GÜNÜN KADINI: Liselotte Welskopf-Henrich
Antik Yunan ve Kuzey Amerika yerlilerinin kültürü ile uğraşan nazilere karşı mücadele eden bir kadın: Liselotte Welskopf-Henrich

Yazar ve antik tarihçi Liselotte Welskopf-Henrich (Elisabeth Charlotte Henrich) 15 Eylül 1901'de Münih'te doğdu, 16 Haziran 1979'da Garmisch-Partenkirchen'de öldü. Hayatı boyunca iki kültürle uğraştı: Antik Yunan ve Kuzey Amerika yerlilerinin kültürü.   

Liselotte Henrich, avukat Rudolf Henrich ve eşi Marie'nin kızı olarak Münih'te doğdu. 1907'de Stuttgart'a, 1913'te Berlin'e taşındılar. Berlin'de 1921'de liseyi bitirdi. Daha sonra, Mayıs 1925'te Uluslararası Ayakkabı Ticareti Örgülenmesi teziyle doktorasını aldığı Friedrich-Wilhelms-Üniversitesi'nde (bugün Humboldt-Universität) ekonomi, antik tarih, hukuk ve felsefe okudu. Değişik işlerde çalıştı. 1938'den itibaren Nasyonal Sosyalizme karşı direnişte yer aldı. 1944'ten 1945'e kadar gelecekteki kocası komünist Rudolf Welskopf'u Nazi yetkililerinin tutuklamasından sakladı. Ayrıca toplama kampı mahkumlarına yardım etti ve 1944'te Gestapo tarafından sorgulandı.

Savaştan sonra Doğu Berlin'de kaldı ve başlangıçta yönetim ve ticaret alanında çalıştı. 1946'da Rudolf Welskopf ile evlendi ve aynı yıl, Nisan 1946'da önce KPD'ye sonra SED'ye katıldı. 1949'da Berlin Humboldt Üniversitesi'nde (HUB) antik tarih alanında planlanmış bir akademik staj için başvurdu. Aslında bir ekonomist olmasına rağmen kabul edildi. 1952'den 1960'a kadar Humboldt Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı ve öğretmenlik görevini üstlendi. Habilitasyonunu Kasım 1959'da Hellenlerin Homeros'tan Aristoteles'e yaşamında ve düşüncesinde bir sorun olarak boş zaman konulu bir tezle tamamladı. Marx, Engels, Lenin ve Stalin'den antik çağ ve antik Doğu üzerine alıntılar topladığı, aslında planlanan habilitasyon tezi, kalitesizliği nedeniyle reddedildi. Eserin reddedilme tezi Stalin'in görüşlerine yer verilmesiydi. Eser daha sonra Stalin'in görüşleri çıkarılarak Eski Doğu ve Greko-Romen Antik Dönemde Üretim Koşulları başlığı altında yayınlandı. Ocak 1960'ta antik tarih profesörü olarak öğretim görevlisi oldu. Bir yıl sonra, HUB'daki Genel Tarih Enstitüsü'nde Eskiçağ Tarihi Bölümü başkanı oldu. Haziran 1964'te Alman Bilimler Akademisi'ne tam üye seçilen ilk kadındı. 1966'da emekli oldu, ancak onun halefi olan Johannes Mathwich henüz doktorasını alamadığı için 1968'e kadar bölüm başkanlığını sürdürdü. Emekli olduktan sonra, klasik Yunan şehirleri üzerine yeni bir proje başlattı. Bu proje kendi alanında benzersizdi.Yunan Şehirleri - Kriz - Değişim - Etkisi 1974 yılında dört cilt halinde yayınlandı. 2200 sayfalık çalışmanın kronolojik odak noktası MÖ 5. ve 4. yüzyıllardı. Bu projeden sonra daha da iddialı bir proje başlattı: Antik Yunan'daki sosyal tip terimler. 1981 ile 1985 arasında, benzer bir zaman dilimine sahip olan benzer şekilde organize edilmiş çalışma yedi cilt halinde yayınlandı.1963'ten 1974'e kadar Dakota Kızılderililerinin yaşamını ve geleneklerini incelemek için ABD ve Kanada'ya geziler yaptı. Kuzey Amerika yerlilerinin insanlığa yaptıkları hizmetlerin duyurulmasına yaptığı katkıdan dolayı onlar tarafından "Lakota-Tashina" (Lakota'nın koruyucu örtüsü) ünvanı ile onurlandırıldı. Liselotte Welskopf-Henrich, 1979'da 77 yaşında Garmisch-Partenkirchen'de öldü.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Leyla Gencer

20. Yüzyıl’ın dünyaca ünlü sopranalarından ‘La Diva Turca’ olarak tanınan Leyla Gencer sesiyle, tekn...

GÜNÜN KADINI: Susanne Neumann

Kanser hastalığı nedeniyle birkaç yıldır çalışamayan Susanne Neumann 1984 yılından beri temizlik işç...

GÜNÜN KADINI: Lili Boulanger

Gencecik yaşında yaşama veda eden ancak hayatını müziğe adamış, adı duyulmasa da Prix de Rome beste...