Sınırların Ötesi: Kadınlar hiçbir yerde mücadeleden vazgeçmiyor!
Kadınlar düyanın dört bir yerinde, baskıcı iktidarlara, artan kadın cinayetlerine, haklarına saldırılara karşı sokakta.
ABD: KÜRTAJ HAKKININ GASBINA KARŞI BİNLER SOKAKTA!

ABD'de tartışmalı konulardan biri olan kürtaj, Yüksek Mahkeme'nin ülke genelinde kürtaj hakkını koruyan 1973 tarihli Roe-Wade kararını iptal edeceğine yönelik taslağının basına sızmasıyla yeniden ülke gündemine oturdu. Kürtaj hakkını garanti altına alan kararın Yüksek Mahkeme tarafından iptal edileceğine dair iddialar büyük tepkilere neden oldu.
New Yorklular da ABD'nin her yanında olduğu gibi mahkemelerin bulunduğu Foley Meydanı'nda “Adalet yoksa, barış da yok,” “Üreme hakları bir insan hakkıdır” sloganlarıyla Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını feshetmeye dönük hazırlığını protesto etti.

Wisconsin Eyaleti Madison kentinde de çoğunluğu genç olmak üzere halk "Kürtajı yasal tut! Kürtaj yasaklanamaz!" demek için sokağa döküldü. "Neden silahların benden daha fazla hakkı var?", "Kürtaj yasal, güvenli ve sağlıklı olmalı" dövizleri taşındı.

ABD: PANDEMİ SONRASI DA BAKIM YÜKÜ YİNE KADINA YIKILIYOR

Mart 2020'den bu yana, istihdamda olan kadınların sayısı ABD’de şu anda pandemi döneminde en yüksek noktada, ancak hala pandemi öncesi seviyelerin altında. Salgının ilk aylarında erkeklerden 1,7 milyon daha fazla kadın işini kaybetti.

Stateline analizine göre, Midwest bölgesinde 800 bin kadın pandemi öncesine göre daha az istihdamda. Bu arada, Batı Kıyısı bölgesinde (Alaska ve Hawaii'de), Şubat 2020'ye kıyasla bu Mart itibarıyla çalışan 400 binden fazla kadın var.
Küçük çocukları olan anneler, işyerine dönüşte küçük çocuğu olan babalarının gerisinde kalıyor. Pandemi öncesine göre küçük çocuğu olan kadın çalışan sayısı yaklaşık 250 bin daha az; küçük çocuğu olan baba sayısı ise 190 bin daha az. Küçük çocuğu olan babaların yüzde 90’ından fazlası çalışıyor.

Pandemi boyunca bakım yükünün kadınlara kalmasıyla kadınlar kitlesel olarak istihdamdan çekilmek zorunda kaldı. Durum böyle olunca pandemi kısıtlamalarının azaltılmaya başlanmasıyla uzaktan çalışmanın kalıcılığı tartışılmaya başlandı. Çocukların bakımını sağlamak üzere istihdamdan çekilen kadınların “istihdama katılmasını kolaylaştırma” gerekçesiyle çeşitli eyaletlerde çocukların bakım sorumluluğunu yine kadına bırakan ve kadınların güvenceli çalışma hakkının önüne geçecek uzaktan ve esnek çalışmanın önünü açacak politikalar tartışılıyor.

MYANMAR: SENDİKACI KADINLAR ŞİDDETİN HEDEFİNDE

Fotoğraf: IndustriALL Union

Myanmar’da darbeden bu yana binlerce insan öldürüldü ve çok daha fazlası hapsedildi. Ordu özellikle sendika liderlerini hedef aldı, onlarca kişiyi tutukladı ve birçoğu ülkeden kaçtı ya da saklanıyor. Ordu, rejime karşı çıkanları “yok edeceğini” ilan etti. Ülkede 450 bin hazır giyim işçisi eylemler düzenledi ve fabrikaları kapattı. Bu eylemlerde kadınlar öndelerdi.

Myanmar'da iki kadın sendikacı, Myanmar Sendikalar Konfederasyonu (CTUM) İletişim Direktörü Khaing Thinzar ve Glory Fashion Factory Union üyesi Ei Phyu Phyu Myint geçen hafta bir protesto eyleminden dönerlerke, içinde bulundukları araca askeri bir araç çarptı, sonrasında da askerlerin saldırısına uğradılar ve tutuklandılar. Sendikacı kadınlar, Şubat 2021'de seçilmiş hükümetten iktidarı ele geçiren askeri cunta tarafından sivil özgürlüklere yönelik devam eden saldırıyı protesto etmek için yapılan bir yürüyüşten dönüyorlardı. CTUM, cinsel saldırı da dahil olmak üzere fiziksel işkencenin muhalefete karşı yaygın bir silah olduğunu söyledi.

Myanmar Sendikalar Konfederasyonu (CTUM), Myanmar İşçi İttifakı (MLA) ve Myanmar Sanayi İşçileri Federasyonu (IWFM) tutukluların serbest bırakılması için protesto düzenledi.

Askeri yetkililer, tutuklananların ailelerini ay sonuna kadar tahliye etmeleri için ev sahiplerine de baskı yapıyor. CTUM, uluslararası kamuoyunu, tutuklamaları protesto etmeye çağırıyor.

MEKSİKA: 'ADALET İSTİYORUZ!'

18 yaşındaki kızın bilinen son fotoğrafı Instagram hesabında yayınlandı

Meksika’da 18 yaşındaki Meksikalı bir genç kadının öldürülmesi, her yıl yüzlerce kadının öldürülmesi ve ortadan kaybolmasında ihmali olan hükümete karşı öfkeyi sokaklara döktü.

Debanhi Escobar’ın cesedi, kuzeydeki Nuevo Leon eyaletinin başkenti Monterrey'in eteklerinde kaybolduktan neredeyse iki hafta sonra, 21 Nisan'da bir motelin su tankında bulundu.

Debanhi’nin öldürüldüğü kentte ve diğer kentlerde kadınlar "Adalet istiyoruz" diye sokaklara döküldü. Babası, kızının cesedi bulunmadan önce bile yetkilileri ilk aramada hata yapmakla suçlamıştı.

Manşet fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Almanya’da bina temizlik işçilerinin zam ve ücret...

Almanya’da temizlik işçileri ücretlerinin artırılması için mücadele ediyor. Almanya’da bu alanda çal...

İsviçre’de hemşirelerin talepleri için bir halk oy...

İsviçre Hemşireler Derneğinden Pierre-André Wagner, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmes...

GÜNÜN ŞARKISI: Modern Slaves

Suriye ve Fas kökenli, İsviçreli sanatçı Samia Tawil’in Freedom is Now albümünden bir şarkı. Tawil,...