Franziska Tiburtius 24 Ocak 1843'te Rügen'de doğdu, 5 Mayıs 1927'de Berlin'de öldü.
Rügen'de toprak kiralayarak hayatını sürdüren bir ailenin 9 çocuğunun en küçüğü olarak doğdu. 1851'den itibaren aile, Franziska’nın özel bir kız okuluna gittiği Stralsund'da yaşadı. 17 yaşında orta sınıf bir kadın için tek uygun meslek olan mürebbiye ve eğitimci olarak çalışmaya başladı. Birkaç yıl öğretmenlik yaptı. Diploma aldıktan sonra 1870'te öğretmen olarak Londra'ya gitti. Geri döndükten sonra döneminin kadınları için alışılmadık bir karar alarak tıp okumaya karar verdi. Kardeşi Karl Tiburtius ve kardeşinin ABD'de eğitim görmüş eşi Henriette Hirschfeld-Tiburtius, onu bu kararı alması için motive etti. Almanya'da kadınlar için geçerli olan üniversite öğrenimi yasağı nedeniyle kapılarını kadınlara da açan Zürih Üniversitesi'nde okumak için Zürih'e gitmek zorunda kaldı. 1871'de Zürih'te tıp okumaya başladı ve profesörlerin ve diğer öğrencilerin güçlü karşı çıkışına rağmen, 1876'da "çok iyi" notuyla tıp doktorası aldı. Daha sonra Rügen'de annesiyle altı hafta geçirdi. Anılarında anlattığı gibi, Tiburtius zaten orada bir doktor olarak kabul edilmişti. Ayrılmasından kısa bir süre önce köylüler doktor olarak yanlarında kalmasını önerdiler. Ancak, profesyonel kariyerine devam etti ve stajyer doktor olarak Leipzig'e ve ardından Dresden'deki Kraliyet Doğum Hastanesi'ne gitti. Zürih'te verilen mesleki lisansa rağmen, Dresden'de doktorluk yapmak için lisans alamadı, bunun üzerine Berlin'e gitti. Berlin'de öğrencisi Emilie Lehmus ile birlikte kendi muayenehanesini açtı. Kendi muayenehanelerini kuran ilk Alman kadın doktorlar olarak, ikisi de yıllarca önyargı ve baskıyla karşı karşıya kaldı. Doktorluk yapmalarına izin verildi ama kendilerini doktor olarak tanıtmaları yasaklandı. Buna rağmen, 1908'de başka bir öğrenci arkadaşı olan Alman doktor Agnes Hacker ile kadın doktorlar cerrahi kliniğini açtı. Bu poliklinikte özellikle herhangi bir sağlık sigortası olmayan kadınlar tedavi edildi. İhtiyaç sahibi kadınlara ücretsiz ilaç verildi.
Tiburtius, kadın hareketine katılmakta ve özellikle Almanya'daki kadınlara yönelik öğrenim yasağının kaldırılmasında kararlıydı.
1908'de emekli oldu. Sonraki yıllarda Amerika, Kuzey Afrika ve Avrupa'da seyahat etti. 1927'de Berlin'de öldü.
Franziska Tiburtius, son zamanların ilk Alman doktoru olarak kabul ediliyor. Otobiyografisi “Seksen Yaşındaki Birinin Anıları” yaşadıklarını, karşılaştığı zorlukları ve Rügen'deki çocukluğunu anlatır.
Fotoğraf: Public Domain
İlgili haberler
17 Aralık 1917 | İngiltere'nin ilk kadın doktoru E...
Birleşik Krallık'ta bir tıp fakültesinde dekanlık görevi yapan ilk kadındı, sadece bu kadarıyla yeti...
GÜNÜN AYRIMCILIĞI: Kadın doktor adayların notların...
Japonya’da iki üniversitenin daha, yıllardır kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdüğ...
GÜNÜN İLKİ: Antik Çağ’ın ilk filozof kadını Theano
‘Düşünmeyen bir kadın olmaktansa başıboş bir at olmak daha iyidir’ sözünü söylemiş olan Theano bilin...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.