Avcılar'da gözaltına alınan kadınlar: ‘İtaat yok, isyan var’
Avcılar’da 25 Kasım'a çağrı bildirisi dağıtan kadınlar gözaltına alındıktan sonra adli kontrolle serbest bırakıldı, basın açıklaması yaptı.

Dün Avcılar’da 25 Kasım Kadına yönelik şiddetle mücadele günü kapsamında bildiri dağıttıkları sırada gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan kadınlar Avcılar Eğitim Sen binasında bir araya gelerek açıklama yaptı. Dün yapılan bildiri dağıtımında şiddete karşı yanana olmaya çağırı yapan kadınların yaptığı açıklamada “Türlü türlü keyfi bahanelerle engellemelere karşı bugün yine bu hukuksuzluklara karşı buradayız. Tıpkı dün de gözaltındayken dediğimiz gibi ‘itaat yok isyan var’ yaşasın kadın dayanışması diyoruz” dendi.

İran’dan Türkiye’ye şiddette karşı kadınların mücadelesine vurgu yapan açıklamada. “Bir 25 Kasım'ı daha dünyanın her yerinde büyüyen kadın direnişiyle karşılıyoruz. İsyandayız. Umutluyuz. Özgürlüğümüzde kararlıyız” dendi.

Erkek devlet şiddetinin giderek arttığı, kadın düşmanı politikaların ve düzenlemelerin sistematikleştiği sürece dikkat çeken açıklamada “Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen, nafaka hakkımızı gasp etmeye çalışan, kadınların aleyhine yargı paketleri ve kanun düzenlemeleri yapan bu iktidar şiddete maruz kalan her kadından sorumludur. Kadınların kazanımlarına göz diken iktidar erkek şiddetini cesaretlendiriyor. Cezasızlık politikaları ile şiddet uygulayan erkekler ve onları koruyanlar değil ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlar, kadın mücadelesi verenler tutuklanıyor” dendi. LGBTİ’lere karşı artan nefret söylemlerine dikkat çeken açıklamada “Hayatlarımızın da haklarımızın da tek güvencesi biziz. Ne dün ne bugün susmadık, korkmadık, itaat etmedik!” dendi.

‘HER YERDE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Açıklamada AKP’nin sürekli gündeme getirdiği aile politikalarına dikkate çekerek “Bugün haklarımızı gasp edenler karşımıza 'güçlendirilmiş aile' projesiyle çıkmaktadır. Kadınlara kaç çocuk yapacaklarını söyleyenlere, kadınları aile hizmetinde kariyer yapmaya zorlayanlara sözümüz var. Makbul ailenizin makbul kadınları olmayacağız! Çünkü kadına yönelik erkek şiddeti büyük oranda aile içindeki erkeklerden geliyor. Kadın cinayetlerinde suç mahali en çok o mutlu aile tablolarının çizildiği evler. Çocuk istismarı aile içinde gizleniyor. Kadınların ev içi emeği katmerli sömürülüyor. Kadın düşmanlarının “güçlü aile” diyerek bizim hayatlarımız üzerinden iktidarlarını korumalarına izin vermeyeceğiz” dendi.

AKP-MHP iktidarının savaş ve şiddet politikalarına dikkate çeken açıklamada bu durumdan en çok kadınların etkilendiğine dikkat çekildi. Semra Güzel, Mücella Yapıcı, Şebnem Korur Fincancının tutukluluğuna dikkat çekilen açıklamada “Biz kadınlar içeride ve dışarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Dayanışmamız duvarları aşacak” dendi.

Artan yoksulluğa dikkat çeken açıklamada “Ekonomik krizin giderek derinleştiği bu günlerde biz kadınlar ve LGBTİ+’lar krizin en ağır koşullarını yaşıyoruz. Güvencesiz çalışan, ucuz iş gücü olan, krizde işten ilk çıkarılan, yok sayılan emeğin sahibi biz kadınlar bu gidişata artık yeter diyoruz. Hijyen ürünleri, HPV aşısı, tampon ve pedler kadın sağlığının en temel ihtiyaçlarıyken bizler ücretsiz ulaşamıyoruz. Barınma sorununu, yükselen kiraları, ödeyemediğimiz faturaları, boş market poşetlerini düşünmek istemiyoruz. Eşit, özgür ve insanca bir yaşam için tüm kadınları mücadeleye çağırıyoruz” dendi.

25 Kasım’da sokağa çağrı yapan açıklamada “Yan yana, omuz omuza, isyan ve umutla, birbirimizden aldığımız güçle buluşalım!” dendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül