Almanya Federal İş Mahkemesinden eşit ücret hakkını güçlendiren karar
Almanya Federal İş Mahkemesi kadınların eşit ücret hakkını güçlendiren temel bir karar aldı: ‘ Ücret eşitsizliği varsa bu cinsiyet ayrımcılığıdır.’

Almanya'da Hannover'de bir bölüm yöneticisi olarak çalışan kadın aynı işi yapan erkek meslektaşlarından daha az kazandığını fark edince işverene maaşının arttırılması için başvuru yaptı ancak bu talebi reddedildi.  

Bunun üzerine mahkemeye başvuran kadının eşit ücret davası ilk önce Göttingen İş Mahkemesi'nde ve ardından Aşağı Saksonya Eyaleti İş Mahkemesi'nde görüldü. Eyalet iş mahkemesi, maaşı aynı işi yapan erkeklerin ortalama maaşlarının altında buldu, ancak bu bilginin tek başına ayrımcılık yapmak için yeterli olmadığını söyledi.

Kadın çalışan Federal Çalışma Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Mahkeme dünkü duruşmasında bu tür durumlarda kadınların müzakere pozisyonunu güçlendiren bir karar aldı. Karara göre; “Bir kadın aynı pozisyondaki erkeklerin ortalama gelirinden daha az kazanıyorsa, bu cinsiyet temelinde ayrımcılığın bir göstergesidir. İşveren ayrımcılık yapıldığı şüphesini çürütebilir, ancak ispat yükümlülüğü kendisine aittir" denildi.

ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ CİNSİYET AYRIMCILIĞIDIR

Yönetici kadın, erkek meslektaşlarından daha az kazandığından şüphelenmesi ve işvereninden, karşılaştırılabilir pozisyondaki erkek meslektaşlarının gelirleri hakkında bilgi vermesini istedi. Almanya'da 'Ücret Şeffaflığı Yasası'na göre, en az 200 çalışanı olan şirketler, talep durumunda bu bilgiyi vermek zorundalar.

Şirket istenen bilgileri verdi ve kadın hem brüt 5.685,90 Euro temel maaşının hem de 550 Euro brüt ödeneğinin erkeklerin ortalama gelirinin altında olduğunu gördü: Erkek daire başkanları için medyan temel maaş 6,292 Euro brüt ve ödenekler aylık brüt 600 Euro'ydu. Kadın dava açarak aradaki farkın ödenmesini talep etti. İşveren ayrımcılık yapıldığını reddetti ve gelir farklılıklarının özel nedenleri olduğunu, örneğin bazı erkek bölüm başkanlarının şirkette daha uzun süredir çalıştığını ve daha vasıflı olduğunu ileri sürdü.

Mahkeme hakimleri aldıkları temel kararla erkeklerin ortalama geliri altındaki kadın kazançlarının “cinsiyet nedeniyle ücret dezavantajının” bir göstergesi olduğunu açıkça ortaya koydu. "İşveren bunu farklı görürse, bu konuda mahkeme önünde kanıt sağlamak zorundadır" kararı verildi. 

Fotoğraf: Freepik

İlgili haberler
Avrupa sendikalarından kampanya: Eşit ücret için 1...

Avrupa Komisyonu, ücretlerde cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırması beklenen yönetmeliği erteledi...

İstanbul Sözleşmesi eşit ücret talebimizin de daya...

Kadın erkek eşitliğinin ve hayatın her alanında yaşanan ayrımcılığın engellenmesi sözleşmenin temeli...

Nepal’de 111 bin inşaat işçisi kadın eşit ücret iç...

Nepal’de son yıllarda üst üste yaşanan depremler inşaat sektörünü canlandırırken, ülkede erkeklerin...