GÜNÜN KADINI: NASA’nın ‘bilgisayar kadını’ Katherine Johnson
“Her şeyi saydım. Yoldaki basamakları, kiliseye çıkan basamakları, yıkadığım bulaşık ve gümüş eşyaların sayısını... Sayılabilecek her şeyi saydım.”

1918’de ABD’nin West Virginia eyaletindeki White Sulphur Springs kasabasında dünyaya gelen Katherine Jonshon kendi deyimiyle “Sayılara hayranlık duyan bir matematik araştırmacısı.”
Sayılara olan hayranlığı 10 yaşındayken başlayan Johnson, aynı yaşta liseye başladı.
Babası Joshua, kızının sahip olduğu potansiyeli görmüş ve kızının West Virginia Enstitüsünde eğitim alması için buraya taşıntı. Johnson’un akademide gösterdiği başarı babasının kararının doğru olduğunu kanıtladı. Katherine 14 yaşında liseden, 18 yaşında da üniversiteden mezun oldu.
1935’te rüzgar tüneli testlerinin sonuçlarını ölçmek ve hesaplamak için kadınları işe almaya başlayan NACA da (Ulusal Havacılık Danışma Kurulu) kadınlar, bugün bilinen bilgisayarların yaptığı işleri yapıyordu. NACA’da çalışmaya başlayan Jonshon 1953’te uzaya giden ilk ABD’li astronot olan Alan Shepard’ın uzay mekiğinin yörüngesini bir bilgisayar gibi hesapladı.


AY’A İNİŞTE ÖNEMLİ ROL OYNADI
NASA’nın elektronik bilgisayarları kullanmaya başlamasına rağmen, 1962’de “Friendship 7” ismiyle göreve çıkacak olan astronot John Glenn, yeni elektronik bilgisayarlar tarafından yapılan yörünge hesaplamalarının Katherine Johnson tarafından yeniden hesaplanarak kontrol edilmesini istedi.
Johnson 1986’ya kadar NASA’da çalıştı ve matematik yeteneklerini elektronik bilgisayar becerileri ile birleştirdi.
Johnson’ın hesaplamaları, ABD’nin uzay yolculuğu ile ilgili ilk adımları atarken, Apollo Uzay Gemisi’nin Ay’a iniş programının başarısında önemli rol oynadı.


EN YÜKSEK VATANDAŞLIK ÖDÜLÜ
Katherine Johnson başarılarla dolu bir hayat geçirdi. Çok sayıda fahri doktora aldı.
1967 yılında Apollo programına hazırlık amacıyla, Ay’ın etrafında dönen beş uzay aracına ilişkin navigasyon sorunları alanında yaptığı öncü çalışmalar sayesinde NASA Lunar Orbiter uzay aracı ve operasyon ekibi ödülünü aldı.
24 Kasım 2015 günü, ABD’de o dönem başkan olan Barack Obama’nın elinden ülkedeki en yüksek vatandaşlık ödülü olan “Başkanlık Özgürlük Madalyası”nı aldı.
Bugün 100 yaşında olan Katherine Johnson, halen NASA’nın etkinliklerine katılıyor.

Bu yıl gösterime giren Hidden Figgers (Gizli Saylar) filmi NASA’da çalışan siyahi kadınların yaşadığı ayrımcılığı ve Katherine Johnson’la birlikte Dorothy Vaughan, Mary Jackson gibi NASA’da önemli görevler üstlenmiş kadınları anlatıyor.

İlgili haberler
Matematik roman yazmak gibidir

40 yaşında kansere yenik düşen önemli kadın matematikçilerden Maryam Mirzakhani Fiedels matematik öd...

GÜNÜN KADINI: Bilim dünyasındaki cinsiyetçiliğe gö...

Kariyerinin her anında cinsiyet ayrımcılığı ile savaşan Rubin, başarılı bir gökbilimci olmasının yan...

GÜNÜN İLKİ: Bilgisayar oyunu tasarlayan ilk kadın

Hiç düşündünüz mü ‘Bir bilgisayar oyunu tasarlayan ilk kadın kimdir?’ diye. Carol Shaw ile tanıştıra...