Adana Kadın Platformu: Yaraları birlikte saracağız, hayatı yeniden kuracağız
Adana Kadın Platformunun çağrısı ile İnönü Parkı’nda bir araya gelen kadınlar Atatürk Parkı’na yürüdü. Açıklama yapan kadınlar daha sonra yaktıkları mumlarla depremde yaşamını yitirenleri andı.

Adana’da kadınlar Adana Kadın Platformunun çağrısı ile İnönü Parkı’nda bir araya geldi, Atatürk Parkı’na yürüdü.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın da katıldığı buluşmada Adana Kadın Platformu adına basın açıklamasını Mihriban Yumuşak okudu. Yumuşak; “Hayatımızdaki tek adamları gönderecek, eşit, özgür bir dünyayı kuracağız” dedi. Yumuşak şöyle devam etti: “Erkek ve devlet şiddetine, kadın cinayetlerine, yoksulluğa, siyasal islama, savaşa, doğa olaylarının katliama dönüştürülmesine, rant ve talan siyasetine karşı öfkemiz ve isyanımızla bir aradayız! Bu yıl 8 Mart’ı, 6 Şubat’ta Maraş merkezli yaşanan 11 ilde ve Suriye’de büyük yıkıma neden olan depremin gölgesinde kutluyoruz, üzgün ve öfkeliyiz. 8 Mart 1857 yılında New York’tan yükselen alevler, İran’da başörtüsünü yakan kadınların isyanı; “Ses var devlet yok” diyen halkların öfkesiyle 8 Mart’ta geceyi aydınlatıyoruz. İnşaat sermayesine terk edilen kentlerin yarattığı enkazın altında kalan devlete, homofobiye-transfobiye, kadın cinayetlerine, şiddete, patriyarkaya, patriyarkal kapitalizme, ırkçılığa, savaşa, faşizme, OHAL’e, erkek-devlet şiddetine karşı kadınların, LGBTİ+’ların isyanı ile buradayız. Size inat yaşamak, size inat birbirimizi yaşatmak için, yarınlar için, dayanışma ve direnişimiz için, isyanımızla 8 Mart’ta bir aradayız.”

Açıklamanın ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları kendisinin de bir depremzede olduğunu, devleti günlerce görmediklerini, halkın ve kadınların dayanışarak yaraları sarmaya çalıştığını, devletin ise bu dayanışmayı dahi engellemeye çalıştığını dile getirdi.

Şair Ruhan Mavruk da kadınları selamlayarak deprem nedeni ile taziyelerini sundu.

Eylemin sonunda depremde yitirilenler için mum yakılarak bir anma gerçekleştirdi. Kadınlar dayanışmayı daha fazla yükseltme ve hakları için alanlarda olmaya devam etme sözü ile etkinliğe son verdiler.

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Karadeniz’de 8 Mart 2023 | 'Depremzedelerle dayanı...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Karadeniz’de de pek çok ilde kadınların yoğun katılımı ile kutland...

8 Mart 2023 | Ege illerinde öfke, isyan, dayanışma

Kadınlar Aydın, Balıkesir ve ilçeleri, Muğla ve ilçeleri ile pek çok ilde sokaktaydı.

8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı...

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir araday...