Tarımda kadın istihdamı azalıyor
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, '2014 yılında tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, bu rakam 10 yıl içinde 614 bin kişi azalarak 1 milyon 919 bin seviyesine düştü' dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründe çalışan kadınların sayısının giderek azalmasının tarımda sorunları artıracağını ve kadınların tarımsal üretime aktif katılımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP’li Gürer “Türkiye'de tarım sektöründe istihdam edilen kadın sayısı gerilemektedir. 2014 yılında tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, bu rakamın 10 yıl içinde 614 bin kişi azalarak 1 milyon 919 bin seviyesine düştüğü görülmektedir. Ayrıca, 2005 yılında tarım sektöründe istihdam edilen kadınların toplam istihdam içindeki oranı yüzde 48.8 iken, bu oranın 2023 yılı sonunda yüzde 18.3'e gerilediği belirlenmiştir. Bu istatistikler, kadınların tarım sektöründe istihdam edilme oranının önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.

Kadınların tarım sektöründeki istihdamının, kırsal kalkınma ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürer, “Kadınların tarımsal üretime katılımı kırsal alanların kalkınmasını desteklediği gibi kırsal bölgelerden kente göçü engellemektedir. Ancak, kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan kadınların düşük gelir seviyeleri, sosyal güvenlik eksikliği ve iş güvencesi gibi zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum, kadınların sosyal güvenliğe erişimde zorluk çekmelerine ve diğer sosyo-ekonomik engellerle mücadele etmelerine neden olmaktadır. Kırsalda kapanan her okul yeni göçlere vesile olmuştur. Kırsalı yeniden ayağa kaldırmak kadını önceleyerek olasıdır” dedi.

Ömer Fethi Gürer, kadınlar tarım sektöründe daha fazla istihdam edilmelidir. Organik tarım ve hayvancılık alanında daha kapsamlı destekleyici politikalar ve programlar geliştirilmelidir. Bu politika ve programların, kadınların tarımsal üretime katılımını artırmalıdır” diye konuştu.

KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANSIN

Kadın istihdamının tarım sektöründe artırılmasının sadece ekonomik kalkınma için değil, aynı zamanda gıda güvenliği ve kırsal kalkınma için de hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Gürer, “Kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan kadınların sosyal güvenlik primlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Mücadelemiz kazanırsa bu bölgedeki tüm tarım işçis...

İzmir Dikili-Bergama yolu üzerinde bulunan Bayburt Grup bünyesindeki Agrobay Seracılıkta çalışan işç...

Tarım işçisi kadınlar: Burada ölüm korkusuyla yaşı...

‘Ölüm korkusuyla burada yaşıyoruz’ diyen ve yoksulluğu derinden yaşayan mevsimlik tarım işçisi kadın...