15 Şubat 1820 doğumlu Susan Brownell Anthony, ABD’de kadınların oy hakkı mücadelesinin öncülerinden. 1892-1900 yılları arasında Amerika Kadınlara Oy Hakkı Ulusal Derneği’nin başkanlığını yürüten Susan, oy hakkı mücadelesinin yanı sıra kadın ve erkekler arasındaki ücret adaletsizliğinin son bulması, köleliğin kaldırılması, kadınların giyimi üzerindeki kısıtlama ve baskıların son bulması için de mücadele etti.
17 yaşında “kölelik karşıtı hareket” için imza topladı. 1856’da New York Eyaletindeki Amerikan Kölelik Karşıtı Derneğinin temsilcisi oldu. 1851’de hayat boyu arkadaşı olan, başta kadın hakları olmak üzere sosyal reform faaliyetlerinde iş birliği yaptığı Elizabeth Cady Stanton ile tanıştı. 1852’de, Anthony’nin kadın olduğu için bir konferansta konuşması engellendikten sonra New York Kadın Eyaleti Temperance Society’yi kurdular. Köleliğin kaldırılması için 400 bin imza toplandı. 1866’da hem kadınlar hem de Afro-Amerikalılar için eşitlik için savaşan Amerikan Eşit Haklar Derneğini kurdular. 1868’de Devrim adlı bir kadın hakları gazetesi yayımlamaya başladılar. 1872’de Anthony memleketi Rochester’da oy kullanmaktan tutuklandı ve büyük tartışmaların gerçekleştiği bir duruşmada mahkum edildi. Para cezasını ödemeyi reddetmesine rağmen, yetkililer başka herhangi bir işlem yapmadı.
Susan Brownell Anthony, Amerika Kölelikle Mücadele Derneğinde görev aldı, New York’ta The Revolution adlı bir haftalık dergi çıkardı, New York Çalışan Kadınlar Derneği’nin kuruluşunda görev aldı, Uluslararası Kadınlar Konseyi ve Uluslararası Kadınlara Oy Hakkı Birliği’nin kurucularından oldu.
1872 yılında yapılan ABD seçimlerinde bir grup kadını Rochester’da sandık başına götüren Susan Anthony, iki hafta sonra tutuklandı. Mart 1873’te bir kez daha kent seçimlerinde oy kullanmayı denedi ve yine yargılanarak seçim yasalarını ihlal etmek suçlamasıyla hüküm giydi. Kendisine verilen para cezasını ödemeyen Susan bu tarihten sonra da ülkenin her yerinde kadınlara oy hakkının anayasal bir hak olması için mücadelesini sürdürdü.
İlgili haberler
Kadınların oy hakkı mücadelesi
Kadınların hiçbir hakkını kazanması kolay olmadı, oy hakkını da tabii ki. Kadınlar dünyanın çeşitli...
GÜNÜN İLKİ: Fransa'da kadınlar ilk kez oy kullandı
Fransa’da kadınlar oy hakkını ilk kez 1945 yılında bugün, 29 Nisan’da belediye seçimlerine katılarak...
GÜNÜN İLKİ: Almanya’da ilk kadın spiker
Haber dünyasında kadınlara yer yoktu çünkü savaş haberleri bir ‘bayanın’ zarif ağzından çıkmamalıydı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.