Bakan Derya Yanık: 1788 refakatsiz çocuğun 1225’ini ailesine teslim ettik
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, 1788 refakatsiz çocuğun 1225’ini ailesine teslim ettiklerini, 479’unun tedavilerinin devam ettiğini, 84’ünün ise Bakanlıkça bakımlarının sağlandığını belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Maraş merkezli depremlerin ardından 1788 refakatsiz çocuğun 1225’inin ailesine teslim edildiğini belirtti. Yanık, “enkazdan çıkmış bir çocuğu bir derneğe, vakfa, sivil toplum kuruluşuna, herhangi bir yere teslim etmemiz, bakım sorumluluğunu, gözetimini, denetimini herhangi kişi ya da kuruluşa, STK’ye vermemiz söz konusu değil” dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği ile Önce Çocuk ve Kadınlar Derneği, en az 20 depremzede çocuğun İHH İnsani Yardım Vakfına ait bir villaya yerleştirildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Bakanlık ise gerekli incelemelerin yapıldığını, çocukların anneleri ile kaldığını belirtmişti.

Bakan Yanık, TRT Haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yanık, depremin ardından ebeveyni olmayan çocuklarla ilgili ilk günden itibaren gerekli altyapıyı oluşturduklarını ve gerekli çalışmaları yaptıklarını savunarak, şöyle konuştu:

“Refakatsiz çocukların takibiyle alakalı çocuklarımızı kurumlarımıza alıyoruz, Sağlık Bakanlığımız ile organize haldeyiz, İçişleri Bakanlığımızla kimlik tespiti noktasında organize haldeyiz. TÜBİTAK’ın geliştirdiği bir programı çocukların kimlik tespitinde bilişim altyapısı olarak kullanıyoruz. Bakanlık olarak aile bilgi sistemine eklediğimiz afet modülü üzerinden çocukların kayıtlarını tutuyoruz ve bu merkezde de çocuklarımızın önce kimliklerinin tespiti, daha sonra ailenin bulunması, eşleştirilmesi ve çocuğun ebeveyne teslim edilmesi. 1788 refakatsiz çocuğumuzun 1225’ini ailesine teslim etmişiz. Bu çocuklarımızdan 479’unun halihazırda hastanede tedavileri devam ediyor. 84’ü ise Bakanlık kuruluşlarımızda bakımlarını sağladığımız çocuklarımız. Çocuklarımızı bu anlamda çok yakından takip ediyoruz.”

Derya Yanık, konuyla ilgili yöneltilen soru üzerine, “Bizim devlet olarak herhangi şekilde refakatsiz, depremden çıkmış, enkazdan çıkmış bir çocuğu bir derneğe, vakfa, sivil toplum kuruluşuna, herhangi bir yere teslim etmemiz, bakım sorumluluğunu, gözetimini, denetimini herhangi kişi ya da kuruluşa, STK’ye vermemiz söz konusu değil” yanıtını verdi.

Çocukların bir STK’ye teslim edildiği iddialarının ardından ekiplerin adreste incelemeler yaptığını anlatan Yanık, çocukların yalnız olmadığını, annelerinin yanında ve kimliklerinin belli olduğunu belirterek, bu kişilerin bahsi geçen sivil toplum kuruluşunun 6, 7 yıldır içerisinde bulunduğunu ifade etti.

KORUYUCU AİLE AÇIKLAMASI
Halihazırda yaklaşık 9 bine yakın çocuğun koruyucu ailelerinin yanında olduğunu bildiren Yanık, “Koruyucu ailelikle alakalı depremzede çocuklardan ‘Alın bu çocuğun sorumluluğu sizde’ gibi bir tutumda bulunmamız mümkün değil. Dolayısıyla bu anlamda bir koruyucu ailelik, bir himaye etme isteğini şu anda bu şekilde karşılamamız söz konusu değil. Ama koruyucu ailelik müessesesi devam ediyor” diye konuştu.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Bakanlık: Hastanelerde refakatçisi olmayan 175 çoc...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan hastanede tedav...

EMEP: Çocuklarımızın haklarının takipçisiyiz, çocu...

EMEP, yaptığı açıklamada depremzede çocukların cemaatlere koruma adı altında verilmesine ve Diyanet’...

Aile Bakanlığı: Tarikatlara teslim edilmiş depremz...

Çağdaş Hukukçular Derneği, depremzede çocukların tarikatlara bağlı bir derneğe verildiği ihbarını al...