Beyza’yı katleden Salim Tekin, daha önce de başka bir çocuğu istismar etmiş
16 yaşındaki Beyza Doğan’ın koruma kararına rağmen öldüren Salim Tekin’in daha önce de 15 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar ettiği ve bu olayda da şikayetlerin dikkate alınmadığı öğrenildi.

Türkiye, 16 yaşındaki Beyza Doğan’ın koruma kararına rağmen öldürülmesini tartışırken Salim Tekin’in daha önce de 15 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar ettiği ve bu olayda da şikayetlerin dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Evrensel'e konuşan Ş.Ü., 15 yaşındayken kendisinin de Salim Tekin tarafından tıpkı Beyza gibi takip edildiğini, kaçırıldığını, defalarca karakola gidip şikayetçi olduğunu, koruma kararı almasına rağmen Tekin’in kendisini taciz etmeye devam ettiğini söyledi. Ş.Ü., “Savcılığa gittik, dört kez koruma kararı çıkardık. Defalarca şikayette bulunduk. Eğer beni dikkate alsalardı belki Beyza yaşayacaktı. Ben geceleri bu adamın kabusuyla uyanmayacaktım” dedi.

BEYZA’YLA AYNI ŞEYLERİ YAŞAMIŞ

Beyza Doğan İstanbul Bahçelievler’de yaşadığı evde Salim Tekin’in tarafından katledildi. Beyza 13 yaşından beri Tekin’in istismarına maruz kalmış, defalarca kaçırılmış, ailesi Tekin’e karşı onlarca koruma kararı aldırmıştı. Evdeyken kapısını kilitlemek zorunda olan bir kız çocuğu göz göre göre katledildi. Kamuoyu, Beyza’nın koruma kararı olmasına rağmen evinde katledilmesini konuşurken failin daha önce de 15 yaşındaki Ş.Ü.’yü istismar ettiği ortaya çıktı. Beyza’yla birebir aynı şeyleri yaşayan Ş.Ü.’nün söyledikleri dikkate alınsaydı Beyza bugün hayatta olacaktı.

‘AİLEMİ ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİ, KORKTUM’

Ş.Ü. o dönem daha 15 yaşındaydı. 2018 yılında Instagram üzerinde kendisine yazan Salim Tekin’le tanıştı. Ş., Tekin’le tanışmasını şöyle özetliyor: “İnternet üzerinden bana yazdı. İlk mesaj atıyor, güven veriyordu. Sonra ben cevap vermeyi kesince bunu tehdide dönüştürdü. İlk başta tehditleri ciddiye almamıştım. Sürekli, ‘Benimle buluşmazsan evine gelirim, aileni öldürürüm, ailene benimle konuştuğunu söylerim. Onların gözü önünde seni de kendimi de öldürürüm’ diye tehdit mesajları atıyordu. Ben bunları o dönem aileme söyleyemedim. Çünkü ailemin tepkisinden de korktum.”

‘BOĞAZIMA BIÇAK DAYADI’

Tekin’in bir buçuk yıl kendisini tehdit ettiğini anlatan Ş., “Bana ilk başta hangi semtte falan oturuyorsun gibi sormuştu. Boş bulunup söyledim. Önce okulumu buldu. Sonra beni takip ederek ev adresimi öğrendi. Okuldan servisle geliyordum. Sürekli beni takip ediyordu. Bir gün yine buluşmak istediğini söylemişti. Ben de gelmeyeceğimi söylediğimde kardeşimin apartmanımızın içindeki bebek arabasını yakmıştı. Bana ‘Bugün kardeşinin bebek arabasını yaktım. Yarın evinizi de yakarım’ diyerek yeniden tehdit mesajları attı. Başka bir gün servisle okuldan geldiğim zaman apartman içine saklanıp boğazıma bıçak dayamıştı. ‘Benimle geleceksin yoksa bu bıçağı ailenin gözü önünde sana saplarım’ demişti” diyerek yaşadıklarını anlattı.

‘GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN GÖZLERİNİN İÇİNE BAKTIM’

Bu tehditler sonrasında buluşma teklifini kabul ettiğini anlatan Ş., “Çünkü korktum. 7 Ekim 2019 günüydü. O günü hiç unutmuyorum. Beni zorla Beylikdüzü’nde bir rezidansa götürdü. ‘Buradan bir şey alacağım, benimle geleceksin’ dedi. ‘Ben dışarıda bekleyeyim’ dedim. Olmaz geleceksin’ dedi. Orada bir stüdyo daireye götürdü. Güvenlik görevlisinin gözlerinin içine baktım anlasın diye ama anlamadı. Orada yaklaşık 18 saat zorla tutuldum. O süreç içerisinde her kaçmaya çalıştığımda sürekli darbediyordu, tecavüz girişimi var. Ailem beni arayınca telefonu kırdı. Evin sahibi mesaj atınca mecburen çıkmak zorunda kaldık. Kimliğim yanımda değildi, evden onu alıp gelmemi söyledi. Üstüm başım yırtıktı. Güvenlik görevlisinin kameraları da vardı. Sonra çıktım, bir yerden hemen babamı aradım. Babamın gelmesini bekledim. Daha sonra zaten polislerle rezidansa gittik. Yaşadıklarımı anlattım. Hastane muayenesi oldum” dedi.

POLİSTEN ÇOCUĞA: ‘BİZİ UĞRAŞTIRMA’

Daha sonra karakola gittiklerini, suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Ş. sonraki sürecin kendisi için çok daha aşağılayıcı olduğunu anlatıyor: “Polisler bana ‘Düzgünce anlat senin bununla bir ilişkin mi var? İlişkin var ki böyle olmuş, gece gece bizi avukatla falan uğraştırma’ gibisinden konuştular. Herkesin beni suçlayıcı tavrıyla karşı karşıya kaldım. Bunları bana 15 yaşında yaşattılar” Bu olaydan sonra Bektaş’ın annesiyle kendisini takip ettiğini, fotoğraflarını çekip gönderdiğini aktaran Ş., “Savcılığa gittik, dört kez koruma kararı çıkardık. Defalarca şikayette bulunduk. Koruma kararı olmasına rağmen beni taciz etmeye devam etti. Herhangi bir şey yapılmadı. Teyzem gelmişti Antalya’dan. Polislere yine gittik. Sivil polisler eşliğinde mesaj yazdık kendi adıma. Evimin yakınında bir park vardı oraya gittik. Daha sonra kendisi de geldi zaten. Sivil polisler gözaltına alarak karakola götürdü. Ama nezarette bir gece bile kalmadan serbest bıraktılar” dedi.

AVUKATINDAN ‘PARA VERSİN, DAVAYI ÇEKİN’ TEKLİFİ

2019’da dava açıldığını aktaran Ş.Ü. “Barodan avukat atandı, ilgilenmedi. Yanlış hatırlamıyorsam mart ayında pedagog eşliğinde ifade verebilirdim. Çünkü davaya avukat gelmeyince ifade de veremiyordum, sürekli erteleniyor dava. Bu aralar karar duruşması olacağını düşünüyorduk. Avukatlardan bir tanesi de babamı arayıp ‘Bakımından sorumlu yaşlı annesi varmış, para versin size davadan çekilin’ bile dedi. Tutuksuz yargılandı. Hani o dönemde tutuklu yargılansaydı, Beyza yaşıyor olacaktı. Beyza’nın öldürüldüğü televizyondan gördüm, inanamadım. Kendi hayatımdan da endişe ediyordum. Bir yerden yeniden çıkacağından korkuyordum. Ben korkularla yaşadım, beni dikkate alıp tutuklasalardı ne Beyza ölecekti ne ben bu kabusu yaşıyor olacaktım” dedi.

‘BAŞVURDUĞUM HER YERDE BEN SUÇLANDIM’
Ş.Ü. son olarak şunları söyledi: “Bu süreç içerisinde çok fazla psikolojik yardım aldım. Okulumu da değiştirdiler. Sokağa çıkmaya korkuyordum. Bazı geceler bunun kabusuyla uyandım. Hâlâ uyanıyorum. En başta hiç inanmayıp aileme söyleyebilirdim. Ben sadece korktum. Aileme söylersem daha da büyüyeceğini düşündüm ama tam tersi oldu benim açımdan. Ben aslında o dönem çok anlatmak istemiştim birilerine. O dönemde hep böyle bir korku vardı üstümde. Şu anki aklım olsa en ufak bir tehdit mesajında gider babama ya da anneme anlatırdım ya da herhangi bir öğretmenime anlatırdım. Ama öğrendikleri zamanda ne annem ne babam hiçbiri bana inanmadı. Başvurduğum her yerde ben suçluymuşum gibi davrandılar.”

‘İHMALİ OLAN HERKES SUÇ İŞLEMİŞ DEMEKTİR’

“Beyza ve korunma ihtiyacı olan diğer çocukları korumak devletin asli görevlerindendir” diyen Avukat Emre Doğan; “Çocuklarımızın karşı karşıya kaldıkları bu tehlikeler karşısında şikayet etmekten, yasal yollara başvurmaktan başka çareleri yoktur. Bahsi geçen olaylarda defalarca kez çocuklar ve aileleri tarafından şikayetlerde bulunulduğu ancak önlem alınmadığı iddia edilmekte. Söz konusu şikayetlerin akıbetlerinin ne olduğu derhal yetkililer tarafından açıklanmalıdır. İddialar doğru ise işleneceğini birilerinin bildiği, öngördüğü ama engel olmak için ise kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsüyle karşı karşıyayız demektir. Bu halde alınmayan önlemler, uygulanmayan kararlar söz konusu olduğunda tek bir sorumlu yoktur, ihmali olan herkes suç işlemiş demektir. En ufak şikayetten başlayarak benzer konulu bütün dosyalar gözden geçirilmeli ve benzeri tek bir olay yaşanmaması adına bütün şikayetler büyük bir ciddiyetle incelenmeli koruma tedbirleri ise etkin uygulanmalı ve takip edilmelidir. Çünkü bu mücadele küçücük yaşında istismara karşı susmayan çocukların mücadelesidir” ifadelerini kullandı.
EŞİ TARAFINDAN KATLEDİLEN FUNDA KOYUNCU, 4 KEZ POLİSİ ARAMIŞ!

Ankara’da eşi tarafından defalarca kez bıçaklanarak katledilen Funda Koyuncu’nun olay günü kapısını kilitleyip, 4 kez polisi aradığı, ‘Eşim beni öldürecek’ diyerek yardım istediği belirtildi.

Ankara’nın Keçiören ilçesinde eşi Funda Koyuncu’yu 32 yerinden bıçaklayarak katleden Recep Koyuncu için ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. İddianamede, Funda Koyuncu’nun olay günü kapısını kilitleyip, 4 kez polisi aradığı, ‘Eşim beni öldürecek’ diyerek yardım istediği belirtildi.

8 Ocak’ta Şenlik Mahallesi’ndeki evde Recep Koyuncu, mutfaktan aldığı bıçakla eşi Funda Koyuncu’yu 32 yerinden bıçaklayarak katletti. Polise teslim olan Koyuncu, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Recep Koyuncu hakkında ‘eşi kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle iddianame düzenledi.

İddianamede, Funda Koyuncu’nun polisi 4 defa aradığı ve ‘Eşim beni öldürecek, yardım edin’ diye ihbarda bulunduğu belirtildi. Funda Koyuncu’nun hayatını kaybetmesinin ardından polisler eve geldi, katil zanlısı Recep Koyuncu teslim oldu.

İddianamede 2020 yılında da Funda Koyuncu’nun Recep Koyuncu hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı yer aldı.