GÜNÜN KADINI: Sovyetler Birliği Kahramanlarından Vera Harujaya
Nazilere karşı savaşırken tutuklanan ve idam edilen Sovyetler Birliği Kahramanlarından Vera Harujaya ile tanışın...

Vera Harujaya; Sovyet tarihine adını yazdıran kadın kahramanlardan biri. Ekim Devrimi’nden sonra kurulan Sovyetler Birliği’nde sosyalizm inşası için pek çok görev yürüttü. 1930’lu yıllarda bir dönem gözlerden uzaklaşsa da sonraki yıllardaki gösterdiği üstün yetenekleri nedeniyle dikkat çekti. Dış ülkelerde Sovyetler adına faaliyetler yürüterek Sovyet çıkarları için çalıştı. II. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı partizan gruplarıyla birlikte savaştı.

Vera Harujaya 1905 Devrimi'nden önce Rus İmparatorluğu'na bağlı Babruysk’ta işçi bir ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kasaba, Riga Barış Antlaşması sonucu Bolşeviklere devredildi ve Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin parçası oldu. Harujaya devlet okullarında eğitim gördü, Mazır ve Babruysk (günümüzde Doğu Belarus) bölgelerinde yerel Komsomol şubelerinde siyasi komiserlik görevi yürüttü. 1922-1923’te Belarus Komsomolu Merkez Komitesi’nin yönetiminde çalıştı ve aynı zamanda Belarus Sovyet gazetelerinde faaliyet yürüttü.

1920’den sonra Harujaya, Komintern liderliğinde Polonya’nın gerici hükûmet karşıtı sürdürülen kampanyaya aktif katıldı. Sovyetler Birliği’nde komünist parti okulundan mezun olduktan sonra, Şubat 1924’te, sınırını geçerek İkinci Polonya Cumhuriyeti’ne girdi. Doğu Polonya’da iken (günümüzde Batı Belarus), Batı Belarus Komsomol Merkez Komitesi’ne atandı ve o dönem yasadışı sayılan komünist faaliyetlerde bulundu.

Eylül 1925’te Polonya hükûmeti tarafından tutuklandı, siyasi faaliyetlerinden dolayı mahkum edildi ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1932’de, Sovyet cezaevinde tutulan Polonyalı bir siyasi mahkum karşılığında, Sovyetler Birliği'ne teslim edildi.

1935'te Harujaya, kocasının verdiği bilgiler neticesinde komünist partiden dışlandı. 1937'de tutuklandı ve 2 yıl hapis yattı. Ancak Ağustos 1939'da Sovyetler Birliği'nin Polonya'ya müdahalesinde hemen önce aklandı ve serbest bırakıldı.

Barbarossa Operasyonu ismiyle anılan ve Sovyetler Birliği'ne karşı yapılan Nazi saldırısından sonra, Sovyet partizan birliğine katıldı. Kasım 1942'de Naziler tarafından tutuklandı ve idam edildi.

Harujaya aynı zamanda Lenin Nişanı ve Kızıl Bayrak Nişanı sahibidir. Kendisine Sovyetler Birliği adına gösterdiği başarılar nedeniyle Sovyetler Birliği Kahramanı ünvanı da verildi. Günümüzde Belarus’un başkenti Minsk'in merkezindeki caddelerden birine Harujaya'nın ismi verilmiştir.

İlgili haberler
GÜNÜN PORTRESİ: Billie Jean King

Hayatı sporda cinsiyet ayrımıyla mücadele ile geçen, erkek egemen tenis sporunda eşit para ödülü içi...

GÜNÜN KADINI: Agripina Vahanova

Vahanova, Rus balesinin ünlü isimlerinden biriydi. Balede “Vahanova” eğitim metodunun kurucusu. Geli...

GÜNÜN KADINI: Vida Tomšič

II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav partizanları cephesinde savaştı ve Halk Kahramanı Nişanı'na layı...