8 Mart'a giderken belediye işçisi bir kadın anlatıyor: 'Sesimizi duyuyor musunuz?'
'Bu ülkede her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandığında kadınlar sorumluların, onların sesi olmasını istedi. Peki sesimizi duyuyor musunuz?'

44 yaşındayım ve 2 çocuk annesiyim. Çok küçük yaşta fabrikada çalışmaya başladım. Çalıştığım yerler beni, çok düşük ücretle çalıştırmak istediler, haklarımı gasbettiler. Haksızlığa tahammülüm olmadığından çok işyeri değiştirdim. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışıyorum. 

Hayattan beklentilerim var benim;

Kadınların ayrıcalıklı olmasını istiyorum, neden mi? 

Kadınlar, aileleri tarafından küçük bir kız çocuğu iken susturuluyor, söz hakları gasbediliyor, sindiriliyorlar. Bu nedenle onlara karşı uygulanan şiddet, tecavüz, tacize ses çıkartamıyorlar. Kadınlar susturulmamalı. Kadınlara, ayrıcalıklı oldukları hissettirilmeli. 

Doğduğu andan itibaren, kadınların devlet korumasında olmasını ve her ihtiyacının karşılanmasını istiyorum, neden mi? 

Anneye, babaya, kardeşe mecbur kalmayacağı bir düzen olmalı. O zaman kadınlar, kendi ayakları üzerinde durup susmamayı ve öz güvenli bireyler olmayı öğrenecektir, yanlışlara doğru demek zorunda kalmayacaktır.

Kadınların devlet tarafından okutulmasını istiyorum, neden mi?

Okutulmayan kız çocukları olmasın diye! Kız çocukları erken yaşta zorla evlendirilmesin diye! Aile zorla giyimine karışmasın diye! Kendine öz güveni olup okumak istediğini haykırsın diye! Haklarının gasbedilmesine susmayan nesiller yetişsin diye! Kadınların her alanda başarılı olduğunu, imkanı olduğunda başarıdan başarıya ilerleyeceğini görsün diye!!!

İstismara uğramadan büyümesini istiyorum, neden mi?

Suskun, sakin, terbiyeli diye adlandırılan kız çocuğu, aslında susturulan; ayıpla, "El alem ne der" sözleriyle büyütülen kız çocuklarıdır. Bırakın suskun, sakin, sessiz olmasın. "Kendini nasıl savunacağım" diye düşünmeden, haklarını bilsin.

Doğru meslek seçmesi için yanında eğitimciler olmasını istiyorum, neden mi?

Aileler eğitimsiz, tecrübesiz olunca çocuklar başarılı olduğu alanı seçemiyorlar. Çocuklar yanlış karar alıp, tercihini yanlış yapıp bu nedenle ya okumak istemiyor ya da sevmediği meslekte çalışmak zorunda kalıyorlar. Mutsuz birer birey oluyorlar.

Özellikle kadınların meslekleri ile ilgili iş imkanlarının sağlanmasını istiyorum, neden mi?

Kadınlar çoğu ülkede, doğduğundan itibaren aile baskıları, örf ve adetler, dini inançlar vb. yüzünden kendi ekonomik özgürlüğüne kolaylıkla kavuşamıyorlar. Bu yüzden iş imkanları artırılsın, kadınlar kendi ayakları üzerinde durabilsin.

Her iş yerine kreş mecburiyeti gelsin istiyorum, neden mi?

Kadınların çocuk bakımından dolayı işi bırakmak zorunda kalmasın .Geleceği yok olmasın diye!!

Kadına yönelik şiddete dair zorunlu farkındalık eğitimleri başlatılmasını istiyorum, neden mi?

"Ağaç yaşken eğilir" diye ata sözümüz var. Eğitim küçük yaşta başlarsa şiddet ilerleyen süreçte bir sorun olmaktan çıkar. Bu eğitimler, kadınsız hayatın mümkün olmadığını, kadın olmanın zorluklarını anlatmalı, öğretmeli.

Bu sıraladıklarımı yapacak birileri olmalı!! Kadınların sesi duyulsun istiyorum, neden mi?

Bir gün ormanda ölü bir kadın bulunuyor, diğer gün yol kenarında ölü bir kadın bulunuyor, aynı gün evinde öldürülen bir kadın... Neden her zaman kadın ölür? Neden erkekler namus davasıyla yargılanmaz?

Aslında biz kadınların "Neden?" diye soracağımız çok sorumuz var. 

Bu ülkede her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandığında kadınlar sorumluların, onların sesi olmasını istedi. Peki sesimizi duyuyor musunuz? 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart'a giderken metal işçisi bir kadın anlatıyor...

'Normal zamanda bile katlanılamayan bir ağrı yaşarken bu durumlarda çok daha zorlanıyoruz. Bu yüzden...

8 Mart'a giderken bir sağlık emekçisi anlatıyor: '...

'Birlikte çalıştığımız birçok sağlık emekçisi arkadaşımız mutsuz, tükenmiş durumda. Bu durum domino...

8 Mart'a giderken stajyer kadın avukat anlatıyor:...

‘Hukuka ve adalete güvenin zedelendiği, belirsizliğin, güvencesizliğin ve korku ikliminin palazlandı...