Mesleklerin cinsiyeti olmadığını anlatmak istedim
21. yüzyıldayız ve hâlâ kadın kaptanlara “Geminiz incecik küçük pembe mi?” sorusu yöneltiliyor.

Eski zamanlarda gemilerin hakimi erkek kaptanlardı. Batıl inançlar, erkeklerin daha dayanıklı olması sebepler arasındaydı. Bunun yanında uzun seferlere çıkılır ve yiyecek içecek sıkıntısı çekilirdi. Geminin kendi koşullarının yanı sıra bir de doğa koşulları vardı. Kadınların denizden dışlanmalarının tek nedeni tabii ki bunlar değil. Dönemin koşulları, düşük sosyal statüde bulunmaları kadınların denizcilik mesleğinde geri planda kalmalarına neden oldu. Tüm bu koşullara rağmen kadın denizciler de vardı. 21. yüzyıldayız ve hâlâ kadın kaptanlara “Geminiz incecik küçük pembe mi?” sorusu yöneltiliyor. Geçtiğimiz hafta bir programda sarf edilen bu cümleye kadın kaptan “Dünyanın en büyük gemisini dünyanın en uzak yerine götürebilecek ehliyetim var” cevabını verdi. Genel olarak kadın denizcilerin yaşadığı sorunlardan dolayı bu yazıyı yazdık. Şimdi Piri Reis Üniversitesinde denizcilik okuyan kadınların daha mesleğe başlamadan karşılaştıkları sorunları paylaşalım:

“Benim hikayem liseye ilk başladığım yıllarda gerçekleşti. Denizci olmak istediğimi etrafımdakilere ilk söylediğimde çevremdeki insanlardan olumsuz cevaplar aldım. ‘Kadınsın, o kadar erkeğin içinde gemide ne yapacaksın?’ ‘Ağır iştir zorlanırsın...’ Şu an geleceğin çarkçı adaylarından biriyim ama sorunlar bitmedi. Bazen kadınız diye gemilere, atölyelere, tersanelere alınmıyoruz. Çalıştığım atölyede beni gemiye göndermelerini istediğimde ‘Kadınsın, dikkat çekersin!’ denilmişti.”

“Öncelikle güverte 1 sınıfta okuyan biri olarak bu mesleği seçerken çok şeyi göze almak durumunda kaldım. Aileme ilk söylediğimde kadın için uygun meslek olmadığını söylediler, çevremdekiler kadınların bu mesleği yapamayacağını ifade etti. Bunları duyduğumda hevesim kırıldı ama pes etmedim. Bu sektörde kadın sayısının artması için bu yönde ilerleyeceğim. Zabit olmak isteyenlere ise cesaretli olmalarını tavsiye ederim.”

“Denizci olmaya karar verdiğimde ‘O kadar erkekle çalışamazsın’ diyen birçok insan vardı. Yanlış bir şey yapıyormuşum gibi hissettiğimde toplumun denizci kadınlara bakış açısını tanımış oldum. Mesleklerin cinsiyetinin olmadığını, eğitimi alındığı taktirde herkesin her şeyi başarabileceğini anlamalarını istedim. Bu durumu yaşamış birçok kadın var, çağ dışı düşüncelerle mücadele eden, herkese inat hayallerinin peşinden giden ve mutlu olan. Neden biz de onlardan biri olmayalım ki? Umarım bir gün bu gerçeği kabul eder ve kadınlara saygı duymayı öğrenirler.”

Bu yazıyı yazarken sorunları anlatmaktansa hep birlikte çözümler bulmak istiyorduk. Diğer arkadaşlarımızla birlikte denizcilikteki yargıları kırmak istiyoruz. Bununla ilgili etkinlikler yaparak birbirimize destek olmamız gerekiyor. Piri Reis Üniversitesinde toplanıp denizcilikte kadınların yaşadığı zorlukların ne boyutta olduğunu hep beraber konuşalım.

Geleceğimiz için hep birlikte mücadele edelim.

Görsel: Pixabay

İlgili haberler
Denizcilik sektöründe kadın olmak

'Bu yolda bir kadın olarak yürümek demek endişenin ve sorulacak soruların iki katına çıkması demek.'

'Hedefimiz demokratik ve cinsiyetçilikten arındırı...

Filiz Kerestecioğlu, referandum sonuçlarını "Türkiye evet demedi" sözleriyle değerlendirdi: Kerestec...

Eril dilinizden de, cinsiyetçi söylemlerinizden de...

Kocaeli Üniversitesinden kadınlar kalıplaşmış eril dile ve cinsiyetçi söylemlere karşı "Ekmek ve Gül...