'Bir şiddet haberi daha yapmamak için İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz'
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonunun İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararı iptali için açtığı dava Danıştay'da bugün görülecek.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali talebiyle açılan dava duruşmaları Danıştay 10. Dairesinde sürüyor. Bugün TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu’nun da arasında bulunduğu meslek örgütleri ve baroların açtığı davalar Danıştay’da görülecek.

TGS’den Avukat Ülkü Şahin, TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu adına açılan davanın tüm gazeteciler, tüm kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar için açtıklarını ifade etti.

Gazetecilerin de cinsiyetleri, cinsel yönelimleri sebebiyle çeşitli şekillerde ayrımcılığa uğradıklarını belirten Şahin, “Sokakta haber takibinde kolluk tarafından darp ediliyor, cinsiyetleri üzerinden cinsel saldırı ile tehdit ediliyor, haber merkezinde meslektaşları ile patronlarının tacizine maruz kalıyor. Gazeteciler erkek şiddet haberi yapmak da bu haberlerin öznesi olmak da istemiyor. Bunu önleyici mekanizmalar İstanbul Sözleşmesi ile korunuyordu. Ancak bir gece yarısı tek bir adamın ağzından çıkan kararla hukuka aykırı şekilde feshedildi” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin yaşam hakkının, beden bütünlüğünün güvencesi olduğunu belirten Şahin, “Bu sözleşmeden çıkma iradesi faillerin sırtını sıvazlama iradesidir. Bu sözleşmeden çıkmak faillerin yararınadır, kamu yararı yoktur. Bu sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılması ise yürütmenin, yasamanın fonksiyonlarını gasp etmesidir, TBMM’yi yok saymaktır. TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu işte bu hukuka aykırılığa karşı hukuk devletini ve İstanbul Sözleşmesi'ni savunmak için duruşma salonunda olacak” diye konuştu.

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının iptali için Danıştay’da açtığı davanın bugün görülecek duruşmasına 1Bir erkek şiddet haberi daha yapmamak için, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyerek gazetecilere çağrı yapıyor.