Deprem sonrası da yük kadınların sırtında
Maraş’ta yaşanan depremde yüzlerce vatandaş hayatını kaybetti. KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Bşk. Prof. Dr. Fadime Sertçelik depremi kadınların açısından değerlendirdi.

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi, yıkıma ve can kaybına sebep oldu, şimdiye kadar en az 912 kişi öldü.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik gerçekleşen depremi ve kadınların yaşayabileceği sorunları Ekmek ve Gül için değerlendirdi.

HERKES DİKKATLİ OLSUN

Doğu Anadolu Fayı Maraş’ta 2 kola ayrılıyor, onların uzantısı var. Artçı sarsıntı alımları da Elazığ’a kadar devam ediyor, yani Doğu Anadolu fayının büyük bir kısmında -fay yaklaşık 580 kilometre uzunluğunda- 300 kilometresinde artçı sarsıntılar devam ediyor.

Şimdi bu ana şok ile bu kadar büyük bir fay kırıldı. Şoktan sonra fayın her iki tarafındaki başka faylar da harekete geçmiş oldu. Artçı sayısı oldukça fazla ve büyük artçılar da meydana geliyor, bu artçılar da yıkıcı diye tanımlayabileceğimiz büyüklüklerde. Zaten ana şokla birlikte bölgedeki yapılar yoruldu, diğer artçılar ya da yeni kırılan faylarla birlikte tekrar yorulan binalar bu kadar büyük sarsıntılarla yıkılıyor. Halihazırda yıkılmış binalar var ama artılarla yıkılan ya da yıkılacak olan binalar da olacak. Halkın çok dikkatli olması lazım. Hava soğuk evlerine girmek isteyeceklerdir, ama evlerine ne kadar güvenecekler! Uzman görüşü almadan ya da girebilirsiniz denilmeden girilmemesi gerekiyor.

‘KADINLAR AFETE HAZIR’ KADIN PROJESİ

Afetlerde kırılgan grup diye tanımladığımız kadınlar, çocuklar ve engelliler var. Onları ayrı ayrı kategorilerde değerlendirmemiz lazım. Kadınlar Afete Hazır Kadın Projesi hayata geçirilmeli. Çünkü bu tür olaylarda kadın hem depremzede oluyor hem yine bakım işlerini üsleniyor. Evi ayakta tutmaya çalışan, çocuğuyla ilgilenen, ailenin ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalan kadın ama aynı zamanda yaşadığı sarsıntılarla korku duygusunu yaşayan bir durumda. Böyle afetlerde yük kadınların üstünde. Bundan sonraki süreç açısından da yine halkı bilinçlendirmek ve aynı zamanda güvenli alanlar oluşturmak çok önemli.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Depremde mülteciler de göçük altında: Arapça ve Fa...

Göçmen Sendikası Girişimi, Arapça ve Farsça dil bilenlere arama kurtarma çalışmaları da dahil destek...

Bölge illerinde deprem| Can kaybı artıyor, Kurtarı...

AFAD verilerine göre merkezi Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve saat 4.17'de meydana gelen 7.7 büyüklü...

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği'nden dayan...

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği'nden ihtiyaç listesi yayımladı