Çanakkale’de ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek’ için binlerce imza: Çocuklara bütçe ayrılsın!
Çanakkale'de '1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek' kampanyası büyüyor. Kampanyaya dair çalışma yürüten kurumlar basın açıklaması gerçekleştirdi, devlet yetkililerine sorumlu olduklarını hatırlattı.

Ekmek ve Gül’ün çağrısı ile Türkiye genelinde devam eden “Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek” kampanyası her geçen gün büyümeye devam ediyor. Çanakkale’de devam eden kampanya kapsamında basın açıklaması gerçekleştirildi.

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu’nun çağrısıyla Eylül ayı Çanakkale’de başlayan kampanya büyük yankı buldu. Kısa sürede; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, Çanakkale Feminist Dayanışma, ELDER, Pir Sultan Abdal Derneği, DİSK Emekli-Sen, 2021 Tüm Emekli Sen Çanakkale, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin de destek verdiği “okullarda 1 öğün ücretsiz yemek” kampanyası geçtiğimiz ay Belediye Meclisi’nde de gündem olmuştu.


Kampanya yürütücüsü demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Çanakkale Belediyesi Sarıçay Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Salonu`nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Emek Partisi İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

TALEBİMİZ SÜRÜYOR

Çanakkale genelinde kampanyayı sürdüren kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Yüksel Özdemir, “Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkanlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı. Bu hakkı sağlamak devletin ertelenemez görevi” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda okullarda ücretsiz yemek verilmesi için verilen ek bütçe tekliflerinin AKP-MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Özdemir, “Bütçe görüşmeleri Aralık ayında TBMM’de devam edecek. Okul yemeği uygulamasının hayata geçirilmesi için bütçeden pay ayrılması talebimizi bu süreçte de devam ettireceğiz. Okul yemeği uygulaması eğitimin bütün aşamalarında ayrımsız her çocuğa kamusal bir hizmet olarak verilmelidir” diye belirtti.

ÇOCUKLAR ASGARİ DÜZEYDE BİLE BESLENEMİYOR

Özdemir, yetkilileri çocukların beslenme soruna karşı duyarlı olmaya davet ederek, “Eğitim alanındaki tüm sorunlarla birlikte veliler, öğrenciler, öğretmenler açısından en yakıcı sorunlardan biri olan beslenme sorununa karşı ‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek’ kampanyası ülke genelinde yayılarak devam ediyor.  Her gün en temel ihtiyaçlara gelen zamların, ücretlerin erimesinin, işsizliğin, yoksulluğun artmasının emekçiler için karşılığı, çocuğunun yeterli, sağlıklı hatta asgari düzeyde bile beslenmesini sağlayamamak oluyor” dedi.

ÇOCUKLAR AÇLIKTAN UYUKLUYOR!

Okullarda, öğrencilerin yeterli beslenememelerinin sonuçlarını paylaşan Özdemir, “Yapılan araştırmalar, haberler gösteriyor ki ailece öğün atlamanın, çocuklara koyulan beslenmenin giderek küçülmesinin, çocuğa hiç beslenme koyamadan okula göndermenin, açlıktan okulda bayılan, sıranın üzerinde uyuklayan çocukların, beslenme saatinde arkadaşlarını yemek yerken görmemek için bahçede dolaşan çocukların, okul terklerinin sayısı giderek artıyor. Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkanlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı. Bu hakkı sağlamak devletin ertelenemez görevi. Bunun hayata geçirilmesi mümkün ve milyonlarca çocuğun yaşamını doğrudan etkileyecek yöntemlerden birisi okullarda çocuklara ücretsiz yemek sağlanması” sözlerine yer verdi.

DÜNYADA ÇEŞİTLİ ÜLKELERDE OKUL YEMEĞİ VERİLİYOR
Özdemir, Türkiye ile aynı gelişmiş düzeyindeki diğer ülkelerde okul yemeği uygulamasının devam ettiğini kaydederek, “Dünyada çeşitli ülkelerde okul yemeği uygulaması uzun yıllardır devam ediyor. Türkiye ile aynı gelişmişlik düzeyinde sayılan Brezilya’da okul öncesinden başlayarak, orta öğretime kadar hak temelli yaklaşımla 42 milyon öğrencinin faydalandığı bir program uygulanıyor. Şili’de de 60 yıldan fazla bir süredir devam eden okul yemeği uygulaması var. Hindistan’da 79,7 milyonu ilkokul, 33,9 milyonu ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 113,6 milyon çocuğa yemek veriliyor. Bunlar ekonomik göstergeler açısından Türkiye ile aynı kategoride ülkeler. Örnekleri çoğaltabiliriz ama bu örneklerden de anlaşıldığı gibi okul yemeği uygulaması imkânsız değildir. İstenildiği takdirde hemen yapılabilecek bir uygulamadır” dedi.
MECLİS BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ÇOCUKLARA PAY VERİLSİN!

2023 yılı merkezi bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken okullarda ücretsiz yemek verilmesi için verilen ek bütçe tekliflerinin AKP-MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Özdemir, “Bütçe görüşmeleri Aralık ayında TBMM’de devam edecek. Okul yemeği uygulamasının hayata geçirilmesi için bütçeden pay ayrılması talebimizi bu süreçte de devam ettireceğiz. Okul yemeği uygulaması eğitimin bütün aşamalarında ayrımsız her çocuğa kamusal bir hizmet olarak verilmelidir. Bunun için yeterli kaynağın olduğunu biliyoruz. Tarikat ve cemaatlere, vakıflara, üzerinden geçmediğimiz köprülere bütçeden para aktarılmasına son verilip, kaynaklar çocuklar için kullanılmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına ve yerel yönetimlere sorumluluklarını yeniden hatırlatıyoruz” dedi.

BELEDİYELER DE SORUMLU!
Özdemir, Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Meclis toplantısında konunun gündem olduğuna dikkat çekerek, “Çanakkale Belediye Meclisi’ne buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz.  İki ay gibi kısa bir sürede dahi kampanyamız binlerce imzaya ulaştı. Ekonomik kriz derinleşirken, belediye meclisinin önünde çocukların sağlıklı beslenmesinden daha acil ve önemli bir gündem yoktur. Çanakkale halkına hizmet için seçilen Belediye Meclisi’nin çocuklar için yapacakları hizmeti siyaseten destek vermeyen Cumhur ittifakını kararını değiştirmeye davet ediyor, Çanakkale Belediye Meclisi’ni kamu yararına görevlerini yerine getirmeye ve bu talebin gereğini yapmaya çağırıyoruz” sözlerine yer verdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Doç. Dr. Davuthan Günaydın: Okulda bir öğün yemek...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek uygulamasının başlaması mümkün mü? Kaynak nerede? Okul...

Kur korumalı mevduata ayrılan bütçenin yarısı çocu...

Meclis'te Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşülürken okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz v...

Beslenme çantasında ıslatılmış bayat simit var

Artan yoksulluk gelişim çağındaki çocukları vuruyor. Fırınların ücretsiz verdiği bayat, taşlaşmış si...