2 Ocak 1850| Elisabeth Kühne doğdu
Elisabeth Gnauck-Kühne,öğretmen oldu, kız kardeşiyle birlikte bir kız enstitüsü kurdu ve kadın işçilerin kötü çalışma koşullarını birebir yaşamak için fabrikalarda çalıştı.

Alman Hristiyan sosyal politikacı Dr. Elisabeth Gnauck-Kühne 2 Ocak 1850’de savcı bir babanın kızı olarak Braunschweig yakınlarındaki Vechelde’de doğdu, 12 Nisan 1917’de öldü.

Öğretmenlik eğitimi aldı, Paris ve Londra da dahil olmak üzere değişik şehirlerde özel öğretmenlik yaptı.

Elisabeth Gnauck-Kühne, o zamanlar bir “burjuva” için alışılmadık bir durum olan kadın işçilerin durumlarıyla ilgilendi. Ancak bu ilgilenme işçi kadınlar adına konuşma, onlara acıyarak yardım etme şeklinde olmadı. Kötü çalışma koşullarını birebir yaşamak için fabrikalarda çalıştı.

Elisabeth Kühne ilk olarak öğretmen oldu ve kız kardeşi ile birlikte 1875’te Harz Dağları’ndaki Blankenburg’da bir kız enstitüsü kurdu. 13 yıl enstitünün müdürlüğünü yaptı. Berlinli Nörolog Dr. Gnauck ile evlendi ancak dört ay sonra boşandı. O zamanlar orta sınıftan bir kadın için boşanmak büyük skandaldı. Daha sonra sosyalist fikirli ekonomist Gustav Schmoller ile ekonomi okudu. İşlek zekalı, kararlı bir kadın olarak ünlendi. Protestan kadın hareketinde hızla kariyer yaptı. 1895’te Erfurt’taki 6. Protestan Sosyal Kongresinde ana konferansı o verdi -bu o dönem için bir sansasyondu. Bir yıl sonra Berlinli giyim işçilerinin grevini destekledi. Sadece yardım etmek onun için yetersizdi, yapılması gereken kadınların kendi kendilerine yardım etmelerini sağlayacak bir çalışmaydı.

1900’de bekar kadınlara ve kadın işçilere Protestanlar gibi yaklaşmadığını düşünerek Katolikliğe geçti. Katolik Kadınlar Derneğinin kurulmasında yer aldı, işçi kadınların haklarını tavizsiz savunduğu için Katolik Zetkin olarak adlandırıldı. 1904’te ana eseri “Yüzyılın Başında Alman Kadın” yayımlandı.

1917’de, bu “Almanya’nın ilk sosyal politikacısı” konferans turlarından birinde yakalandığı soğuk algınlığının sonucu öldü.


İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Hemşirelik nasıl doğdu? Nasıl görün...

Uzun yıllar bütün hastanelerde karşımıza “sus” ifadesiyle çıkan bu kepli hemşire resmi o duvarlara a...

GÜNÜN BELLEĞİ: Madenci karısının fıtratı

Bugün Dünya Madenciler Günü. Madenci eşlerini düşündünüz mü hiç? Kocasını kilometrelerce yerin altın...

GÜNÜN BELLEĞİ: Osmanlı döneminde kadının tarih sah...

Osmanlı dönemindeki kadınların yaşantılarına kısaca bir bakış atarak baskıların ve kadın mücadelesin...