane, hasta bakım, laboratuvar, bilgi işlem gibi hastanenin farklı birimlerinde çalışan 1860 işçinin 55-60 bin lira civarında alacağı bulunuyor. Alacaklarının şimdiden enflasyon karşısında eridiğini ifade eden işçiler, “Daha fazla kaybımız olmadan alacaklarımız bir an önce yatırılsın” dedi.

ZAMAN İŞÇİNİN ALEYHİNE İŞLİYOR

On bir yıldır hastanede çalışan temizlik biriminden bir kadın işçi, “Toplu olarak vereceklerini söylediler, 31 Temmuz son gündü fakat o günden beri bize bir açıklama yapılmıyor. Bir yıla yakın süredir zamsız çalışıyoruz ve paramızı vermiyorlar. EYT’den emekli olanların yerine yeni personel verilmiyor, o yüzden iş yükümüz de artmış durumda. Zorunlu fazla mesaiye bırakılıyoruz. İş tanımımız olmadığı için temizlik dışında işlerde de çalışıyoruz” dedi.

“Gün geçtikçe her şeye zam geliyor ve alacağımız para erimiş oldu. Bir ay sonra verecek olsalar çok daha zararda olmuş olacağız” diyen kadın işçi, alacaklarının bir an önce ödenmesini talep etti.

‘EK İŞ YAPMADAN GEÇİNEMİYORUZ’
Üniversite son sınıfa giden kızıyla yaşadığını belirten kadın işçi, “Kızım Manisa’da okuyor, her gün gidip geliyor. Servis ücreti veriyorum, benzinin artmasıyla o da atmış olacak. Kira zamlarının yüzde 25 olarak sınırlandığını söylüyorlar ama yüzde 200 zam yapıldı. Kiram 3 bin civarıydı şimdi 10 bin lira istiyorlar. Genç kızımla yaşayan bir kadın olduğum için de itiraz edemiyorum, çünkü kapıma gelirler diye korkuyorum. Son zamla birlikte 18 bin TL maaş alıyoruz. 10 bin lirayı kiraya ödersem geçinmem mümkün değil” diye konuştu. İşçilerin çoğunun ek iş yapmak zorunda kaldığını anlatan kadın işçi, “Diğer türlü kimse geçinemiyor. Ben de iş buldukça ek işe gidiyorum, mecburum” dedi.
Ortak mücadelenin önemine değinen kadın işçi şunları söyledi: “Tüm sendikalar birbirini desteklemeli. Eylem yaptığımız için aldığımız eleştiriler maalesef çok kötü. ‘Emekli maaşıyla geçinenler ne yapsın, devletin işçisisiniz daha ne istiyorsunuz’ gibi şeyler söyleniyor. Keşke herkes hakkı için bir şeyler yapabilse. Geçinebilmek için gerçekten hepimizin birlikte, dayanışma içinde hareket etmesi lazım.”
‘ALACAKLARIMIZ TEK SEFERDE ÖDENSİN’

12 yıllık bir başka kadın işçi de “Alacaklarımızın üç taksitle ödeneceği söylendi ama hâlâ ödemediler. Bizler tek seferde ödenmesini istiyoruz. Hakkımızı versinler ya da en azından bir açıklama yapılsın. Başhekim bizi ciddiye almıyor, paranın nerede olduğu da söylenmiyor. Muhatap bulamıyoruz açıkçası” dedi.

İki oğluyla birlikte yaşadığını anlatan kadın işçi şunları söyledi: “Biri 6 yaşında kreşe gidiyor, diğeri ise 12 yaşında. Sadece kreşe 6 bin lira ödüyorum, büyük oğlumun etüdü için de 3 bin 500 lira veriyorum. Büyük oğlumu da yaz okuluna verdim aylık 7 bin liraya, 14 bin lira ödedim. 10 bin lira ev kirası, etüt ve kreş parasını hesaplayınca aldığım 19 bin TL’nin üstünde kazanmak zorundayım. Her iki çocuk için babalarından 1200 lira nafaka geliyor. Ben kendi babamın desteğiyle ayakta duruyorum, o da olmazsa hiçbir şekilde geçinemeyeceğim” diye konuştu.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

İlgili haberler
Ege Üniversitesinde çalışan kadın işçiler: Bize so...

Tez-Koop-İş Sendikasına üye Ege Üniversitesi kadın işçileri, TİS taslağından haberdar olmamalarına t...

İŞSİZ KALAN EGE ÜNİVERSİTESİ İŞÇİLERİ: Hem eve hem...

Kadro uygulaması yüzünden işsiz kalan Ege Üniversitesi işçileri, enflasyon artışları ve zamlar yüzün...

İşten atılan Ege Üniversitesi işçileri: Eve kapanı...

Arşiv soruşturması nedeniyle kadro dışı kalan Ege Üniversitesi işçileri, AKP iktidarının işçi emekçi...