İzmir Bergama'da bulunan Agrobay Seracılık şirketinde çalışırken sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler, işten çıkarılma süreçlerini ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) binasında yapılan foruma çok sayıda kişi de katıldı.
Forumda ilk olarak konuşan Tarım Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, eylemlerinin 60'ıncı günü olduğunu hatırlattı. Yaptıkları eylemlere ilişkin bilgiler veren Kocagöz, “İşçilerin işten atılmaları engellemek için işletmenin giriş çıkışını kapattıkları bir eylem oldu. O günden beri eylem devam ediyor. Normalde direnişimizin 3'üncü etabı olarak Ankara'ya yürüme kararı almıştık. Ama direnişimize istinaden Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan bir soruşturma var. Sigortasız çalıştırma, sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarma, eksik maaş yatırma gibi konulardan yapılan bu soruşturma nedeniyle yürüyüşümüz erteledik" dedi.
'ÜCRETSİZ İZİNE GÖNDERDİLER'
Ardından Agrobay Seracılık'ta işten çıkarılan işçiler tek tek söz alarak yaşadıklarını anlattı. İşçilerden Şirin Yıldırım, çalıştıkları dönem sürekli ücretsiz izinlere zorlandığını söyledi. Bayramların ve resmi tatillerde bile çalışmaya zorlandıklarını ifade eden Yıldırım, "Tatillerde işe gelmeyenlerin isimlerini alıp, ücretsiz izne gönderdiler. Cenazemiz olsa bile gidemedik, bir gün işe gitmediğimizde 2 gün paramız kesildi. İp atarken düştüm, omurga kemiğim kırıldı. 20 gün rapor aldım, sonra kolumu çatlattım. Ama 'evde kırdım' dedim. Kimyasal ilaçları bize attırdıkları için karaciğerimde enzimler çalışmıyor. Patron yalan konuşmasın, gelsin karşımıza öyle konuşsun" ifadelerini kullandı.
'MAAŞ VE TAZMİNATLARIMI ALAMADIK'
İşçilerden Dudu Güven de serada çalışırken astım hastası olduğunu, 5 ay ücretsiz izne gönderildiğini ve ardından da işten çıkarıldığını söyledi. İşçilerden Behice Karabulut ise işten atıldıklarında bütün haklarını alacaklarının söylendiğini belirtti. Ama ne maaşlarını ne de tazminatlarını alamadıklarını söyleyen Karabulut, "Kardeşimi öldürdüler. Ama ben eylemlerde olduğum için ne kardeşimi görebildim ne de acımı yaşayabildim. Kod 46 ile işten çıkarmasalardı bunları yaşamayacaktım. Ama haklarımızı söke söke alacağız" dedi.
'YILLARCA SİGORTASIZ ÇALIŞTIK'
İşçilerden Ayşe Çimen, maaşlarının düzgün yatırılmasını istedikleri için iş bıraktıklarını, şirketin ise dertlerini dinlemek yerine kendilerine hakaret ettiğini söyledi. Maaşlarından her ay 400-500 TL kesildiğini dile getiren Çimen, "Firma çalışanları 5 ayrı şirkette gösteriyorlar. Bizim maaşlarımızı, tazminatlarımızı hesaplayıp versinler. Onlardan iş de yüzlerini görmek de istemiyoruz" diye konuştu.
Diğer işçilerde yine yıllarca sigortasız çalıştırıldıklarını, iş kazaları geçirmelerine rağmen rapor alamadıklarını, ücretsiz izinlere çıkarıldıklarını ve buna itiraz ettikleri için işten çıkarıldıklarını anlattı.
'MÜCADELEYİ BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
Daha sonra İzmir Kadın Platformu adına söz alan Pınar Çetinkaya, Agrobay’da direnen kadın işçilerin yanında olduklarını söyledi. Çetinkaya, “Biz kadınlar hem iş yerinde hem evde sürekli eziliyoruz. Ekonomik olarak her zaman daha fazla zorluk yaşayan, evin ekonomisi düşünen hep bizler oluyoruz. Sizler de bu zorlukları yaşayan işçilerisiniz. Bizler İzmir Kadın Platformu olarak sizin her mücadelemizin yanındayız. Bu mücadelenin birlikte kazanılacağına inanıyoruz” dedi.
İşçilerin ardından sendika yöneticileri ve işçiler, katılımcıların sorularını cevapladı.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Agrobay işçileri Ankara’da: Patronlar yüzünden işç...
Direnişlerinin 43. gününde Ankara’ya gelen işçiler, Agrobay Seracılık’ın bağlı olduğu Bayburt Holdin...
39 işçiyi işten atan Agrobay'a göre 'Bu ülkede işç...
Agrobay yöneticisi Arzu Şentürk Salık, "Hak bu şekilde aranmaz, yargıya gidilir. Hepimiz biliyoruz k...
Agrobay’da işten atılan kadın işçiler: Hakkımız ol...
Agrobay'da direnişteki kadın işçilerle çalışırken yaşadıkları sorunları, jandarma ve polis müdahales...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.