Dert bende, derman birlikte...
İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Gebze, Adana... Geleceğe güvenle bakabilmek, emeğinin karşılığını alabilmek, şiddetten azade yaşayabilmek kadınların en büyük özlemi...

İstanbul Bakırköy'de 1 Mayıs alanında mikrofonumuzu farklı kesimlerden kadınlara uzattık. Kimisi 12 saat çalışıp üstüne bir günlük izninde ev işleriyle uğraşmaktan yorulduğunu anlatıyor. Kimisi 10 saat çalışıp fazla mesai ücretlerinin gasp edilmesinden dert yanıyor. Kimisi kıdem tazminatının kaldırılmasına tepki gösteriyor, "benim en büyük hayalimi gasp etmeleri demek bu" diyor. Kimisi sağlık emekçisi bir kadın olmanın zorluklarını anlatıyor, kimisi 1 Mayıs günü zorunlu mesaiyi bırakıp alana geldiğini söyleyerek "Burada olmam gerekiyordu" diye anlatıyor heyecanını... Hayalleri, öfkeleri ve beklentileriyle İstanbul 1 Mayısından kadınların sözleri işte burada:

Evde çalışan, fabrikada çalışan, eğitim emekçisi, taşeron işçi, sözleşmeli personel... Kayseri'de kadınların dileği emeklerinin hakkının verilmesi...


Kocaeli de kadın istihdamının en yoğun olduğu kentlerden biri... Kadınlar çalışma yaşamında karşılaştıkları ayrımcılık örneklerini, gece vardiyası dertlerini, gelecek güvencesi anlamına gelen kıdem tazminatlarının ortadan kaldırılması girişimlerine tepkilerini anlatıyorlar yayınımızda. Kiralık işçilik, taşeron işçilik de en büyük dertlerinden biri. 


Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla buluşan Gebzeli işçilerin kortejlerinde en önde kadınlar vardı. Kürsüden yükselen "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir" sözü kadın işçilerin de sözüydü. 


Adanalı kadınların alanda mikrofonlarımıza konuşurken en çok dile getirdikleri konu "gelecek kaygısı" oldu. Pek çoğu çocuklarının geleceği için alanda olduklarını söylerken kadına yönelik şiddet ve eşitsizlik de 1 Mayıs alanında en önemli gündem maddelerinden biriydi. Genç kadınların neşesi ve öfkesi de görülmeye değer :)




İlgili haberler
Mikrofonumuz 1 Mayıs alanlarında...

Gebze, Ankara, Bursa, İzmir... Kadınlar Ekmek ve Gül mikrofonlarına taleplerini anlatıyor...

Kadınların 1 Mayısı...

Türkiye'nin dört bir tarafından kadınların 1 Mayıs fotoğrafları

İşimiz, ekmeğimiz, geleceğimiz, hayallerimiz... İş...

Kimisi alana gidemediği için mutsuz, kimi uzun yıllar sonra ilk defa 1 Mayıs'a katıldığı için heyeca...