29 Ocak 1850| Alman hukukçu Marie Raschke doğdu
Marie Raschke, kadın hakları mücadelesinden asla vazgeçmedi. 1897’de ‘Okullarda zorunlu ders olarak hukuk bilimini tanıtmanın gerekliliği’ konulu çalışmayı hazırladı.

Alman hukukçu, kadın hakları konusunda öncü şekilde 1900’deki medeni kanunun hazırlayıcılarından Marie Raschke, 29 Ocak 1850’de doğdu, 15 Mart 1935’te öldü.

29 yaşına kadar hayatını malikane sahibi ailesinin yanında geçirdi. Berlin’deki özel ve belediye okul hizmetinde kız orta okullarında öğretmen olarak (1879-1899) çalıştı ve Berlin İlkokul Öğretmenleri Derneğinin başkanı olarak kadınların eğitimi ve istihdamı için kampanya yürüttü. Victoria Lisesi ve Humboldt Akademisindeki ileri eğitim kurslarından sonra, 1896’da misafir öğrenci olarak hukuk okumaya başladı ve bir yıl sonra bir kız üniversite öğrencileri derneğini kurdu. 1908 yılına kadar kadınların cinsiyetleri nedeniyle kayıt yaptırmalarına izin verilmediğinden, bir Alman üniversitesine kaydolamadı. Eğitimi sırasında “Frauenwohl/Kadın Refahı” derneğinin üyesiydi. Sera Proelß ile birlikte “Yeni medeni kanunda kadın” metnini yayımladı. Minna Cauer, Cäcilie Dose ve Marie Stritt ile birlikte, Alman Kadın Dernekleri Federasyonunun yeni medeni kanunun taslağına eşlik eden belgesini yayımladı ve Meclise sundu. Alman Kadın Dernekleri Federasyonunun yönetim kurulu üyeliği ve geçici olarak başkanlığını yaptı. Uluslararası Kadın Kongresinde itaat paragrafı üzerine bir konferans verdi (19-28 Eylül 1896). Medeni Kanun tasarısının eşlere ve annelere karşı ayrımcılık yapan hükümlerinin yürürlüğe girmemesi için tüm kadın ve erkeklere yaptığı çağrı (1896) başarısız oldu. 1900 Medeni Kanun, itaat fıkrası, evlilik mülkiyeti hukukunda erkek himayesi, boşanmış kadınları dezavantajlı kılan ve evlenmemiş anneyi damgalayan adaletsizliği ile yürürlüğe girdi.

Marie Raschke, kadın hakları mücadelesinden asla vazgeçmedi. 1897’de “Okullarda zorunlu ders olarak hukuk bilimini tanıtmanın gerekliliği” konulu çalışmayı hazırladı. Hukuk eğitimini tamamlamak için 21 Aralık 1899’da “magna cum laude” notuyla doktorasını aldığı Bern Üniversitesine gitti. Diploma tezi “Medeni Hukukta Dolandırıcılık”tı. Bir hukuki bilgi merkezi ve hukuki bilginin yayılması için bir dernek kurdu. Kadınlar için hukuk kursları verdi, mahkemede müvekkillerini temsil etti, ancak yürürlükteki yasalar onu avukat olarak kabul etmedi. Berlin Hukuk Cemiyetinde (1900), Alman Hukukçular Konferansı üyesi (1904), Kadın Bankası yönetim kurulu başkanı (1908) ve Kadın Sermayesi adlı gazetenin editörü olarak Alman kadın hareketi için önemli pozisyonlarda bulundu. Bugünkü Kadın Avukatlar Derneğinin (DJB) öncüsü olan Alman Kadın Avukatlar Derneğinin kurucu ortaklarındandı.

15 Mart 1935’te Berlin’de öldü.

Fotoğraf: Siegfried Weiß, CC BY-SA 4.0

İlgili haberler
GÜNÜN HUKUKÇUSU: Şirin Ebadi

İnsan hakları alanında büyük çalışmalara imza atan bir kadın olan Shirin Ebadi tarihin ilk Nobel Bar...

Şiddet karşısında hukuk ve uygulamaları

Hukuk, eğitim, sağlık, medya, istihdam, sosyal hizmetler gibi birçok alanda eş zamanlı tedbir alınma...

Hukukun değil, retweetin üstlünlüğü

Adliyelerde adalet bulamayanlar yahut bulamayacağına inananlar dertlerini bir dilekçeye değil, sosya...