Karşıyaka Belediyesinde işçiler iş bıraktı | Kadınlar ücretlerinin düzenli ödenmesini istiyor
İzmir'in Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent AŞ'de çalışan ve ücret alacakları için iş bırakan kadın işçiler yaşadıklarını anlatıyor.

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent AŞ’de çalışan işçiler, ücret alacakları için sendikanın (Genel-İş) aldığı karar doğrultusunda pazartesi günü 13.00-17.00 saatleri arasında iş bıraktı. 1 Nisan’dan bu yana toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde olan işçiler iki hafta sonra greve çıkmaya hazırlanıyor. Tüm sosyal haklar ve ikramiyeler dahil olmak üzere aylık ücretleri 32 bin lira civarında olan işçiler, yıllardır ücretlerinin parça parça ödenmesi nedeniyle ciddi zorluklar yaşadıklarını söylüyor.

'TELEFONUM BORÇ MESAJLARIYLA DOLU'

8 yıldır Kent AŞ’de çalışan, bir çocuğu ile tek başına yaşayan Dilek Sarı’nın tek geliri ücreti ama onu da alamıyor. Lise öncesi kızını etüde verdiğini belirten Sarı, yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı: “Bunun için çektiğim ve ödeyemediğim krediden dolayı yeniden kredi çektim. 5 ayda 25 bin lira sadece faize gitti. Benim işe gelecek yol param yok. İnsanlardan istemeye utanıyorum. Maaşı parça parça almak hiçbir işe yaramıyor. Telefonum ödenemeyen taksit ve fatura mesajları ile dolu.”

Özen İkizler, Latife Hanım Köşkü kafesinin sorumlusu. Zorunlu ihtiyaçlar dışında sosyal ihtiyaçlarının da bulunduğunu vurgulayan İkizler, “Maaşımızı aldığımızda kendimize aldığımız küçük bir toka bile bizi hayata bağlayıp mutlu ediyor. Sadece iş verimliliği ile ilgili değil bunlar, mutlu olamıyoruz bu koşullarda. Bu bizim insani hakkımız. Biz kendimizi değerli hissetmezsek topluma da değer katamayız. Bireysel hak, toplumsal hakka dönüştü. Bu bizim için çok elzem hale geldi” dedi.

'EVDE ARTIK İNTERNET YOK'

Çocuğuyla tek başına yaşayan bir kadın olduğunu dile getiren İkizler şunları söyledi: “Evde internetim yok artık, faturamı ödeyemedim. Artık kredi kartı ile döndürmeye çalışacak bir durum da kalmadı. Arkadaşlarla birbirimize destek olmaya çalışıyoruz evet ama artık döndürememeye başladık. Bugüne kadar hep düzelme umudu vardı. Artık yapabileceğimiz bir şey kalmadı.”

CHP’li belediyelerin iktidarın baskısı altında olduğunun farkında olduğunu dile getiren İkizler, “Biz birtakım zorlukların farkındayız ama bir de yapılabilecekler var. Bir yönetimin, geldiği zaman bir önceki yönetimi eleştirip yine aynı şekilde hatalara devam ettiğinin de farkındayız. Biz de CHP’ye oy verdik. Ama burada aslında A partisi B partisi değişmiyor” dedi.

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
Genel-İş üyesi işçiler, ek protokol ve gerçek kadr...

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Yöneticisi kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.

8 Mart'a giderken belediye işçisi bir kadın anlatı...

'Bu ülkede her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandığında kadınlar sorumluların, onların sesi o...

Belediye başkanı değişse de sendikanın mücadeleci...

‘Belediyeler partizanlığa, birinin arpalığına kurban edilmemelidir. Bir kadın işçi olarak bu haksızl...