Hopa laz böreğinde seri üretime geçen kadınlar: Öz güvenimiz arttı
Hopa’da ve Kemalpaşa’da yaşayan kadınların kurdukları kooperatifle Hopa Laz böreğinin seri üretimine başladı. Kadınlar insanlarla iletişime geçmenin öz güvenlerinin daha çok artırdığını söylüyor.

Karadeniz sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri Hopa Laz Böreği. Yapması zahmetli bir iş. Artvin Ticaret Odası ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) ortak projesiyle halk eğitimde eğitimler alan kadınlar böreğin üretimine başlamış durumda. Börekle birlikte hamsili ekmek de yapan kadınlar kısa bir süre önce marka ve patent çalışmalarını da tamamladılar. Hopa’da ve Kemalpaşa’da yaşayan kadınların kültürlerini devam ettirmek için başladıkları bu iş çalışma yaşamına girmelerinin de bir olanağı olmuş. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan’ın ziyaretiyle birlikte bir araya geldiğimiz, kooperatif kurarak yollarına devam eden kadınlarla böreği yaptıkları mutfakta buluştuk.

Zonguldak doğumlu olan Ayten Çilli Demirbaş, bir madenci kızıyken evlendikten sonra Hopa’ya yerleşmiş. Hopa’nın küçük bir yer olması nedeniyle iş imkanının da çok sınırlı olduğunu ifade eden Demirbaş, Ticaret Odası-DOKA ve Halk Eğitimin desteğiyle kursa katılmış. Eğitim sonrası Hopa ve Kemalpaşalı Kadınlar Kooperatifini kurduklarını söyleyen Demirbaş, “Çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye ve dünyaya açılmayı düşünüyoruz” diyor.

‘İŞE YARIYORUZ DİYE HİSSEDİYORUM’

Ayşe Altunkaya da Kemalpaşa’da yaşıyor. İki çocuk annesi olan Altunkaya, “Daha önce ücretli bir işte çalışmıyordum. Sonra kursa katıldım. Arkadaşlarla güzel bir ortam oluşturduk. Üretime geçtik, başardık. Daha da başarılı olacağız. Hepimiz kendi imkanlarımızla buraya geliyoruz, bütçe de imkanlar da belli. Maddi olarak sıkıntılar yaşıyoruz ama buradayız. Üretmek bize çok şey katıyor. İnsanlarla artık iletişime geçiyorsun doğal olarak da kadında öz güven artıyor” diye konuşuyor.

Nilgün İskender ise bir arkadaşının tavsiyesiyle başladığını anlatarak devam ediyor: “Denemek istedim, başarılı oldum. Daha yeniyiz. Çalışmıyorken de aktiftik, sürekli kurslara falan gidiyorduk ama böyle bir ortam yaratılmamıştı. İyi olacağımızdan eminim, kadınlar tutuğunu koparır.”

Çalışmayı üretmeyi çok sevdiğini söyleyen Havva Kurt da hayvancılık yaparken bu işe başladığını dile getirerek herkese teşekkür ediyor. Nejla Alkuş da arkadaş tavsiyesiyle gelenlerden: “İşe yarıyoruz diye hissediyorum” diyor o da.

‘ÜRÜNLERİMİZE BAŞKA ŞEYLER DE KATACAĞIZ’

Kooperatif Başkanı Neziha Topaloğlu alıyor son sözü. 2017 yılında coğrafi işaretleme için müracaat ettiklerini 2019 yılında tescillerini aldıklarını dile getiren Topaloğlu ekliyor: “Şimdi de coğrafi işaretli patentli Laz böreğini üretmeye başladık. Kooperatifin resmi kuruluşu 11 Ekim’de oldu, daha çok yeniyiz. Esnafımız destek veriyor. Kemalpaşalı kadınlar da bunun içinde, güzel bir çalışma ortamı oluştu bizim için, hamsili ekmeğin patentini de aldık ama onun daha hazırlık aşmasını tamamlamadık, o da coğrafi temsilimiz olacak ve başka ürünlerde katarak geliştireceğiz…”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Şiddet her yerdeyse mücadele de her yerde!

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği 25 Kasım’a giderken yürüttükleri tartışmaları, yaptıkları pla...

Heyecanı ve umudu ancak yan yanayken hissediyoruz

Atölyede buluşan kadınlar sadece dertlerini, karşılaştıkları baskıları konuşmadı, aynı zamanda yan y...

Direngen bir kadından kız kardeşlerine…

Sesi sadece kendi için değil herkes için yüksek çıkan bir kadın Nurcan’ın hikayesi…