Myrtilla Miner: Afrikalı kadın ve kız çocuklarına umut verdi
Myrtilla Miner, Amerikalı bir pedagog, ırkçılık karşıtı bir kadındı. ABD’de her türlü ırkçı yasaları, ceza ve saldırıları göğüsleyerek Afro Amerikan kızlar için özel okul ve üniversite açtırdı.

4 Mart 1815’te New York yakınlarındaki Brookfield’de doğan Myrtilla Miner, 17 Aralık 1864’te Washington’da öldü.

Pedagoji öğrenimi aldıktan sonra Afro Amerikan kızları için ders vermeye başladı, ama bu işi yapması için gereken izin verilmedi.1851 yılında Washington’da siyah kız çocukları için bir okul açtı. Okulun açıldığı dönemde ABD’de ırkçılık ve kölelik yasalarla serbestti. Miner yasalara aykırı davranmaktaydı. Okuluna verilen destek başlangıçta 6 kişiyle sınırlıyken kısa süre içinde 40’a çıktı. Okulu, egemenlerin her türlü baskısına rağmen çalışmalarını yaygınlaştırdı. Büyük para cezalarına çarptırıldı ama destekçileri sayesinde bu engeli aşabildi. İlk iki yılda üç kez okulunun yerini değiştirmek zorunda kaldı. 1854 yılında şehrin dışında 1.2 hektarlık bir alana taşındı. 1856 yılında okulu önemli kölelik karşıtlarından oluşan bir konsey tarafından yönetilmeye başlandı. Okulu resmi olarak siyah kadın ve kız çocuklarına ev işlerini öğretmek için kurulmuş olsa da, amaç Afro Amerikan kadınların öğretmen olarak yetiştirilmesiydi. İç savaş sırasında okul kapatıldı, daha sonra değişik yerel kuruluşlarla birlikte Columbia Üniversitesi’nin bir bölümü olarak açıldı. Okulun yöneticiliğini üstlenen Miner, sağlık sorunları nedeniyle 1857 yılında bu görevi Emily Howland’a bıraktı. 1861 yılında Miner tedavi için Kaliforniya’ya gitti. 1864 yılında Washington’a geri döndükten sonra hayatını kaybetti.

Myrtilla Miner, ABD’de köleliğin çok doğal görüldüğü, siyahların köle pazarlarında alınıp satıldığı, hayvan muamelesi gördüğü dönemde, Afrika’dan getirilen kölelerin hem de köle kadın ve kız çocuklarının eşit haklara sahip olması, öğrenim görmesi, öğretmen olabilmesi için sürdürdüğü mücadele ile unutulmaması gereken kadınlar arasında yer aldı.


İlgili haberler
Yakın bir zamandan hikaye: Köle Moulkheir’in hikay...

Geçmişten bir hikaye... Moulkheir Nane Yarba’nın hikayesi... Moulkheir, köleliğin hâlâ devam ettiği...

Avrupa’nın yeni köleleri: Romanyalı sezonluk kadın...

Binlerce Rumen kadını Sicilya’da hasat işçisi olarak çalışıyor. Ekonomik durumları çok kötü. Birçok...

İnsanlık dışı uygulamalar: Lübnan’da modern köleli...

Lübnan’daki göçmen ev işçilerinin sayısı körfez devletlerinde olduğu gibi çarpıcı bir şekilde artıyo...