3 yaşındaki çocuk çamaşır makinesinde havasız kaldığı için yaşamını yitirdi
Adana'da kreş sorunu nedeniyle kardeşlerinin bakmak zorunda kaldığı 3 yaşındaki Elif Ayyüce, çamaşır makinesinde havasız kalması sonucu yaşamını yitirdi

Kreş sorunu emekçilerin hayatını kabusa çevirmeye devam ediyor. Çocuklarını; diğer çocuklarına, komşuya, kendi ebeveynlerine bırakmak zorunda kalan ailelerin sayısı yetersiz kreşler ve yükselen ekonomik kriz nedeniyle her geçen gün artıyor. Bu durum zaman zaman facialarla sonuçlanıyor. Bu sorun nedeniyle ebeveynlerin diğer kardeşlerine bırakmak zorunda kaldığı 3 yaşındaki kız çocuğu evlerindeki çamaşır makinesinde havasız kalması sonucu hayatını kaybetti.

Adana’nın merkez Sarıçam ilçesinde meydana gelen olayda Elif Ayyüce adlı 3 yaşındaki kız çocuğu çamaşır makinesinde havasız kalması sonucu yaşamını yitirdi. 19 Mart'ta Kürkçüler Cezaevine ait lojmanlarda ikamet eden infaz koruma memuru baba Tayfur K. ile kentteki bir hastanede görevli anne Suna K, 3 çocuğunu evde bırakarak sabah işe gitti. Bir süre sonra çocuklardan 12 yaşındaki Z.H.K annesini arayarak 3 yaşındaki kardeşi Elif Ayyüce K’nin kaybolduğunu bildirmesi üzerine annenin durumu haber vermesiyle baba Tayfur K, evlerine gitti.

AA'nın aktardığı habere göre, bu sırada çocuklardan 6 yaşındaki A.T.K, babasına kardeşi Elif Ayyüce K'yi çamaşır makinasında bulup çıkardığını söyledi. Suni teneffüs ve kalp masajı yapan baba 3 yaşındaki çocuğunu Yüreğir Devlet Hastanesine götürdü. Durumu ağır olan çocuk, daha sonra sevk edildiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde olaydan bir gün sonra hayatını kaybetti.

KREŞ SORUNU

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim, geçmişte de “kreş sorunu” nedeniyle bu şekilde olaylar yaşandığını belirtip 7/24 kreş talebinin acil karşılanması gerektiğini vurguladı.

Pandemide kreş olmadığı için 2 çocuğunu komşusuna bırakmak zorunda kalan ve yangın esnasında 2 çocuğunu kaybeden Fatma hemşireyi hatırlatan Sevim, “Bizler sağlık alanında 7/24 çalışıyoruz ve bu yüzden de 7/24 açık kreş talebimiz var. Bu talebin de çok elzem olduğunu bu tür olaylarla iyice görüyoruz. Aileler hastanelerde kreş olmaması ve kreşlerin ücretlerinin çok yüksek olması nedeniyle çocuklarını yaşlı ebeveynlerinin (anneanne-babaanne) desteği ile ya da yaşça nispeten daha büyük çocuklarıyla bu işi çözmeye çalışıyorlar. Birçok sağlık çalışanı anne, çocuklarını kreş olmadığı için hastaneye getirmek zorunda kalıyor ve çocuklar babaları gelene kadar anneleri ile nöbet tutmak zorunda kalıyor” dedi.

“7/24 AÇIK KREŞ TALEBİ ÖNEMLİ”

Bu durumun kalıcı ve akılcıl bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizen Sevim, “Tüm kurumlarda çalışılan işin saatine göre açık kreş hizmeti verilmesi gerekiyor. 7/24 açık kreş talebimiz var çünkü birçok sağlık çalışanının eşi de kendisi gibi nöbetli işlerde çalışabiliyor. Bu olayda da gördüğümüz gibi gündüz bakımı gibi gece bakımı da bir sorun. Eşlerin her ikisi de sağlık çalışanı olabilir bu yüzden de özellikle 7/24 açık kreş talebi önemli” diye konuştu.

"KREŞ YOK, SIBYAN MEKTEPLERİNE MECBUR BIRAKILIYORLAR"

Çocukların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesinin gelecek açısından çok önemli olduğunu söyleyen Sevim, ”İyi kreşlerin olması ve çocukların buralardan bir iyi bir eğitim alması gerekli. İktidar genel politikaları açısından buna önem vermek yerine sıbyan mekteplerini popüler hale getirmeye çalışıyor. Birçok mahallede de sıbyan mektepleri 3 yaş itibariyle açılmış durumda. Tabi aileler de kreş olmadığı için çocuklarını buralara göndermek zorunda kalabiliyor” diye belirtti.

Çocuk bakımının kadının bir göreviymiş gibi algı yaratıldığının vurgusunu yapan Kavak, “Kadının çalışma alanından uzaklaşması için de kreşler açılmıyor. Bu nedenle de annelerin birçoğu çalışamaz hale geliyor ve dolayısıyla kadını iş yaşamından eve çeken bir uygulama” dedi.