GÜNÜN DİKKATİ: Kadın ve mülteciler için koronavirüs uyarısı
TTB üyesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Melahat Cengiz koronavirüsten kadınların nasıl korunması gerektiğini anlattı. Mültecilerle ilgili de acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 50 yaş üstü kadınların risk altındaki gruplardan olduğunu hatırlatan doktor Melahat Cengiz’in kadınların kendilerini virüsten koruyabilmeleri için önerileri şöyle:

* Özellikle makyaj yapan kadınların ara vermeleri gerekiyor. Makyaj yapan kadınlar yüzlerini sık sık yıkama konusunda daha çekingen olabilir. Bu nedenle de kadınların bir süre makyaj yapmadan sık sık su ve sabunla temas edebileceği bir şekilde yaşam kurması gerekli.

* Hamile kadınlar da kalabalık ortamlara girmemeli. Bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için daha fazla risk altındalar ve kalabalık onları olumsuz etkiler. Ama bu hareket etmesinler anlamında değil. Evde ya da bulundukları ortamda hafif yürüyüşler yapabilirler ve mutlaka camları ve balkon kapılarını açmaları gerekiyor.

* Yine 50 yaş üstü kadınları korumamız gerekiyor. Menopoz dönemindeki kadınlar da risk altında ve diyabet, kalp gibi sorunları olabilir. Bu nedenle de bu kadınlara da daha koruyucu bir yaklaşımla bakmamız gerekiyor.

‘MÜLTECİLER RİSK ALTINDA’
WHO’nun dünya için pandemi ilan ettiğini hatırlatan Cengiz, bu durumda en büyük risk altındaki grubun mülteciler olduğunu söyledi. Avrupa’ya gitmek için Türkiye sınırlarında bekleyen mültecilere dair Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Cengiz, koruma tedbirlerini de şöyle sıraladı:

* Bulaşıcı hastalıklar en çok dezenfekte olmayan ortamlarda yayılır. Mülteciler şu an temiz olmayan koşullarda yaşıyor. Büyük risk altındalar. Bakanlık mültecilere, içinde alkollü su, kolonyalı mendil gibi maddelerin olduğu temizlik kiti dağıtabilir.

* Mültecilerin yoğun olduğu bölgelerde sağlık ekipleri ve özellikle Covid-19 bilgisine sahip sağlıkçılar bulundurulmalı.

* O bölgeyi karantina altına almak insani bir uygulama olmayacaktır. Önemli olan mültecilerin sağlığa erişim hakkını sağlamak ve temiz koşulları yaratmak. Bu bakış açısıyla Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesini öneriyorum.

* Bu hastalık artık salgın değil pandemi ilan edildi. Bütün dünyayı sardı ve sarabilir anlamına geliyor. Bu da mültecilerin göç yollarında olduğunu da düşündüğümüzde daha risk altında olduğunu görüyoruz. Acile harekete geçilmesi gerekiyor.

* Mülteci çocukların da aralarında olduğu mülteci gruplarına Covid-19 testi yapılması ve hastalık konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor.

* Covid-19 konusunda mültecileri ilgilendirecek sağlık ekiplerinin mültecileri kendi dillerinde bilgilendirmesi için de çok dilli bir sağlık hizmeti verilmeli.

Kaynak: Bianet

İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: 415 milyondan fazla çocuk çatışma o...

Save The Children’ın raporuna göre çatışma bölgelerinde yaşayan çocuk sayısı azalırken, çatışmalarda...

GÜNÜN BİLGİSİ: Çizimlerle Koronavirüs ve korunma y...

Çin’den yayılan ve tüm dünyanın gündemine oturan koronavirüs nasıl bulaşır, koronavirüsten korunmanı...

GÜNÜN ŞARKISI: En az yarım dakika elini yıka!

Özellikle çocukları motive etsin diye bir ‘elini yıka’ şarkısı, bir de elini sık sık yıkamayı atlaya...