Dikili Kadın Platformu: İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir
Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi Dikili Kadın Platformu tarafından protesto edildi. Kadınlar, ‘Mahsa Amini’nin katili İran Molla rejimidir, erkek egemen sistemidir’ dedi.

Dikili Kadın Platformu, İran’da ahlak polisinin Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle darbederek öldürmesini protesto etmek için Dikili Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

“Yaşasın kadın dayanışması”, “İranlı kadınlar yalnız değildir” sloganları atan kadınlar adına basın açıklamasını platform adına Emine Akyol ve Esengül Uzun okudu. Açıklamada, dünyanın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınların Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı başta İran olmak üzere tüm dünyada sokaklara döküldüğü hatırlatıldı.

‘İRANLI KADINLARIN SESİNİ YÜKSELTİYORUZ’

Açıklamada, “Tarikatlar talep ediyor, İstanbul sözleşmesi feshediliyor. Bir grup erkek kendini mağdur baba ilan ediyor nafaka hakkımız gasbetmeye çalışılıyor. Aktroller hedef gösteriyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler tutuklanıyor. Kadınların sadece aile olduğunda, o şiddet dolu ailelerin içine hapsolduğunda var sayıldığı, LGBTİ+ların varlığının yok sayıldığı bir dayatmanın, bir faşizmin altında her şeye rağmen yaşıyoruz, direniyoruz. İran uzağımızda değil. Bu ülkede hukuk toplumun belirli kesimlerine karşı, kadınlara karşı, LGBTİ+lara karşı… düşman hukukuyla işliyor” denildi.

İranlı kadınların yıllardan beri şeriata karşı direndiğini dile getirilen açıklamada, “Bizler de Türkiye’den İranlı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa Amini’nin katili İran Molla rejimidir. Mahsa'nın katili erkek egemen sistemdir. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir. İran’da Türkiye’de ve tüm dünyada Mahsa için, özgürlüğümüz için, hayatlarımız için isyandayız” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu: Mahsa’nın ka...

İran’da gözaltında katledilen Mahsa Amini için Türkiye’de de eylemler sürüyor. Gaziantep Demokratik...

Batıkentli Kadınlar: Mahsa Amini isyanımızdır

Batıkentli Kadınlar İran’da ahlak polisinin katlettiği Mahsa Amini için Gimsa önünde açıklama yaptı.

ODTÜ'de öğrenciler Mahsa Amini için açıklama yaptı

ODTÜ öğrencileri, bir araya gelerek Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesini protesto e...