Kanada’nın Squid Game’i: Sağlık çalışanlarına dayatılan zorunlu fazla mesailer…
Kanada’da sağlık çalışanlara “zorunlu fazla mesai” dayatması uzatıldı. Kontrat karşılığında 18 bin dolarlık bonus alan hemşirelerin tek bir gün izin kullanmalarının bile önü kesilmiş durumda.

Kanada Quebec bölgesinde sağlık çalışanlarına pandemiyle getirilen OHAL ile “zorunlu fazla mesai” dayatmasının Sağlık Bakanlığı’nca süresi uzatıldı.

Bu uzatmaya gidilmeden önce, kamu ve özel hastanelerde çalışan “hemşire, yardımcı hemşire, solunum terapisti ve klinik perfüzyonistlerin” örgütlerinden oluşan Quebec Sağlık Meslekleri Federasyonu FIQ ve FIQP, buna karşı çıkmıştı. Fakat, Sağlık Bakanlığı bunu göz önüne almamıştı.
Bunun karşısında, FIQ 12 Ekim’de bu zorunlu fazla mesailerin durdurulması için bir eylem planı başlattığını açıkladı. Bu eylem planının sloganı şöyle: “Zorunlu Fazla Mesai, Sağlık Çalışanları için bir Ölüm Cezasıdır”

Örgüt, Sağlık Bakanlığı’na uygulamanın sona erdirilmesi gerektiğini belirten resmi bir çağrı gönderdi ve şunu yazdı “yetersiz personel sıkıntısını çözmek yerine, sağlık işçileri sürekli fazla mesaide çalıştırıldığı için, bu işçiler artık yorgunluktan tükeniyor.”
FIQ, üyelerinin Cumartesi- Pazarları konulan zorunlu fazla mesailere kalmayı reddedeceklerini de açıkladı. 16 Ekim’den itibaren Quebec’teki birçok hastane ve sağlık merkezinde hemşirelerin çoğu çağrıya uydu ve fazla mesaiya kalmadı. Fakat bununla birlikte, hala zorunlu mesaide çalıştırılan işçiler de oldu.

FIQ zorunlu mesaileri şu şekilde yorumluyor: “olağanüstü hallerde kullanmak yerine, yıllar içinde kurumsallaştıran kötü niyetli bir yönetim biçimidir bu ve mesleki bir suikasttır.”

Son gelinen durumda, sağlık çalışanlarının haftada birkaç kez, aralıksız mesailere bırakıldığını ve hatta tehdit ve zorlamalarla bu uygulamaya mecbur bırakıldığı söyleniyor. Zorunlu mesailer yüzünden çalışma saatleri 16’ya hatta bazen daha fazlaya çıktığı belirtiliyor. Çalışanların fiziksel olduğu kadar, psikolojik sıkıntılar yaşadığını aktarılıyor. Ayrıca, sağlık çalışanları kadar, hastaların da sağlık ve güvenliğini riske attığı söyleniyor.
FIQ, Sağlık Bakanı Christian Dubé’ye bu “zorunlu fazla mesai”lerin suiistimal edilmesinin sonlandırılması için 15 Kasım’a kadar süre verdi. Ayrıca, hükümetten “hasta/personel oranı” uygulamasını getirmesini istedi. Yani bir personele düşen hasta sayısının belirlenerek yeterli personel alımı yapılmasını istedi.

Eylem Planı çerçevesinde, federasyon ve üye örgütleri, tüm ilgili kurumları hedefine alan açıklamalar ve eylemler yapacağını duyurdu.
FIQ, İnsan Hakları Komisyonu’ndan hemşirelerin adil ve mantıklı çalışma koşullarından mahrum edilmesini incelemesini, raporlamasını ve hükümete öneriler sunmasını istedi.

HEMŞİRELERE SQUID GAME GİBİ KONTRAT!
Quebec hükümeti zorunlu mesai sıkıntısını çözmek için birkaç ay önce bir kampanya başlatmış ve kampanya kapsamında hazırlanan kontratı imzalayan hemşirelere 18 bin dolara kadar bonus vermeyi planladığını açıklamıştı. Ancak sonradan ortaya çıkan detaylara göre, bu bonusu almayı kabul edenler, tek bir gün bile izin kullansalar, aldıkları bonusu geri ödemek zorundalar. Hatta çalıştıkları hastaneyi değiştirseler bile geri ödeme zorunluluğu var. Hastalık izni, doğum ve analık izni vs. için de kısmi ödeme yapılması gerekiyor.

Emek örgütleri bu duruma tepkili ve hükümetin bu yaklaşımını son zamanlarda ünlenen “Squid Game” dizine benzetiyorlar. Buna ek olarak, bu 18 bin dolarlık bonusun, şu an hali hazırda çalışan hemşirelerin işten ayrılmaması için uygulanabileceğini söylüyorlar. Hükümet tarafından uygulamanın sağlıkta devrim gibi yansıtılmasına cevap olarak, devrim değil yalnızca bir “yara bandı” olabileceğini ve gerçek bir sağlık devriminin ancak personel eksikliğini gidererek zorunlu fazla mesaileri ortadan kaldırdığında olacağını açıklıyorlar. Durumu daha iyi göstermek açısından, şu örnek çarpıcı: sadece Quebec CHU hastanelerinde bile 500 hemşire, 200 yardımcı hemşire ve 75 solunum terapisti açığı varmış.


Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5
Fotoğraf: Quebec Sağlık Meslekleri Federasyonu


İlgili haberler
Kanada BC’de otel işçisi kadınlar işlerini geri is...

Kanada eyaleti Britanya Kolumbiyası'nda pandemi bahanesiyle işten çıkartılmayı kabul etmeyen otel iş...

Kanada’da bir kadının boşanma mücadelesi

Mualla Kalaycı, Kanada’da yaşayan bir kadın. 2 çocuk annesi. 25 yıllık evli. Sorunlar yaşayınca boşa...

Kanada'da ırkçı sağlık sistemine dava: Kadınlar zo...

Kanada’da yerli, engelli, akli dengesi yerinde olmayan kadınların ‘zorla kısırlaştırdıkları’ iddia e...