Çanakkale'de eski eşine bıçakla saldıran Niyazi A. hâlâ serbest
Doktor Ayşe Güneş'e bıçakla saldıran eski eşi Niyazi A.'nın serbest olmasına karşı hastane bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale şubesi üyesi Doktor Ayşe Güneş 1 Nisan Cumartesi günü Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde boşandığı Doktor Niyazi A. tarafından bıçaklı saldırıya uğramasına karşı meslektaşları hastane önünde açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Ekmek ve Gül ve diğer kadın örgütlerinden kurum temsilcileri de katıldı.

Dr. Ayşe Güneş, çocuklarını babalarına teslim etmek için araçla hastaneye geldiğinde Niyazi A’nın bıçaklı saldırısına uğradı, şans eseri yara almadan kurtulabildi. Yapılan basın açıklamasında, gelen polis ekibine Güneş’in, babasının ve kızlarının hastane bahçesinde olduğunu, eski eşin elinde bıçakla onlara da zarar verebileceğini, suç halinin sürdüğünü, hastane polisinin ve güvenliklerinin ortalıkta olmadığını, oraya hareket ederek müdahale etmeleri gerektiğini belirtmesine rağmen polisler durumu ciddiye almadıkları, “daha çok işlerinin olduğunu” söyledikleri ifade edildi. Güneş polis tarafından ifadesinin alınması için Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’ne götürülmüş. SES basın açıklamasında bu durumu “Kelimenin tam anlamıyla; zanlı serbest kalmış, mağdur gözaltına alınmıştır!” diye belirtildi.

Tüm bu zaman diliminde Güneş’e saldıran Niyazi A.’nın ise hastane bahçesinde elinde bıçakla uzun süre bağıra çağıra dolaştığı, tehditler savurmaya devam ettiği, duruma müdahale etmeye çalışan sendika üyelerine saldırdığı; Güneş’in ise ifade işleminin 4 saat sürdüğü ifade edildi.

“İfadeyi alan polis memurlarının ‘eski eşin mesleğinden olabileceği, şikayetçi olması halinde vaziyetin daha da büyüyebileceği’ gibi tanıdık, bildik(!) yönlendirmelerine de maruz kalmıştır. İfade sonrasında -eski eşin hala yakalanmamış olması ve yaşadığı travma nedeniyle- evine gidemeyen üyemiz, uzunca bir süre 112 Acil Çağrı Merkezi-KADES(Kadın Destek Merkezi)-Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliğinden kendisine eve kadar nezaret edilmesi için ekip desteği istemiştir. Sonunda bir polis ekibi yardımcı olmuş ve üyemizi eve bırakmıştır” diye Dr. Ayşe Güneş'e yaşatılan mağduriyet anlatıldı.

Yaşanan bu olaya tepki gösteren SES basın açıklamasına şöyle devam etti: “Bizler yıllardır sağlıkta hız kesmeden tırmanan şiddetle mücadele ediyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri hemen her gün hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalıyor. Bu kez üyemiz; bir sağlık çalışanının, kutsal hekimlik mesleğini icra eden ve insan hayatını koruması gereken birinin, hem de çalıştığı, hayatları kurtardığı hastanede öldürme teşebbüsüyle burun buruna geldi. Yaşanan bu olay, kadına yönelik erkek şiddetinin her alanda, her meslek grubunda kesintisiz sürdüğünün kanıtıdır. Kolluk kuvvetlerinin, acil yardım hatlarının ve caydırıcı olması gereken adalet mekanizmasının, yine nasıl sınıfta kaldığının da göstergesidir. Yıllardır kadınlara yönelik şiddetin ortaya çıkmadan önlenebileceğini, şiddet uygulayanlar cezalandırılmadan caydırıcı olunamayacağını, şiddete karşı kurumların koordinasyon içinde çalışması ve görevini ihmal eden görevliler hakkında işlem yapılması gerektiğini, tüm bunların mümkün olabilmesi ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için bir siyasi iradenin şart olduğunu söylüyoruz.  Kadınların şiddete maruz kalarak geçen ömürlerinin, şiddet tehdidi nedeniyle kısıtlanan ve erkek şiddeti nedeniyle kaybettikleri hayatlarının telafisi yok. Kadınlar hayattayken, özgür ve bağımsız hayat kurabilmeleri için alınacak önlemlere ihtiyacımız var.”

Niyazi A.’nın hâlâ elini kolunu sallayarak gezdiği belirtilen açıklamada, “Üyemizin canına tekrar kast etmeyeceğinin garantisi yoktur. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri tamamıyla işletilerek, acilen yakalanmalı ve tutuklanmalıdır. Aksi takdirde, geçici koruma tedbiri olarak elektronik kelepçe uygulaması yapılmalı ve bir daha üyemize yaklaşmaması sağlanmalıdır. Etkin, hızlı, adil bir soruşturma ve kovuşturma neticesinde hak ettiği en ağır cezayı almalıdır. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi tarafından hızlı, etkin ve adil bir disiplin soruşturması yapılmalıdır. Eski eşin gecikmeksizin başka bir ile naklen tayin kararı alınmalıdır. Olaya tanık olan üyelerimizin de ifadesine başvurularak, hak ettiği en ağır disiplin cezası verilmelidir. Üyemizin çalıştığı işyerine bir süreliğine polis veya özel güvenlik görevlisi tahsis edilmelidir. Sendikamız tüm gücüyle, üyeleriyle, fiili meşru mücadelesi ve hukuki desteğiyle Dr. Ayşe Güneş’in yanındadır” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Çanakkale Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

6284 ve AK Partinin Kadın Politikasının Mimarisi

AKP, Kadın politikasının mimari algısından neoliberal girişimci kadınlardan, muhafazakâr-dindar-tari...

Yeniden seçtirme kanunları ve demokrasiye erişim s...

Kendisini yeniden seçtiren kanunlar donanmış bir cumhurbaşkanı kişisi ve onun Şahsım'da yeni biçimle...