256 çocuk önlenebilir sebeplerden öldü
2024 yılının yaz aylarında en fazla çocuk yaşam hakkı ihlalinin yaşandığı iller arasında ilk sırada yer alıyor.

Fisa Çocuk Hakları Merkezinin haziran-temmuz-ağustos ayını kapsayan raporuna göre Türkiye’de son 3 ayda 256 çocuk önlenebilir nedenlerle yaşamını yitirdi. Raporda yaşamını kaybeden çocuklardan 157’sinin oğlan, 79’unun kız çocuğu olduğu belirlenirken 20 çocuğun kimlik bilgilerine erişilemediği belirtildi

2024 yılının yaz aylarında en fazla çocuk yaşam hakkı ihlalinin yaşandığı iller arasında ilk sırada en az 22 çocuğun yaşamını yitirmesiyle Urfa yer alırken, 14 çocuğun yaşamını kaybettiği İstanbul ve Konya ikinci sırada yer aldı.

37 ÇOCUK İŞTE CAN VERDİ

İhlal dağılımında 78 çocuk ölümüyle trafik kazaları ilk sırada yer alırken, 52 ölümle açık alanlarda yaşanan ölümler izledi. Yaz dönemindeki 3 ayda en az 37 çocuğun da çocuk işçiliğinin en ağır sonucu olan iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi. 2024’ün ilk 6 ayında bu sayı en az 22 idi. Yine bu sürede kamu görevlilerin bizzat yaptığı ya da ihmal ederek yapmadıkları nedeniyle 14 çocuğun öldüğü, 13 çocuğun da şiddet sonucu can verdiğine dikkat çekildi.

Yine 2024 yılının haziran-temmuz-ağustos aylarında medyadan elde edilen verilere göre, en az 15 göçmen ve mülteci çocuğun yaşamını kaybettiği belirtilerek bu çocuklardan biri olan 17 yaşındaki Ahmed Hamdan al Naif’in ırkçı saldırılar sonucu öldürüldüğüne işaret edildi. 

Fotoğraf: FİSA Çocuk Hakları Merkezi