Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. İşletmemiz 1 Nisan itibariyle kısa çalışma ödeneğine geçti fakat işletme kapalı olmak koşuluyla. Temmuz ve Eylül olmak üzere 3 ay sezonu açtık, maaşlarımızı işverenden aldık. Ekim itibariyle de tekrar K.Ç.Ö’ye dahil olduk! Şubatta doğum iznine çıkacağım. Ama büyük ihtimal K.Ç.Ö devam ediyor olacak. Annelik ödeneğinden yararlanabiliyor muyum? Bilgi ve yorum için şimdiden teşekkür ederim.
Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim; rahat, sağlıklı ve mutlu bir gebelik süreci ve doğum dileyelim.
Birçok okurumuz kısa çalışma ödeneği nedeniyle analık ödeneği alamayacağından endişe ettiği ve bu yönde yanlış bilgi ve duyumlar olduğu için bu soru köşemize birçok kez geldi.
Net bir biçimde bir kez daha söyleyelim. Kısa çalışma ödeneği analık ödeneğine engel değildir. Analık iznine ayrıldığı tarihte kısa çalışma kapsamında olan, dolayısıyla çalışmayan ve primi yatmayan, kısa çalışma ödeneği alan kadın işçiler de analık ödeneği alabilir.
Çünkü analık ödeneğine hak kazanmak için analık iznine çıkılan tarihte fiilen çalışma ya da sigorta priminin yatıyor olması gibi bir koşul yoktur.
Yasa açık ve net. Analık iznine ayrıldığı tarihte sigortalılık hali devam eden ve doğumdan önceki son 1 yılda 90 gün primi olan kadın işçiler analık ödeneğine hak kazanır. Altını çizelim yasa “sigortalılık halinin devam etmesi” koşulunu arıyor. Kısa çalışma sigortalılık halini sona erdirmez. Dolayısıyla kısa çalışmada olan kadın işçinin de sigortalılık hali devam eder.
Kadın işçi analık iznine ayrıldığında kısa çalışma ödeneği kesilir ve analık ödeneği bağlanır. Kadın işçi 16 hafta boyunca analık ödeneği alır. Bu süre bittiğinde işyeri hala kısa çalışma kapsamındaysa kadın işçiye yeniden kısa çalışma ödeneği bağlanır.
Bunun dışındaki her tür uygulama yasaya aykırı olacaktır.
Okurumuz son 1 yılda 90 gün prim koşulunu yerine getiriyor. Analık iznine ayrıldığı tarihte de sigortalılık hali devam ediyor olacak. Dolayısıyla okurumuz analık ödeneğine hak kazanabilecek.
Bir sorun olduğu tarihte okurumuz yeniden bize yazabilir.
İlgili haberler
Kısa çalışmada 37. hafta raporu riskli olabilir
Tam kısa çalışmada olan yani hiç çalışmayan hamile işçi 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alsa bi...
Kısa çalışmada analık ödeneği nasıl hesaplanır
Kısa çalışmadayken analık iznine ayrılan kadın işçinin analık ödeneğinin nasıl hesaplanacağına ilişk...
Kısa çalışmada çalıştırılan işçiye ücret ödenmek z...
İşçi kâğıt üzerinde kısa çalışmada gözükse bile, işveren işçiyi çalıştırdığı takdirde işçinin ücreti...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.