Hamile işçi ücretsiz izinde de olsa analık raporunu başlatmalı
Hamile işçi ücretsiz izinde de olsa 32. hafta sonunda analık raporunu almalı. Aksi takdirde 16 haftalık analık ödeneğinin bir kısmı alınamaz.
Okurumuzun Sorusu:

İyi günler. Ben 34 haftalık hamileyim bundan 3 ay önce devletin vermiş olduğu desteği almaya başladım. Devlet desteği uzadığı için de aldığım desteği 2021 ocak ayında da alabileceğimi söylediler. Benim doğumum da aralık sonu ocak başı gibi gerçekleşecek. Doğum raporum ne zaman başlarsa analık doğum paramı da o zaman alabileceğimi söylediler. SGK’yi aradığımda da doğum parası alabilmem için doğum raporumu 32 ya da 37. haftada başlatmam gerektiğini aksi taktirde doğum paramın sıkıntıya girebileceğini söylediler. SGK’den de net bilgi alamadım. Şu anda çok kararsızım 34 haftalık hamileyken 37. haftamda doğum raporumu başlatmalı mıyım? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. 

Okurumuzun verdiği bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla okurumuz pandemi nedeniyle iş yerinde faaliyet durduğu için ücretsiz izne çıkarılmış. Okurumuz ya kısa çalışma ödeneği alıyor ya da nakdi ücret desteği.

Yasal düzenlemeler gereği kadın işçinin analık iznini ve nakdi ücret desteğini (ya da kısa çalışma ödeneğini) aynı anda alma hakkı yok. Analık raporu alındığında analık ödeneği bağlanır ve nakdi ücret desteği (ya da kısa çalışma ödeneği) kesilir.

Esasında okurumuzun 32. haftada analık raporunu alması gerekiyordu. Okurumuz fiilen işyerinde çalışmadığı için “37. haftaya kadar çalışabilir” raporu alması da doğru olmazdı. Ancak okurumuz ne yazık ki ikisini de yapmamış.

Bugün gelinen nokta itibarıyla okurumuzun analık ödeneği alabilmesi için 37. hafta dolmadan analık raporunu alması gerekiyor. Aksi takdirde okurumuz analık ödeneği hakkından yararlanamaz.Yani SGK’nin verdiği bilgi doğru.

Okurumuzun analık raporu başladığında okurumuzun şu an aldığı ödenek duracak ve analık raporu bitene kadar okurumuz analık ödeneği alabilecek. Okurumuzun analık raporu bittiğinde işyeri hâlâ faaliyete geçmemişse okurumuz şu an almakta olduğu ödeneğe geri dönebilecek.

Son olarak şunu da belirtelim. Analık ödeneği normalde 16 hafta süreyle verilir. Ancak okurumuz, 32. haftadan itibaren analık raporunu başlatmakta geç kaldığı süre kadar analık ödeneği hakkından yararlanamayacak. Çünkü bu süre zarfında okurumuz şu an almakta olduğu ödeneği almaya devam etmiş olacak. Örneğin okurumuz 37. haftanın sonunda analık raporu aldığı takdirde 16 hafta yerine 11 hafta süreyle analık ödeneği alabilecek.


İlgili haberler
KÇÖ mağduru hamile işçilere analık ödeneği hakkı t...

Kısa çalıma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere an...

Analık ödeneği için 90 gün farklı işyerlerinde geç...

Analık ödeneği için aranan son 1 yılda 90 gün prim koşulu farklı işyerlerinde tamamlanabilir. Önemli...

Kısa çalışmadan analık ödeneğine geçiş mümkün

Kısa çalışma kapsamında olan kadın işçi, analık iznine ayrıldığında son 1 yılda 90 gün primi varsa a...

İsteğe bağlı sigorta analık ödeneğinde dikkate alı...

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdiren kadın işçiye bu fesihten kaynaklı analık ödeneği bağl...

Kısa çalışmada analık ödeneği nasıl hesaplanır

Kısa çalışmadayken analık iznine ayrılan kadın işçinin analık ödeneğinin nasıl hesaplanacağına ilişk...

Nakdi ücret desteği analık ödeneğine engel değil

Kısa çalışma ödeneği gibi nakdi ücret desteği de kadın işçinin analık ödeneği almasına engel değil....

5 soru 5 yanıtta! Kısa çalışma ve analık ödeneği…

Kısa çalışman analık ödeneğine engel değildir. Kısa çalışma döneminde analık ödeneğinin nasıl hesapl...

Zorunlu ücretsiz izin analık ödeneği hakkını yok e...

Kadın işçinin analık iznine ayrıldığı tarihte zorunlu ücretsiz izinde olması analık ödeneği almasına...

4 soru 4 yanıtta kısa çalışma ve analık ödeneği

Kısa çalışma ve ücretsiz izin sırasında analık iznine ayrılan kadın işçilerin hakları ile ilgili tüm...