Meksika’da kadınların zaferi: Kürtaj suç kapsamından çıkarıldı
Meksika Ulusal Adalet Yüksek Mahkemesi, kürtajı federal düzeyde suç olmaktan çıkardı. Meksika Ulusal Kadın Enstitüsü, ‘Bugün Meksikalı kadınlar için zafer ve adalet günü’ açıklamasında bulundu.

Meksika Ulusal Adalet Yüksek Mahkemesi (SCJN), kürtajı federal düzeyde suç olmaktan çıkardığını duyurdu. SCJN’nin X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, kürtajın Federal Ceza Kanunu’ndan çıkarıldığı belirtilerek, "SCJN, kürtajı federal düzeyde suç olmaktan çıkardı. Tüm kadınlar ve gebelik kapasitesine sahip kişiler, herhangi bir federal sağlık kurumunda kürtaj hizmetlerine erişebilecek" ifadesine yer verildi.

SCJN Birinci Dairesi de Federal Ceza Kanunu’nda kürtajın cezalandırılmasına ilişkin madde yer almasının Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydederek, kadınların ve hamilelerin insan hakları ihlallerine maruz kaldığını bildirdi.

‘HİÇBİR KADIN CEZALANDIRILAMAYACAK’

Kürtajın suç olmaktan çıkarılması için davayı gündeme getiren üreme haklarını koruma organizasyonu GIRE’nin açıklamasında, "Hiçbir kadın, hamile veya herhangi bir sağlık çalışanı kürtaj nedeniyle cezalandırılamayacak" denildi.

‘DAHA ADİL BİR TOPLUMA DOĞRU İLERLEME’

Meksika Ulusal Kadın Enstitüsü ise, "Bugün Meksikalı kadınlar için zafer ve adalet günü" açıklamasında bulundu. Enstitü, kürtajın federal düzeyde suç olmaktan çıkarılmasını cinsiyet eşitliği kapsamında ‘büyük bir adım’ olarak niteledi. Eski bir Yüksek Mahkeme yargıcı olan Senatör Olga Sánchez Cordero, kararın ‘herkesin haklarına saygı duyulan daha adil bir topluma doğru bir ilerlemeyi temsil ettiğini’ söyledi.

Meksika’da şimdiye kadar 32 eyaletten 10’u kanunlarda kademeli değişikliğe gitmiş ve kadınlara 12 haftaya kadar gebeliği sonlandırma hakkı vermişti. Ülkede kürtajı suç olmaktan çıkaran ilk yasa ise Meksika’nın başkenti Meksiko federal bölgesinde 2007’de onaylanmıştı.

KÜRTAJ 26 ÜLKEDE HALEN TAMAMEN YASAK
Dünya Nüfus Araştırması (World Population Review) 2020 verilerine göre, kürtaj dünyanın 26 ülkesinde -kadının sağlığı veya hayatının tehlikede olduğu durumlar da dahil olmak üzere- tamamen yasak. Bu ülkelerin arasında Amerika ülkeleri Honduras, Nikaragua, El Salvador, Surinam, Haiti, Jamaika ve Dominik Cumhuriyeti; Afrika ülkeleri Moritanya, Senegal, Sierra Leone, Kongo, Angola ve Madagaskar; Mısır, Irak ve Filipinler de var. 37 ülkede ise kürtaja yalnızca anne adayının hayatı ya da sağlığı tehlikede olduğu durumlarda izin veriliyor. Dünya nüfus araştırmasının paylaştığı bu listede Türkiye hamile kalan kadınların talep etmeleri halinde kürtaj olabildiği ülkeler arasında gösteriliyor.

Fotoğraf: Mexico City'de 2018'de yasal ve güvenli bir kürtaj için Küresel Eylem Günü'nde yapılan eylem. (Wotancito/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Kaynak: Gazete Duvar

İlgili haberler
Meksika’da kadınların mücadelesi kazandı: Kürtaj s...

Yüzlerce yoksul Meksikalı kadın kürtaj nedeniyle yargılanırken, en az birkaç düzine kadın hapis ceza...

Dünyada kürtaj hakkı saldırı altında| Kadınların m...

ABD’de Yüksek Mahkemenin Roe v Wade kararını bozması üzerine kadınların güvenli kürtaja erişim hakla...

AMERİKA’DA KÜRTAJ HAKKINA SALDIRI: Kürtaj yasağı k...

ABD’de 1970’lerden bu yana uygulanan kürtaj yasası, Amerikan Yüksek Mahkemesinin muhafazakâr üyeleri...