Enola Holmes 2: Kibritçi kızların grevi
‘Enola kibritçi kızlarla aynı dönemde yaşamakla kalmıyor, kibritçi kızların hayatına dokunan biri de oluyor aynı zamanda.’

Kibritçi kızların grevi, 1888 İngiltere'sinde bulunan bir kibrit fabrikasındaki ağır çalışma koşullarına karşı gerçekleşen bir grevdir. Aynı zamanda bu grev, işçi sınıfı mücadelesinde sendikal mücadelenin de önünü açan mihenk taşlarından biridir.

Bu yazıda greve değinmeyeceğiz ancak grevle işçi kadınların tarihe düştüğü notu 2020’lerde yeniden hatırlatan bir filmi anlatacağız.

Holmes soyadı hepimizin kulak aşinalığının olduğu bir soyadı. Geçmişte bu soyadı duyunca akıllara bir kişi gelirdi. Ta ki Enola Holmes ile tanışana dek.

KİBRİTÇİ KIZI ARAMAK

Holmesların en küçüğü olan Enola; dönemin kız çocuklarından farklı büyütülmüş, eğitimini evde, annesi tarafından almış biri. Görgü okuluna gitmediğinden kız çocuklarının sahip olması gerektiği düşünülen karakterden de uzak biri. Bu karakteri onun başına bela olsa da iyi bir dedektif olmasındaki en büyük etkenlerden biri. Gelelim Enola ile kibritçi kızların ortak noktasına. Enola kibritçi kızlarla aynı dönemde yaşamakla kalmıyor, kibritçi kızların hayatına dokunan biri de oluyor aynı zamanda.

Serinin ikinci filminde Enola, dedektif olarak kendini topluma kabul ettirmeye çalıştığı günlerin sonunda,10 yaşlarındaki bir kız çocuğunun ofisinden içeri girmesi ile ilk vakasını alır. Gelen, kibrit fabrikasında çalışan çocuklardan biri olan Bessie’dir.

Bessie aynı fabrikada çalıştığı, aynı odada kaldığı Sarah’ın bir haftadır kayıp olduğunu söyleyerek Enola’dan yardım ister. Enola, Sarah’ı bulmak için önce kaldıkları odaya, sonra da kibrit fabrikasına gider. Burada, ofisteki bir dedektiften fabrikadaki kibritçi kızlardan birine dönüşür. Enola, gittiği yerlerde annesinden öğrendikleri ile kanıtlar toplar. Kayıp vakasının soruşturmasını sürerken, Sherlock da devlet kurumlarından biri ile ilgili bir soruşturmanın peşindedir. İki kardeş, birbirlerine bilgi vermeden davalarının peşinde giderken yolları kesişir. Çünkü davalarında ortak isimler ve olaylar vardır.

İlk filmin girişinde Enola, adının tersten okunuşunun İngilizce’de yalnız kelimesi olmasına dikkat çeker. Sık sık annesinin tek başına hareket etmesi gerektiğine dair öğütlerini hatırlar. Ancak serinin iki filminde de tek başına girdiği her yolun sonunda yanında ona destek olan birini, genelde de annesi ve annesinin arkadaşı Edith'i bulur.

Enola, yalnız olduğunu sandığı bu yolda ilerlerken özellikle kadınlarla birlikte hareket etmeyi öğrenir. Sarah'ı arama macerasında, kibrit fabrikasının çalışma koşulları da gün yüzüne çıkmaya başlar. Filmin sonuna doğru bir kadın dedektif kendini geliştirirken bir mücadelenin de yapı taşları oluşmaya başlamıştır.

Kapak fotoğrafı: Film fragmanından alınmıştır
Fotoğraf: Film afişi

İlgili haberler
Üç kadının iç içe geçen hikayesi: İntikam Benimdir

‘Belki de yazarın amacı sadece sorular üzerine düşündürmek, kadınların hayatlarında travma yaratan o...

‘Karar verici olan halk olsun’

‘Kapıları yandaşa değil halka açılan kurumlar olsun. Karar vericiler kişi değil halk olsun. Halk san...

Ekmek ve Gül dergisi Şubat 2024 sayısı

Biz de yoksulluğa, ölüme, terk edilmenin öfkesiyle; insanca, eşit, şiddetsiz, rant uğruna kendi tabu...