2 aylık bebeğiyle tutuklanan Reyhan Abdi’nin sütü kesildi, mama için sıcak su verilmedi
Bebeği ile tutuklanan Rojavalı Reyhan Abdi’nin avukatı, Abdi’ye bebeğine mama yapmak için sıcak su verilmediğini söyleyerek, durumu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, 26 Ağustos’ta “örgüt üyeliği” iddiasıyla 2 aylık bebeğiyle gözaltına alınan ve üç gün boyunca İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğünde tutulan Rojavalı Reyhan Abdi’nin tutuklanmasına ilişkin dernek binasında açıklama yaptı.

Reyhan Abdi’nin avukatı Ferat Boğatekin Abdi’nin 3 gün boyunca bebeği ile beraber gözaltında tutulduğunu ve ancak Savcılık aşamasında olaya müdahil olabildiklerini belirtti. Abdi’nin emniyette ifadesinin tercüman eşliğinde alındığını ancak tercümanın yanlış aktarımından dolayı “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla savcılığa sevk edildiğine dikkat çeken Boğatekin, sözlerine şöyle devam etti: “Savcı ile görüştüğümüzde adli kontrol ya da ev hapsi uygulanmasını talep ettik. Ancak tutuklamaya sevk edildi. Bir fotoğraf üzerinden gelişen bir iddia var. Müvekkilim beş yıldır Türkiye’de olduğunu söylüyor. Örgüt üyeliği suçlarında tutuklama için Anayasa içtihatlarında örgütle organik bağ aranır bunlar olmadan müvekkilim tutuklandı” diye konuştu.

BEBEK CEZAEVİ KOŞULLARINDAN DOLAYI SAĞLIK SORUNU YAŞIYOR

Tutuklandıktan sonra Abdi’nin Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine götürüldüğünü söyleyen Boğatekin, Abdi ve bebeğinin hijyenik olmayan koşullarda tutulduğunu ifade etti. Boğatekin “Koşullardan dolayı annenin sütü kesildi. Bebeğe mama hazırlamak için sıcak su istediği halde verilmemiş. Çocuk, koşullardan dolayı kabızlık sorunu yaşadı. İlk tutuklandığında bebek bezi verilmiş ama bezleri bittiğinde kantinden alması gerekecek. Yaşanan hukuksuzluğa karşı yarın Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine itirazımızı yapacağız” dedi.

ÖHD ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU: REYHAN ABDİ VE BEBEĞİ TAHLİYE EDİLSİN

Avukat Emine Umaz da ÖHD Çocuk Hakları Komisyonu adına açıklama yaptı. Umaz, bakıma muhtaç çocukların annelerinin, cezaevi dışı çözümler düşünülmeden hapsedilmesiyle, Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini belirtti. “Çocukları bulunan kişilere tutuklama tedbirleri uygulanmadan önce, ‘çocuğun yüksek yararının’ göz ardı edilmemesini talep etmekteyiz” diyen Umaz, “Adalet Bakanlığının 2022 verilerine göre Türkiye cezaevlerinde kalan ve bakıma muhtaç çocuk sayısının 400 civarında çocuk var. Adalet Bakanlığını, çocukların gelişim sağlığında son derece önemli olan bu konuda daha hassas olmaya ve kapsamlı bir çalışma yürütmeye davet ediyoruz” dedi. Umaz Reyhan Abdi’nin ve 2 aylık bebeğinin daha büyük mağduriyete maruz kalmaması için tutuklamaya bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU
İstanbul’da 26 Ağustos’ta 2 aylık bebeğiyle gözaltına alınan Suriyeli Reyhan Abdi, 29 Ağustos’ta çıkarıldığı mahkemece “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 2017 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç eden Abdi, 5 yıldır İstanbul'da yaşıyor. İkisi 3-4 yaşlarında biri 2 aylık bebek olan 3 çocuğu olan Abdi, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi. Abdi’nin tutuklanmasına gerekçe yapılan dosyada hiçbir delilin bulunmadığı belirtilen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi tutuklama sonrası yaptığı açıklamada “Tutuklamanın şartı oluşmadığı ve hukuk etiği ile vicdandan yoksun bir şekilde verilen bu tutuklama kararını kabul etmiyoruz. Tutuklama hem kişinin temel haklarından olan hürriyetinin kısıtlanması hem de bir koruma tedbiri olması sebebiyle istisnai olarak uygulanmalıdır. Oysaki iki aylık bebeği olan bir kadına koruma tedbiri uygulanmasının geri dönülmez ağır sonuçlar doğuracağı ortadadır. Müvekkilimiz, daha gözaltında olduğu süre zarfında iki aylık bebeği ile üç ve dört yaşında bakıma muhtaç çocuklar olması sebebiyle yaşadığı kaygıdan dolayı sütten kesilmiş ve ağır psikolojik zarara uğratılmıştır” dedi.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Cezaevinde annesiyle kalan çocuk say...

Hak İnisiyatifi, cezaevinde anneleriyle kalan çocukların 2019 yılı kasım ayı itibarıyla 780’e ulaştı...

1 Eylül Dünya Barış Günü için Kadıköy'de bir araya...

Kadıköy'de 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde iskele önünde bir araya gelen kadınlar çembere alındı.

İşi severek yapmıyorum ama başka çarem de yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İş çok. Ama ne diyor, benim istediğim gibi iş yok!' sözlerine mezun olduğu...