GÜNÜN KADINI: Jean Marian Purdy
Bilim tarihinde ismi tozlu raflara gizlenmek istenen bir kadın daha; Jean Purdy. İlk tüp bebeğin dünyaya gelmesinden önemli katkıları bulunan Purdy’nin adı iki erkek meslektaşının gölgesinde bırakıldı

İngiliz hemşire ve embriyolog olan Jean Marian Purdy, 1978’de ilk tüp bebeğin, Louise Joy Brown’un doğumunda emeği olan üç bilim insanından biriydi.

Ancak Purdy’nin ismine, tüp bebek teknolojisinin kurucularını onurlandırmak üzere Kershaw’s Cottage hastanesi tarafından hazırlanan plakette yer verilmedi. Plakette yalnızca Robert Edwards ve Patrick Steptoe isimleri yer alıyordu. Oysa bu çalışmada embriyonik hücrelerin bölünmesini gören ilk Purdy olmuştu.

Prof. Robert Edwards’ın, Purdy’nin adını dahil etme girişimleri de yerel sağlık otoriteleri tarafından reddedildi. Edwards daha sonra 2010 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldı.

Ancak 39 yaşında yaşamını yitiren Purdy’nin katkıları ve başarıları görmezden gelinerek bilim tarihindeki yeri görünmez kılınmaya çalışıldı.

1998’de yapılan bir konferansta, kliniğin 20. yıldönümü etkinliğinde konuşan Robert Edwards, “Çalışmada iki değil, üç orijinal öncü vardı” diyerek Jean Purdy’ye hakkını teslim etti ve 2018’de kliniğin 40. yıldönümünde Jean Purdy anısına bir anma töreni yapıldı.


İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Bilim dünyasındaki cinsiyetçiliğe gö...

Kariyerinin her anında cinsiyet ayrımcılığı ile savaşan Rubin, başarılı bir gökbilimci olmasının yan...

GÜNÜN KADINI: Lise Meitner

Bilimde kadın olduğu için karşılaştığı engeller, uğradığı ayrımcılıklar karşısında fizik tutkusundan...

GÜNÜN BİLGİSİ: Evrim kuramını etkilemiş 5 bilim ka...

Pek çok bilim kadının çalışmaları tarih boyunca görmezden gelindi. Ancak bilim kadınları da Evrim Ku...