25 KASIM 2022 | Eskişehir: Tüm kadınlar için adalet mücadelemizi sürdüreceğiz
Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar ESPARK önünden Adalar Migros önüne yürüdü. Kadınlar ‘Haklarımızı mücadelemizle kazanacağız’ dedi.

Eskişehir’de kadınlar, Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısı ile bir araya geldi. ESPARK önünde toplanan kadınlar alana üst araması yaparak alındı. LGBTİ‘lere ilişkin dövizler alana alınmadı.

Kadınlar, taleplerini taşıdıkları dövizlere ve attıkları sloganlara taşıdı. “Asla Yalnız Yürümeyeceksin”, “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Kadınlar Savaş İstemiyor”, “Geceleri de, Sokakları da, Meydanları Terk Etmiyoruz”, “Kadın Cinayetleri Politiktir” sloganları atan kadınlar, Adalar MİGROS önüne kadar yürüdü. Burada kadınlar adına basın metnini Özge Özdemirel okudu.

Dünyanın dört bir yanında kadın ve LGBTİ’lerin bugün için meydanlarda olduğuna dikkat çeken Özdemirel, “Bizler özgürce yaşamak için ayaktayız” dedi. Özdemirel, “Kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini durdurmanın, şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkarmanın mümkün olduğunu pek çok örnekte görüyoruz. Eskişehir’de tam 23 kez şikayetine rağmen korunmayan Ayşe Tuba Arslan davasında verilen “haksız tahrik” indirimi kararı haklı mücadelemizle Yargıtayca bozuldu. Şimdi, boşandığı erkeğin azmettirmesi ile oğlu tarafından öldürülen Serap Bor için adliyeleri dolduruyoruz. Tüm kadınlar için adalet mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Özdemirel, Türkiye’de olduğu gibi, dünyada da toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hız kesmediğini vurguladı. İran’da hükümetin yıllarca rejimi sürdürmek için kadınları baskı altında tuttuğunu kaydeden Özdemirel, “Ama baskılar artık kadınları durduramıyor. Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan protestolar hâlâ devam ediyor. Molla hükümeti idamla, ağır cezalarla halkı tehdit etse de direnişin önüne geçemiyor, geçemeyecek de. İranlı kadınlar asla yalnız değil. Onların mücadelesi, bizim de mücadelemizdir. Tüm dünyada özgürlüğümüz için örgütlenmeye devam edeceğiz ve kazanacağız” diye konuştu. Özdemirel, “İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin, 6284’ün ve kadınlar için tüm hukuki süreçlerin etkin uygulanmasını sağlayacağız. İşyerinde sömürüye, tacize, mobbinge ve baskıya son vereceğiz, eşit çalışma koşullarını kazanacağız. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracağız. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine karşı her türlü ayrımcılığa son vereceğiz. Kendi hayatımıza dair kararları şiddetsiz ve özgürce alacağız. Tüm kadın ve LGBTİQ+’ların eşit ve özgür yaşadığı bir dünyayı mücadelemizle kazanacağız” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül



İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

25 KASIM 2022 | Ankara’da kadınlar: Eşit ve adil b...

Ankara’da kadınlar Sakarya Caddesi’nde buluştu. ‘Kadınlar İtaat etmiyoruz, kırıntı değil hayatı isti...

25 KASIM 2022 | Antalya'da 'dayanışma ve mücadele'...

Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar İranlı ve Afganistanlı kadınların di...