Cinsiyetçiliğin her tür zorunu yaşana Avukat Emile Kempin-Spyri
Sistemin cinsiyetçiliğinden nasibi alanlardan biri Emile Kempin-Spyri. Ömrü boyunca avukatlık mesleğini yapabilmek için mücadele etti, mesleğini yapamadan yoksulluk içinde yaşamını yitirdi.

Hukuk fakültesinde okuyup diploma alan, doktorasını yapan ancak kadın olduğu için avukatlık yapamayan İsviçreli Emile Kempin-Spyri 18 Mart 1853’te doğdu, 12 Nisan 1901’de öldü.

Emilie Kempin-Spyri, din adamı Johann Ludwig Spyri’nin kızı ve Heidi’nin yazarı Johanna Spyri’nin yeğenidir. Kempin-Spyri, 1883’te Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesine ilk İsviçreli kadın olarak kaydoldu. Temmuz 1887’de doktorasını aldı. Ancak kadınların “aktif vatandaşlığın” (oy kullanma hakkı) olmaması nedeniyle, Kempin-Spyri baroya alınmadı. Anayasadaki İsviçre teriminin hem erkekleri hem de kadınları içermesi gerektiği konusunda Federal Anayasa’nın 4. maddesinin yeniden değerlendirilmesi için Federal Yüksek Mahkemeye açtığı dava reddedildi.

Zürih Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak da reddedildikten sonra, ailesiyle birlikte kısa bir süre için 1888’de New York’a göç etti ve burada ilk Kadın Hukuk Kolejini kurdu. New York’a asla alışamayan kocası Walter Kempin’in vatan hasreti nedeniyle aile İsviçre’ye döndü.

1891’de Emilie Kempin-Spyri, Zürih Üniversitesinde habilitasyon için başka bir başvuruda bulundu. Üniversite senatosu bunu tekrar reddetmesine rağmen öğretim görevlisi oldu. 4 Mart 1891’de Sherman Antitröst Yasası üzerine özel öğretim üyesi olarak açılış konferansını verdi. O andan itibaren 1895 yaz dönemine kadar Zürih Üniversitesinde haftada iki ila dört saat ders verdi. Ancak bu mesleği ile geçimini sağlayamadı. 1895 yılından itibaren Emilie Kempin-Spyri kız ortaokulunun ticaret dersinde ticaret ve mübadele hukuku dersleri verdi. Aynı yıl izin aldı ve Berlin’e gitti ve burada Friedrich Willhelm Üniversitesinde aile hukuku dersleri için öğretim görevlisi olarak kaydoldu. 1896’dan itibaren Humboldt Akademisinde özel hukuk ve Alman aile hukuku üzerine dersler verdi ve Berlin’e yerleşti.

Kempin-Spyri, yaşamı boyunca avukat olarak çalışabilmek için mücadele etti. 1896’da kocasından boşandıktan sonra ek özel sorunlar nedeniyle bu mücadeleden vazgeçti. Eylül 1897’de Berlin’deki Berolinum sanatoryumuna akıl hastalığı tanısıyla yatırıldı.1898’de kendine vasi atandı. Mart 1899’da Basel’deki Friedmatt akıl hastanesine nakledildi. Gerçekten deli olup olmadığı tartışmalıdır. Aynı yıl Alfred Altherr ailesine iş için başvurdu. İş başvurusunda; “Temizlikçilik, bahçecilik her şeyi yaparım, para kazanmam gerekiyor.” yazıyordu. İşe alınmadı.

12 Nisan 1901’de Basel’de yoksul durumda rahim kanserinden öldü.

Fotoğraf: Vikipedi Commons

İlgili haberler
GÜNÜN HUKUKÇUSU: Şirin Ebadi

İnsan hakları alanında büyük çalışmalara imza atan bir kadın olan Shirin Ebadi tarihin ilk Nobel Bar...

29 Ocak 1850| Alman hukukçu Marie Raschke doğdu

Marie Raschke, kadın hakları mücadelesinden asla vazgeçmedi. 1897’de ‘Okullarda zorunlu ders olarak...

Kadın avukat olmak

Ah bu kadın avukatların çektiği... Zordur kadın avukat olmak, her türlü ayrımcılıkla karşılaşırlar....