Nejla Kurul: Her okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebine sahip çıkacağız
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, okullarda çocukların beslenme yetersizliğine dair konuştu.

Evrensel'in Ankara Baskısı programında Birkan Bulut'a konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, çağrısını yaptığımuz "Her Okulda 1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı" kampanyasına dair konuştu, çocukların sağlığı, gelişimi açısından önemine değindi.

“Eğitim Sen olarak bir soru formu geliştirdik. Öğrencilerin kahvaltı yapıp yapmadıkları, öğle yemeklerini nasıl yedikleri ya da yiyip yemediklerini soran, ceplerindeki harçlık miktarını soran, kardeş sayısıyla bağlı. Bizim verilerimize göre en az 4 çocuktan 1'i açlık sorunuyla karşı karşıya.

Çocuklar sabah kahvaltı yapmadan okula geliyor, sınırlı kahvaltı yapıyor. Beslenme çantalarında çok sınırlı yiyecek var. Kantine inen bir çocuğun aldığı bir suyu iki öğrencinin tükettiğine dair bilgiler geliyor. Kantin fiyatları inanılmaz artmış durumda."

'BAKANLIĞIN MİLLİ EĞİTİM ŞURASINDAKİ TAVSİYE KARARINI UYGULAMASINI BEKLİYORUZ'

"Okullarımızda 20. Milli Eğitim Şurasında alınan tavsiye kararının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Özellikle eşitlik sağlamak üzerine okullarda bir öğün ücretsiz yemek sağlanmasına karar verilmişti. Bakanlık, yaz aylarında yaptığı açıklamada bu uygulamaya başladığını söylemişti. 'Nasıl yapacaksınız?' sorusuna 'Mesleki ve teknik liselerde yemek pişecek, okullara dağıtılacak' diye cevap verilmişti.

Eskiden çocuklar yaz tatilinden okula geldiklerinde boyları uzamış, kilo almış olarak gelirlerdi. Şimdi çocuklar daha küçük, daha sıska, boyları uzamamış olarak geliyorlar. Bu gözlemin yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarımızın beslenmesi demek boylarının uzaması, kas kütlelerinin artması, ciltlerinin daha sağlıklı gözükmesi, gözlerinin daha iyi görmesi, kulaklarının daha iyi duyması demek. Açlık ve yoksulluk sınırında hayat sürerken bunların olması mümkün değil.”

İlgili haberler
‘Zeytin-ekmek yiyoruz, oysa annemin iyi beslenmesi...

Sema, işsizlik nedeniyle dayanacak güçlerinin kalmadığını, faturalarını ödeyemediklerini, sularının...

Beslenme çantasındaki yoksulluk: Bazen aç kalkıyor...

Artan gıda fiyatları ve yoksulluk çocukları vurdu. Öğlen arası sefer tasıyla okuldaki çocuklarına ye...

Sağlık Bakanlığı beslenme önerisi yaptı: Öneri güz...

Sağlık Bakanlığının gelişim çağındaki çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için önerdiği menü ol...