Emeği bezeyen maya: Tüm şairler bağbozumunda senin ülkene gelecek
Şiir örmek, bilme istencini ve kadının varlığını küçümseyen algıya karşı büyüyen tavırdır. Umudun ve mücadelen kalemimle birlikte sürecek, Sennur abla.

Bir soruyla büyüdü, bin soruya ölümsüzleşti. 

Sennur Sezer’e…

Durduk ve tanığı olduk başakların ardındaki zaferin. Beklemeyi bilen kurşunu durduruyordu, telkininde. İnsanı öğütlüyordu, konuşmaya başladığında direnmesi için. Sesi ve sözüne tanığız. Saçları, mücadeleye serilmiş tohumdu ve kırda dolaşan çığlığın tanığıydı. Biz de onun tanığı olduk. Evet, yoldaşımız ve ablamız Sennur Sezer doğuran kadınların direncini müjdeledi, şimdi nöbeti devralıyoruz.

Nar Çatladı: Zîn, Muma Sesleniyor

Yollar yollar önce dile hediye edildi ve kutsiyete doğdu. Rosa’nın moraran bedenini, Marie Curie'nin laboratuvarını, Zin’in iniltisini, tarlada, tezgahta doğuran kadınları, narın feryadını unutamayız. Kadınlar atom çağını terk etmediler, dünyayı kurtarmadan da terk etmeyecekler. Bunu özgür kadınların direnişine borçluyuz. Beyaz tülbentlerini az ilerimizde ölen çocuklar ölmesin diye kulağına ağıtlarla bağlayan kadınlarımıza, jîn yoldaşlığına sözümüzdür Sennur abla, nar çatladı: Zîn’ler muma sesleniyor.

Zeytin Hakkı İçin Zeytin!

Bordrolarımızdan akan ter ile bir bir kuyular taşıyordu, Dehak’ların zulmünde. Mesaisinin sekiz saatinde de avucunu sıkan emekçinin sözü kimdeydi? Demirci Kawa’nın sözbendiydi, Sennur Sezer. ‘’Bir sözle kuruldu dünya: Emek’’ dünyadaydık, tanığız. Denizde ağ örenleri, güneyi ısıtan pamuk toplayıcılarını, inciri büyütenleri, patrona atılamayan tokadın kapıya çarpıldığı elleri kimse ekmeksiz kalmasın diye bilincimize yerleştirendi. Ekmeksiz ve küsülmüş bildirileri okuyordu, meydanlar ile emekçileri barıştırmak için. Hükümranlardan geriye mavi bile kalmazken, emeği ve umudu tüm kardeşlere eşit pay eden de değil miydi? Sözümüzdür; zeytin hakkı için zeytini sürdüreceğiz, kadın.

‘’İnsanın insandan korkmasına karşıyım

İşte bunun içindir

Bütün yazıp

Altına imza attıklarım.’’ (Sennur Sezer, İfademdir)

Toprağı ılıtarak bir çekimle sabitledik, durduk ve tanık olduk. Saygılıydı kurallara ve bu yüzden en çok kuralların da insanlara saygılı olması gerektiği örülüydü, fikirlerinde.

İfa/dem: Şiir örmek, bilme istencini ve kadının varlığını küçümseyen algıya karşı büyüyen tavırdır. Umudun ve mücadelen kalemimle birlikte sürecek, Sennur abla.

Tanığım, imzaladım.

Yaşasın şiir yazma özgürlüğü!


* Sultan Gülsün, Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri”’nde “Lillipütyen” başlıklı dosyasıyla şiir ödülüne değer görüldü.


İlgili haberler
Emeğin ve direncin yürekli karıncası: Sennur Sezer

Sennur Sezer... Sesi, sözü, kalemi ve umutla sıkılı yumruğu ile hem meydanlarda, hem edebiyatta ter...

‘Sennur Sezer sınıfımızdaydı, yine sınıfımızda, he...

Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Yarışmasının özel öykü ödülünü alan Özlem Keskin ile söyleşti...

GÜNÜN YAZISI: Sennur Sezer’den: Suçtur çocuğunun o...

Sennur Sezer'in çok eskilerden bir yazısı. Hatırlatalım istedik. Hem Sennur Sezer’i hem cümlelerini....