Anne sütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi için ilk 6 ay tek başına yeterliyken, ilk 6 ay sonrası 2 yaşına kadar ise anne sütünün yanında ek besinler de kullanılabiliyor. Yasal olarak iş kanununda günde 1.5 saat emzirme izni veriliyor. Ayrıca “Medeni durumları ve yaşları ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışana sahip işletmelerin çalışılan yerin dışında en çok 250 metre uzaklıkta emzirme odası olmalı” diyor kanun. Ancak çalışan anneler için tabi ki kanunla sağlanmaya çalışılan koşullar yeterli değil. Çalışan annelerin pek çoğu ilk 4- 6 ay bebeği ile beraber kalamadan işine başlamak durumunda kalıyor. Çalışan annelerin sağdıkları sütü nasıl saklayacakları konusu önem kazanıyor. Yapılan araştırmalara göre yapılması ve yapılmaması gerekenleri birkaç maddede sıralayalım:
• Anne sütü buzdolabında (≤4 derecede) 72 saate kadar, derin dondurucuda ise (<-17 derecede) 6 aya kadar güvenle saklanabilir, son derece temiz koşullarda buzdolabında en fazla 5-8 gün, derin dondurucuda ise en fazla 12 ay saklanabilir.
• Anne sütünün, buzdolabı ya da derin dondurucunun orta rafında ve arka tarafında saklanması önerilmektedir. Sütün kapakta ya da ön bölümlerde saklanması, daha yüksek ısıda kalmasına ve daha çabuk bozulmasına neden olduğu için yanlış bir uygulamadır.
• Bazı anneler sütlerini plastik pet şişede, buzdolabı poşetlerinde ve hastanede kullanılan steril idrar kaplarında sakladığı gözleniyor. Oysa bu kaplar sütün saklanması için uygun değildir. Plastik gıda ambalajlarında/kaplarında yer alabilen ve sağlık için risk oluşturabilen kimyasalların endokrin sistemin fonksiyonlarını bozucu, kanser yapıcı ve/veya gelişim bozukluklarına yol açıcı etkileri olabilmektedir.
• Anne sütünün uzun süreli saklanmasında camdan ya da sert plastikten yapılmış kapların kullanılması önerilmektedir. Süt saklamak için yapılmış plastik poşetler dökülme, sızıntı, sert kaplara göre daha kolay kontamine olma ve anne sütünün içeriğindeki bazı maddelerin yumuşak plastikle etkileşime girmesi ya da azalması nedeniyle uzun süreli saklama için önerilmemektedir. Bu poşetler, anne sütünün sadece kısa süreli (72 saatten daha az) saklanmasında kullanılabilir.
• Önerilen saklama süresinin geçirilmemesi açısından, bütün saklama kaplarının üzerine, sütün sağıldığı tarihin yazılması gerekmektedir.
• Saklama kapları, her kullanımdan sonra sabunlu sıcak suyla yıkanmalı ve durulanmalıdır. Bulaşık makineleri, sıcak suyla yıkayarak yeterli temizliği sağlayabildiğinden güvenle kullanılabilir. Bulaşık makinesinin kullanılmadığı durumlarda, kaplar yıkandıktan sonra kaynatılmalıdır.
• Dondurulmuş anne sütü, buzdolabında ya da ılık suyun içinde çözdürülebilir. Süt, direkt sıcak ile temas etmemeli, mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır. Çünkü mikrodalga, sütün bazı immünolojik özelliklerine zarar vermektedir. Bununla birlikte, dondurulmuş anne sütünün tekrar dondurulması önerilmemektedir.
Yararlanılan Kaynak: Özkan S., İnci F. H., Başkale H., Serçekuş P., “Annelerin anne sütünü saklama uygulamalarının belirlenmesi”, TAF Prev Med Bull,2015 ,Vol 14, Issue 6
İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Gereken her şey anne sütünde
“Anne sütü bebeğin büyümesi ve gelişmesini hızlandırır. Anne sütü bebeklerin gereksinimleri olan büt...
GÜNÜN BİLGİSİ: Hamilelikte folik asit adeta bir ka...
Yeni doğan bebeklerde Spina Bifida yani ayrık omurga hastalığı yaygın. Hamilelik dönemi ve özellikle...
GÜNÜN ÖNERİSİ: 6 maddeyle hamilelikteki sırt ağrıs...
Yapılan araştırmalar sonrasında hamile kadınların dörtte üçünün sırt ağrılarından muzdarip olduğu so...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.