Omega Motor'da işten atmalar sürüyor
Vardiya çıkışında görüştüğümüz kadın işçilerden biri, patronun ve insan kaynakları müdürünün kıdemli işçi istemediğini, peyderpey işten atma yoluyla bu işçilerden kurtulma yoluna gidildiğini anlatıyor

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işten atma, mobbing, kıdem ve ihbar tazminatlarının gasbedilmesi, OVP çerçevesinde ücretlerin sabitlenmesi, kalifiye ve kıdemli işçi yerine asgari ücretle çalışan işçi tercih etme hali devam ediyor. Asgari ücrete temmuz zammı yapılmaması OSB’deki fabrikalarda çalışan işçiler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Her fabrikada farklı tonlarda tepkiler varken Omega Motor’da Türk Metal Sendikasının örgütlenme girişimi bahane edilerek fabrikanın açılışından bu yana çalışan kıdemli işçiler, her ay 6-7 kişi çıkarılarak cezalandırılıyor. 2 yıl önce fabrikada 650 işçi çalışırken bu sayı bugünlerde yaklaşık 450 işçiye düştü. Vardiya çıkışı tüm bunlara dair Sancaktepe, Ümraniye, Samandıra, İçerenköy-Bostancı servislerine binen kadın işçilerle konuşuyoruz.

SENDİKA GİRMESİN DE NE OLURSA OLSUN

Vardiya çıkışında görüştüğümüz kadın işçilerden biri, patronun ve insan kaynakları müdürünün kıdemli işçi istemediğini, peyderpey işten atma yoluyla bu işçilerden kurtulma yoluna gidildiğini anlatıyor. Kadın işçi, sendikanın iş yerine girmesinin adeta intikamının alındığını belirterek “Sırf sendikanın yetkisi düşsün, yetki almasın diye kapı önündeki direniş sürecinde 150-200 işçi işe alındı. Şimdi görüyoruz ki bunun nedeni eski kıdemli işçileri çıkarmak ve yenilerini de yetiştirmekmiş. Omega patronu işçiyi yük görüyor. Daha fazla yük olmasın, kıdem ve ihbar tazminatı yükselmesin diye işten atmalara başladı. 2, 3 hatta 4 işçinin yapması gereken işleri bir işçiye yaptırıyorlar. Kadın işçilere sürekli mobbing var. Bizi ihbarcılığa zorluyorlar” diyor.

Vardiya çıkışından sonra Emek Mahallesi’nde görüştüğümüz kadın işçi ise işten atılma tehdidi ve baskısıyla yaşamaktan, iş yükünden, düşük ücretlerden bıktığını ifade ederek “Asgari ücretin en az 25 bin ve 30 bin lira olması gerekiyor. Asgari ücret yerinde sayıyor, kiralar tavan yapıyor. Pazara gitmiyoruz, ayda yarım kilo tavuk tüketiyoruz” diyor.

Fabrikada işçiyi işçiye takip ettirdiklerini söyleyen kadın işçi, “Bundan büyük mobing yok” diyor. Temmuz gelip geçti ancak hâlâ zam yapılmadığını söyleyen kadın işçi, “Ek zam hakkımız, istiyoruz. Asgari ücret yılda iki kez zamlansın. Giyim, çocuk yardımı, eğitim yardımı haklarımız güvenceye alınsın. Çocuklarımızı okula göndermekte bile tereddüt ediyoruz. Mehmet Şimsek ve bu hükümet ekonomiyi düzeltemez. İşi gücü bizden vergi almak” diye ekliyor.

‘BÖYLE ZALİMLİK GÖRMEDİM’

Fabrikanın ön tarafında görüştüğümüz kadın işçi ise “Hem temmuzda zam yapamayacağım, ücretler sabit kalsın diyeceksin hem de verginin tüm yükünü biz işçilere keseceksin. Böyle bir zalimlik görmedim” diyerek tepki gösteriyor. İşçi kadın, 3 seçim dönemi boyunca AKP’ye oy verdiğini ve pişman olduğunu dile getirirken “Şu sendika olayı çıktığı günden itibaren AKP'nin ne olduğunu iyice gördüm. Hiç yoktan her ay birçok arkadaşımız işten atılıyor performans, iş yeri disiplinini bozma gibi uydurma nedenlerle. Vergiyi bizim patrondan alsınlar. Üç kuruş zam yapıyorlar 3 lira vergi alıyorlar bizden” diyor. İşçilerin kamerayla iş yerinde, servislerde izlendiğini ve muhbirliğin örgütlendiğini söyleyen kadın işçi, “Biz onursuz değiliz. Kimsenin hafiyesi de değiliz” diyor.

‘BEN İŞÇİDEN VERGİ ALMAYACAĞIM DESENE, DEMEZ’

OSB parkında görüştüğümüz kadın işçi ise Ekonomi Bakanı Şimşek'in OVP ile işçi ve emekçi düşmanı bir program oluşturduğunu söyleyerek “İşçiler olarak her şeyin farkındayız. ‘Verginin tamamına yakınını işçilerden, memur ve emeklilerden alacağım’ demek insafsızlık değil de nedir?” diye soruyor. Vergide adaletsizliğe dikkat çeken işçi, “Vergi affını holdinglere çıkarıyor. ‘Ben işçilerden vergi almayacağım’ desene. Demez. Çünkü işçi düşmanı bu hükümet. Biz boyun eğmeyeceğiz. Yeniden sendika gelinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Eğitim yardımı için her yıl en az 30-40 bin lira yardım yapılsın” diyor.

Vardiya çıkışında servis içinde görüştüğümüz bir başka kadın işçi ise kadın işçiler zayıf görüldüğü için mobing uygulandığını ifade ediyor ve anlatıyor: “Yanılıyorlar. Biz ne mobbinge ne de hakaret ve küfürlerine pabuç bırakmayacağız. İntikam için kıdemli en eski arkadaşlarımız işten atılıyor. İşçiler olarak bu duruma tepki gösterip üretimi durdurmazsak bunlar bu baskılara devam ederler. Yılda 2-3 ay vergi dilimi adı altında ücretlerimizi kesiyorlar. Zenginlerden tam vergi aldıklarını duymadık. Vergi aflarını zenginlere holdinglere uyguluyorlar. Adalet zaten yok. Vergide de yok. Bu hükümet, onun bakanları hepsi işçi düşmanı. Onların OVP'si de işçi düşmanı bir program. Tek yol var bizim için o da birleşmek ve mücadele etmek."

Fotoğraf: Ekmek ve Gül