10. Trans Onur Yürüyüşünde abluka ve gözaltı: Buradayız, her yerdeyiz
İstanbul Trans Onur Haftası kapsamında düzenlenen açıklamada “Geleceksizliğe, ekonomik çıkmaza sürüklediğiniz, yaşam haklarını ellerinden aldığınız translarız, buradayız, her yerdeyiz” denildi.

İstanbul’da bu sene 10’uncusu gerçekleştirilen Trans Onur Yürüyüşü öncesi Taksim ve çevresindeki sokaklar yine abluka altına alındı.

Taksim Meydanı’nda yaya girişi engellenirken Yenikapı-Hacıosman istikametinde çalışan M2 metro hattının Taksim ve Şişhane çıkışları ile Taksim-Kabataş Füniküler hattı sabah saat 10.00’dan itibaren İstanbul Valiliğinin talimatıyla kapatıldı.

Bu sene, yaşananların sorumlusunun devlet olduğu vurgusuyla düzenlenen 10. Trans Onur Yürüyüşünde "Transları durduramazsınız” ifadeleriyle İstanbul’un 6 farklı noktasına farklı saatlerde çağrılar yapıldı. Yapılan yürüyüşlerde “Nefrete inat, yaşasın hayat”, “Trans cinayetleri politiktir” sloganları atıldı. Yürüyüş gününde gözaltılar yaşandı. Yürüyüş komitesinin sosyal medya hesabından paylaşılan bilgiye göre henüz yürüyüşler başlamadan önce gözaltına alınan iki kişiden biri oturduğu kafeden alınarak polis aracı yerine beyaz sivil bir araca bindirildi.

"YAŞAMLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ"

Yapılan ortak basın açıklamasında “Geleceksizliğe, ekonomik çıkmaza sürüklediğiniz, yaşam haklarını ellerinden aldığınız translarız, buradayız, her yerdeyiz” ifadeleri kullanıldı. Hortum Süleyman’ın, Esat ve Eryaman’daki saldırıların, Ülker Sokak’taki şiddetin, Hanifi Zengin’in tacizlerinin, kolluk kuvvetlerinin işkencelerinin, Bayram Sokak ve Bornova Sokak’taki olayların hatırlatıldığı açıklamada yaşam hakları ellerinden alınan tüm transferin sorumlusunun devlet olduğu vurgulandı. Nefret cinayetleri sonucu hayatını kaybeden ve intihar eden transların isimlerinin okunduğu açıklamada “Her fırsatta trans kimlikleri yüzünden ayrımcı politikaların hedefi haline getirilen, yaşamları değersiz kılınan, yalnızlaştırılan, dayanışmaları engellenen, evleri, işleri ellerinden alınan, sözde aile politikalarıyla toplumun dışına itilmeye çalışılan translarız! Buradayız!” dendi. Türkiye’de ezilen, hak arayan, nefrete maruz kalan herkes için tüm LGBTİ’ler için yürüdüklerinin vurgulandığı açıklama şöyle sonlandırıldı: "Bizden çaldıklarınız için ve yaşamlarımız için buradayız! 11 yıl önce tam da bugün Gezi’de 4. trans onur yürüyüşünde birlikteydik! O zaman da failin devlet olduğunu biliyorduk bugün de biliyoruz! Yaşamlarımızdan, hayatlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmiyoruz!”

Fotoğraf: 10. Trans Onur Haftası Platformu