Gabonlu öğrenci Dina'nın öldürülmesine ilişkin dava 5 Ağustos'a ertelendi
Karabük'te ölü bulunan Gabonlu öğrenci Dina'nın davasının üçüncü duruşması görüldü. Sanık Dursun A.'nın tutukluluk halinin devamına karar verilirken dava 5 Ağustos'a ertelendi.

Zonguldak-Karabük yolu üzerindeki Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Dinabongho Ibouanga’nın öldürülmesine ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. Mahkeme Sanık Dursun A.'nın tutukluluk halinin devamına karar verirken bir sonraki duruşma 5 Ağustos'a ertelendi. 

Ayrıca mahkeme; dinlenmeyen yabancı tanıkların dinlenmesine, Türkiye’ye dönüş yapıp yapmadıklarına dair Karabük Emniyet Müdürlüğü hudut kapıları Müdürlüğü’nden sorulmasına, Türkiye’ye giriş yapmışlar ise ayrıca işlem yapılmasına, dönmemiş olmaları halinde bu tanıklar yönünden soruşturma beyanlarının duruşmada yapılması suretiyle beyanlarından vazgeçilmesi tespitin sonraki celse değerlendirilmesine, Han Apartmanı’nda keşif yapılması konusunda daha önce red kararı verildiğinden bu konuda yeniden karar verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Bir tanığın zorla getirilmesine karar veren mahkeme, diğer iki şüpheli erkeğin de sorgulanmasının mahkemeye katkısı olmayacağı düşünüldüğünden ilgili talebin reddine karar verdi.

SANIK HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Karabük Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Ibouanga ailesini, Dina İçin Feministler grubundan avukatlar temsil edildi. Avukatlar ve Dina İçin Feministler adliyeye arama noktalarından geçirildikten sonra alındı. Gabon Büyükelçisi ve Dina'nın ailesi de adliyeye geldi. 11.40'ta başlaması gereken duruşma, 14.00'da başladı. Duruşmayı, DEM Parti'li iki milletvekili Burcugül Çubuk ve Özgül Saki de takip etti.

Karabük Savcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Dursun A. hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "cinsel istismar" suçlamasından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

'KIZIMI OKUMAYA GÖNDERDİM, TABUT İÇİNDE GERİ ALDIM'

Duruşmada tercüman aracılığı ile konuşan Dina'nın annesi Jessica Sandra Makemba Panga Ibouanga “Sizlerin adaleti sağlayacağına inanıyoruz. Şikayetimiz devam ediyor. Biz Gabon’dan Türkiye’ye adalet bulmak için geldik, dolayısıyla davanın hukuki olarak ilerlemesini istiyoruz. Adaletin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Gidiyoruz dönüyoruz bir sonuca ulaşamıyoruz. Çocuğumuz öldü ve sonuç yok. Elle tutulur bir sonuç çıkmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz” dedi.

Babası Guy Serge Ibouanga da şunları söyledi: “ Kızım Karabük’te öldürüldü, ben burada adaletin gerçekleşmesini bekliyorum. Onun için geldim. Gidiyoruz, geliyoruz bir sonuç alamıyoruz. Aklınızda tutun burada olanları... Ben artık kızım için adalet istiyorum. Sanığın olay yerinde olduğu çok belli. Ben kızımı okumaya gönderdim, tabut içinde geri aldım. Gerçeği ve adaleti istiyorum."

'FİLYOS ÇAYI VE HAN APARTMANINDA KEŞİF YAPILMALI'

Dina'nın avukatlarından Rabia Gündoğmuş, "Dosyada halen keşif yapılması yönünde bir karar verilmedi. Bunun tayin edilmesi ve havanın durumunun da bakanlıktan sorulmasını talep ediyoruz. Yani keşif günü verilmesini ve öncesinde de Kandilli Rasathanesi'nce hava durumunun sorulmasını talep ediyoruz" dedi. Avukatlar, dosyada eksik hususlar olduğunu belirterek, sanığın tahliye edilmemesini tahliyesi halinde tanıklara etki edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Tahliyenin reddine karar verilmesini istedi.

Avukat Gülyeter Aktepe, Han Apartmanı'nın bodrumunda da keşif yapılması gerektiğini ve sanık ve diğer şüpheliler arasındaki bağın da araştırılması gerektiğini söyleyerek ekledi: "Filyos Çayı'nın kenarında yaşananla Han Apartmanı'nın bodrum katında yaşananlar arasındaki bağı ortaya çıkarmadan bu dosyada hakikate ulaşılamaz. Filyos Çayı'ndan önceki sürece de bakmak gerekiyor. Araca binmesinin öncesi de önemli, dosya kapsamındaki şüphelilerin bir bağlantısı olup olmadığı bizim için halen aydınlatılmadı. Orada bulunan saç tellerine dair bir rapor hazırlanmadı."

Avukat Büşra Altınok da Karabük’te öğrencilerin yaşadığı sorunları anlatarak geçtiğimiz duruşmada konuşulan Karabük'teki ırkçılık tartışmasını hatırlattı. Mahkeme başkanı Altınok'un sözü üzerine “Başka sosyal konulara girmeyin yükümüzü ağırlaştırmayın” dedi.

Dina'nın avukatları ardından konuşan sanık Dursun A., sadece araba kullandığını, Dina'ya herhangi bir şey yapmadığını ifade etti. Ardından söz alan sanık avukatları, Sanık Dursun A.'nın suçsuz olduğunu ifade ederek keşif yapılmasından vazgeçilmesini ve sanığın serbest bırakılmasını talep etti.

NE OLMUŞTU?
Karabük'te üniversite okuyan Gabonlu Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın (17) cansız bedeni 26 Mart 2023'te Filyos Çayı'nda bulunmuştu. Polis, Ibouanga'nın bir otomobille ormanlık alana götürüldüğü ihtimali üzerinde dururken, 3'ü Türkiye vatandaşı olmayan toplam 8 kişi gözaltına alınmıştı.
Kaybolduğu gece Dina, arkadaşlarının evinde film izlerken saat 23.00 sıralarında şarj aleti almak için alt kattaki akrabasının evine ineceğini söylemişti.
Ancak Dina'nın bilinmeyen nedenle sokakta çıplak ayakla koşması, bir sitenin güvenlik kamerasına yansımıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına 7 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken, sanık Dursun A. dördüncü kez gözaltına alındıktan sonra 10 Nisan 2023’te tutuklanmıştı.

Fotoğraf: Evrim Kepenek
Kaynak: Evrim Kepenek/ Bianet

İlgili haberler
Dina'nın davası 29 Nisan'da!

26 Mart'ta Karabük'te cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina'nın davasının üçüncü d...

Karabük’te katledilen Gabonlu Dina'nın davasının i...

Karabük'te Filyos Çay'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu Dina'nın davasında ikinci duruşma görüldü. M...

Dina için Feministler’den dayanışma çağrısı: Bu da...

Dina için Feministler, Gabonlu Dina'nın ölümünün aydınlatılması talebini ve göçmen kadınların Karabü...