Sesleri hâlâ yankılanan kadınlar (4): Marika Papagika
Kos'tan İskenderiye'ye sonra New York'a uzanan bir öykü bu... Bugüne tanıdık şarkılar bırakan bu içli ses, belki de göç yollarının ve yoksulluğun zorluklarıyla bilenmişti.

Marika Papagika (Μαρ?κα Παπαγκ?κα) 1890 yılının 1 Eylül’ünde Kos adasında dünyaya gelir. Sesini plaklardan tanıdığımız ilk kuşak kadın şarkıcılar arasında yer almaktadır. Gençlik döneminde ailesiyle birlikte Mısır’a taşınan Marika’nın müzik kariyeri de burada başlar. Yunan cemaatinin yerleşik olduğu kesimlerdeki gece kulüplerinde şarkı söylemeye başlar. 1915 yılında ABD’ye göç eder; burada şarkı söylemeye ve plak kaydı yapmaya devam eder. 1920'lerin ortalarında kocası Kostas (cimbalom çalmaktadır) New York’ta kendi gece kulüplerini açarlar. Kemancı AthanasiosMakedonas ile çalışan Marika’nın repertuarında halk şarkıları ve Avrupa tarzı hafif müzik şarkıları da yer almaktadır; bununla birlikte aslen İzmir tarzı rembetiko şarkıları ile bilinir.
1923 yılında yapılan kayıtlarından birinde Marika 1914-1918 savaş yıllarının acıklı türküsü Çanakkale İçinde Vurdular Beni’yi Türkçe seslendirmiş, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bu dönemde hem Türkçe hem Yunanca eserler icra etmesiyle de şaşırtmıştır.



Marika ve eşi sahip oldukları gece kulübünü 1929 ekonomik krizinde kaybeder. Büyük bir yoksulluğa düşerler. 1930’lar Marika’nın profesyonel müzik hayatını da geride bıraktığı yılalr olur. Marika Papagika 1943 yılında New York’ta hayata veda eder. Kimileri onun üzüntü ve hayal kırıklığından ötürü öldüğünü söylese de, Marika Papagika cesareti ve mücadelesi ile kendinden sonraki kadın şarkıcılara örnek olmayı başarmıştır.
Kardeş Türkülerin Hem Avaz albümünde Fehmiye Çelik’in güzel sesiyle kulağımızın aşina olduğu ManakiMou şarkısını bir de Marika’dan dinleyelim ve ne kadar güzel bir şarkı olduğunu bir kere daha hatırlayalım mı?


Anacığım (manaki mu)

Mendilimi kaybettim ben
Dikkatsizliğim yüzünden
Vurma bana polis efendi
fukarayım yoktur bir suçum

Anacığım, anacığım
başcağızım bir ağrıyor ki
ah bre anacığım
zordur benim gibi külhanbeyi bulmak

O gittiğin yere gitme bir daha
başını yakacaksın



İlgili haberler
Sesleri hâlâ yankılanan kadınlar (1): Kantocular

Aşağılayıcı sözleri göğüsleyerek çıkıp şarkı söyleyen, dans eden, erkeklerle dalgasını geçen Ermeni,...

Sesleri hâlâ yankılanan kadınlar (2): Peruz Terzak...

Hayranı da derdi de çok bir kadındı. Kantonun piri, kantocuların kraliçesiydi. Rengarenk, yanardöner...

Sesleri hâlâ yankılanan kadınlar (3): Şamran Kelle...

Bir vakitler sahnenin bir başından öbür başına rüzgâr gibi uçan genç kadın Direkler Arası'nın en meş...