
Sevgi Soysal’ ın dünyasına adım attığım adım ilk kitap oldu Tante Rosa. Keşfetmek için geç kaldığıma hayıflansam da belki de en doğru zamandı. Yeni dahil olduğum Ekmek ve Gül kitap okuma grubumuzda karar vermiştik Tante Rosa’yı okumaya. Bu defa sadece kitap üzerine konuşmak yerine Tante Rosa konulu bir yaratıcı drama atölyesi düzenleyelim istedik. İstedik ama tabii kafalarda bir sürü soru işareti... Yaratıcı drama nasıl bir şey? Doğaçlamayı becerebilir miyim acaba? Başımıza dert mi aldık? Türlü türlü kaygılar kafalarda. Peki ya ben? Layıkıyla bir atölye planı hazırlayabilecek miyim? Arkadaşlarımı kaygılarından arındırıp Tante Rosa’nın dünyasına sokabilecek miyim? Kitabı iki üç kere okumam gerekti içime sinen bir plan hazırlamam için. Bu, birkaç gün Tante Rosa ile yaşamak demekti. Keyifli bir süreçti Tante Rosa ile yaşamak, onu anlamaya çalışmak. Onu hem çok tanıdık hem yabancı bulmak…
'TANTE ROSA UÇARILIKTIR'
Planımı hazırlarken her bir aşamada hayal edemeden duramıyordum atölyeye katılacak arkadaşlarımın tepkilerini, sözlerini, yaratacaklarını ve Tante Rosa’nın onlarda bıraktıkları izleri. Muzur bir ruh halinde olduğumda doğaçlama yapmaktan nasıl kaçabileceklerini düşünmekten kendimi alamadım. Atölye günü geldiğinde her yaratıcı drama atölyesi öncesi olduğu gibi tatlı bir heyecan vardı. Nasıl heyecanlı meraklı olmaz ki insan. Birbirinden değerli 10 kadın bu atölye için toplanmıştı ve yaşanmışlıklarını, biriktirdiklerini birleştirip Tante Rosa’ ya hayat vereceklerdi. Atölye başladıktan sonra kaygıları yavaş yavaş dağılmaya başladı, Tante Rosa’ nın karakterini çözmeye çalıştık hep birlikte önce. Tante Rosa’ yı tanımlamaya çalıştık. “Tante Rosa hayalperesttir”. “Tante Rosa kalıplara sığmayandır”, “Kendine hastır.” “Tante Rosa rüküşlüktür”, “Tante Rosa denemektir”, “Tante Rosa düşmekten etkilenmeden, yeni bir hayat kurabilmektir”, “Rosa kaçmaktır”, “Tante Rosa uçarılıktır”, “Tante Rosa meraktır”, “Tante Rosa apolitiktir ve boşluğu bundandır.” Daha neler neler… Zihnimizde yeni kapılar açan tanımlamalar... Ama tanımlamak yetmezdi. Tante Rosa’yı anlamak için yaşadıklarına daha detaylı bakmak, yaşadıklarına hayat vermek gerekliydi.
NİCE ATÖLYELERE...
"Eh hadi bakalım o zaman Tante Rosa’nın çocukluğunu, ilk eşini ve çocuklarını bırakışını, o herkesin sesini susturup sadece kendi sesini dinleyerek batıp çıkmalarını, bir tren yolculuğu sırasında hayatı sorgulamalarını doğaçlayalım" dedim katılımcılara ve sonra benim için çok keyifli bir seyir süreci başladı. Karakterin yaşadıkları netti elbet ama yine de doğaçlamaların sadece çerçevesini oluşturuyorlardı. Katılımcılar biriktirdikleriyle, farklı bakış açılarıyla, farklı hayal dünyalarıyla doldurmuşlardı doğaçlamaların içini. Bu nedenle doğaçlama süreci benim için keyifli bir seyre, onlar için keyifli bir performans anına dönüşmüştü. Hazırlık sürecinde planlama yapmış olsalar da plan dışı sahneler de ortaya çıktı. Doğaçlama sırasında birinin plan dışı bir cümlesi, davranışı hayatta plan yaparken öngöremediğimiz birçok şeyle karşılaşmamızdan farklı değildi. “Yaratıcı drama hayatın provasıdır” düşüncesi de buradan gelmektedir. Hayatta karşılaşabileceğimizle her şey ile doğaçlamalar sırasında karşılaşır ve gerçekten başımıza geldiğinde hazırlıklı oluruz. O ana kadar yaşamadığımız bir durum içinde olup empati kurma fırsatı buluruz. Atölyeye katılan arkadaşlarımın yaratıcı dramanın bu yönünü fark etmeleri, deneyimlemeleri bana mutluluk verdi. Güzel bir lezzet keşfedersiniz, o lezzeti herkesin tatmasını istersiniz ya bir yaratıcı drama eğitmeni olarak yaratıcı dramanın büyüsünü yayabildiğim kadar insana yayabilmek istiyorum. Atölye sonunda Tante Rosa’yı ve atölye sürecini değerlendirirken de bunun keyfini doya doya yaşadım. Arkadaşlarım, yaratıcı drama yoluyla bir kitabı incelemenin daha kalıcı olduğu sonucuna vardıkça ve süreçten keyif aldıklarını dile getirdikçe benim içimde kelebekler uçuştu. Süreç boyunca birbirimizde bıraktığımız güzel izlerin sonuçlarını dinlemek çok anlamlı bir deneyimdi benim için. Arkadaşlarım için de öyle olduğuna inanıyorum. Birbirimizde güzel izler bırakacağımız, beraber dönüşeceğimiz daha nice yaratıcı drama atölyelerine…
Görsel: Canva Pro yapay zeka görsel oluşturma aracı
İlgili haberler
Her kadına tanıdık gelen kadın: Tante Rosa
Sevgi Soysal, toplumun kadına giydirmeye çalıştığı geleneksel düzenin bütün rollerini reddederek ken...
'Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor' oyununu, oyu...
BGST'den kadınların sahnelediği 'Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor' oyununa dair oyunun yazarı ve...
Sevgi Soysal’ın ardı sıra yürümek
Yürümemiz için yolumuzu açar Sevgi Soysal; yeniden, usanmadan yeniden başlamak için irade göstermemi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.