Akbelen ormanını savunan İkizköylüler ilk nöbet alanlarına şenlikle döndü
Muğla Milas'a bağlı İkizköy'deki Akbelen ormanını korumak için nöbet tuttukları esnada jandarma tarafından bölgeden sürülen yurttaşlar, ormana giriş yasağının sonlanmasıyla yerlerine döndü.

Muğla Milas ilçesi İkizköy yakınlarındaki Akbelen ormanının Yeniköy-Kemerköy termik santraline kömür temini için kesilmesine karşı yöre halkının kararlı direnişi devam ediyor. 10 Ağustos gece 00.45'te Muğla Valiliği'nin 4 Ağustos tarihli yangın genelgesini gerekçe gösteren jandarma tarafından nöbet tuttukları alandan sürüklenerek uzaklaştırılan Akbelen direnişçileri, ormanlara giriş yasağı genelgesinin süresinin dolması ile tekrar ilk nöbet alanlarına taşındı.

VALİLİK YANGIN GEREKÇESİYLE ORMANLARA GİRİŞİ YASAKLAMIŞTI

Orman yangınlarının yoğun olarak devam ettiği Ağustos ayında yangını önleme bahanesi ile Akbelen ormanının kesilmek istenmesine, bölgede nöbet tutan köylüler engel olmuşlardı. Köylülerin müdahalesine kadar şirket görevlilerinin kasıtlı yönlendirmesi ile gönüllü olarak yangın söndürme çalışmalarına katılanlar tarafından yaklaşık 100 ağaç kesilmişti. Bu olaydan bir gün sonra jandarma gece yarısı 00.45 sularında Akbelen ormanının kesilmemesi için orman içindeki köylülerden birisine ait tarlanın içinde çadır nöbeti tutan yurttaşlara müdahale ederek vatandaşları 200 metre ötede orman kenarındaki açıklık bir alana sürüklemişti. Müdahale sırasında yaralanan köylüler olurken, jandarma müdahaleye gerekçe olarak Muğla Valiliği'nin 4 Ağustos tarihli ormanlara girişi yasaklayan genelgesini göstermişti.

GENELGENİN SÜRESİ DOLUNCA NÖBET İLK YERİNE TAŞINDI

Akbelen ormanını korumak için nöbet tutan yurttaşlar ormana girme yasağının sonlanmasıyla nöbet yerlerine döndü.

Genelgenin geçerlik süresinin 2 ekim tarihinde dolması üzerine, Milas Ören karayolunun yanındaki bir tarlada nöbetlerini sürdüren İkizköylüler nöbet alanlarını şenlik yaparak tekrar eski yerine taşıdılar. Jandarmanın burada da köylülere engel olmak istemesine rağmen yasağın yasal bir dayanağı kalmadığını belirten köylüler, çadırlarını ve nöbet sırasında kullandıkları araç gereçleri ilk nöbet yerine taşıdılar. Bölgede bulunan herkese kimlik kotrolü dayatması yapan ve nöbet tutan köylüleri alandan uzaklaştırmaya çalışan jandarma nöbet alanındaki pankart ve dövizleri de "suç unsuru" olarak niteledi. Köylüler jandarmanın olumsuz tavrına rağmen nöbet alanını "Akbelen için inat ediyoruz", "Akbelen ormanını vermeyeceğiz" sloganları ile eski yerine taşıdılar.

Fotoğraflar: İkizköy Çevre Komitesi

İlgili haberler
İkizdere’de direnen kadınlar: Bu talana izin verme...

‘İçme suyuna zarar verilecek herhangi bir faaliyet hukuken yapılamaz, hayvanlara vereceğimiz suyumuz...

GÜNÜN ŞARKISI: İkizdereli kadınlar’dan Cengiz İnşa...

Yaşam alanlarını korumak için mücadele veren çay üreticisi kadınlar, Cengiz İnşaat’a atma türküyle s...

Ormanın talan edilmesine karşı direnen kadınlar: ‘...

Akbelen Ormanları’ndaki ağaçların 700 dönümlük alanın termik santrale kömür çıkarmak için kesilmesin...