Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’ndan kopyala-yapıştır rapor
Meclis’te Çocuk İstismarının Önlenmesi Araştırma Komisyonunun taslak raporu hazırlandı. 330 sayfalık raporda, komisyonun kurulmasının sebebi olan H.K.G. olayına sadece 5 sayfada yer verildi.

Hiranur Vakfı’ndaki sistematik çocuk istismarı olayını araştırmak için toplantılar yapan Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nun taslak raporu, yasa ve mevzuatı kopyalamaktan ibaret kaldı. 330 sayfalık raporda, sadece 5 sayfada komisyonun kurulmasının sebebi olan H.K.G. olayına yer verildi. “Caydırıcılık” kelimesi ise istismar suçlarının karşılığında verilen ceza örneklerinin kamuoyuyla paylaşılmasıyla caydırıcılık algısının arttırılması yönünde bir önerinin, yakında yayınlanacağı belirtilen Çocuk Dostu Yayıncılık İlke Rehberi’nde yer alacağının belirtilmesinde yer aldı.

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle “evlendirilerek” yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasının kamuoyuna yansımasının ardından Meclis’te Çocuk İstismarının Önlenmesi Araştırma Komisyonu kurulmuştu. 3 ay süreyle kurulan komisyonun taslak raporu hazırlandı. 330 sayfalık raporda sadece 5 sayfada komisyonun kurulmasının sebebi olan H.K.G. olayına yer veriliyor. Sadece kronolojik bir sıra ile yürütülen adli ve idari sürece yer verilen bölümde yaşanan ihmaller, çocuk koruma sistemindeki eksikliklere dikkat çekilmiyor. H.K.G. olayına yer verilen bölüme gelene kadar 200’ü aşkın sayfa boyunca tek tek bakanlıkların çocuklara dair projelerine, çocuk ihmal ve istismarına dair mevzuatlara ve çocuk istismarında kavramsal çerçeveye dair şişirilmiş bir rapor hazırlanmış.

Raporda çocuk istismarını önleme konusundaki öneriler ise toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın artırılması, üniversitelerde çocuk ihmali ve istismarının önlenmesi konulu bilimsel araştırmaların teşvik edilmesi, zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin okul terkinin önlenmesi için tedbirler alınmalı, çocuklara okul öncesinden başlamak üzere “hayır deme becerisi” eğitiminin verilmesi, ilgili kurumların bütçesinin artırılması, vakıf ya da dernek bünyesinde özellikle barınma hizmeti alan çocuklara sunulan hizmetlere ilişkin denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gibi soyut öneriler sunuluyor.

CAYDIRICILIK TEK KELİME VE ALGIYLA SINIRLI

Muhalefet partilerinin etkili denetim konusundaki talepleri raporda yer bulmazken, istismar suçuna yönelik adil yargılıma ve caydırıcı cezalar konusunda ise herhangi bir karar bulunmuyor. Öyle ki 330 sayfada “caydırıcılık” kelimesi sadece henüz yakında yayınlanacağı belirtilen Çocuk Dostu Yayıncılık İlke Rehberi’ndeki “İstismar suçlarının karşılığında verilen ceza örneklerine değinilerek ve fikri takip ilkesi gözetilerek cezai müeyyide neticesinin kamuoyu ile paylaşılması yoluyla caydırıcılık algısının arttırılması” cümlesinde yer bulmuş.

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
İstismarı Araştırma Komisyonunda istismara dair so...

Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonunda istismarın araştırılmasına dair sorular cevapsız bırakıldı.

Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu ikinci topla...

Meclis'te kurulan Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu geçtiğimiz hafta çarşamba günü yaptığı...

Anayasa değişikliği Anayasa Komisyonunda nasıl tar...

Avukat İlke Işık ile Anayasa değişikliğinin Anayasa Komisyonunda nasıl tartışıldığını değerlendiriyo...